Prima "farmacie de familie" din România a luat fiinţă la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacistul Bobaru îi consiliază pe cei mai noi membri ai clubului
Farmacistul Bobaru îi consiliază pe cei mai noi membri ai clubului

Ion Bobaru, proprietarul celei mai vechi farmacii din oraş, vine cu o iniţiativă unică în analele Sănătăţii. De astăzi, orice asigurat din Brăila, care primeşte reţetă compensată, poate beneficia de o reducere de patru procente din contribuţia pe care o plăteşte pentru medicamente.

Printr-un program de fidelitate, Bobaru a înfiinţat la Brăila Clubul Pacienţilor Farmaciei, ca o alternativă la mult disputata farmacie de familie, pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) o agreează, dar care nu este acceptată de unii farmacişti, inclusiv de către Colegiul Farmaciştilor din România.

Potrivit farmacistului, în contractul cadru pe 2011, CNAS intenţionează să promoveze ideea farmaciei de familie.

„Eu, personal, sunt de acord. Cum nu există un cadru legal, m-am decis să înfiinţez un club al pacienţilor fideli", a spus Bobaru.

Practic, reţeta compensată reprezintă „formularul de înscriere" în club, fără alte obligaţii.

Clubul are deja un spaţiu chiar în farmacie, cea mai veche din Brăila, care funcţionează de 120 de ani fără întrerupere.

„Am economisit banii de pâine"

Primii pacienţi s-au înscris, deja, în clubul de fidelitate, convinşi fiind de beneficiile iniţiativei.

„Sunt pacient al farmaciei de peste 40 de ani şi sunt mulţumit de competenţa farmaciştilor de aici. Sunt de acord cu ideea reducerii plăţii medicamentelor compensate. Acest 4 % reducere înseamnă, pentru familia mea, necesarul de pâine pentru o lună de zile. În plus, avem asigurate medicamentele prevăzute în reţete, atât eu, cât şi soţia", ne-a declarat Stelică Cabăţ, 68 de ani, pensionar.

Pacienţii au amenajată o aşa-numită „cameră de confidenţialitate", unde sunt consiliaţi şi unde pot cere indicaţii suplimentare despre medicamente.
Iniţiativa este considerată mai mult decât binevenită, în contextul actualei crize a medicamentelor.

Rozalia Grigore, de 78 de ani, şi ea pacientă a farmaciei, beneficiază şi de un altfel de sprijin. Pentru că se deplasează cu greutate, farmaciştii îi aduc medicamentele acasă.

Oficial, nicio informaţie

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, nu s-a primit nimic în legătură cu „farmaciştii de familie". În schimb, se ştie despre ce este vorba.

„Nu avem nicio informaţie oficială în legătură cu o astfel de iniţiativă şi, în calitate de purtător de cuvânt al CJAS, nu mă pot pronunţa. Ştiu, însă, că s-au vehiculat astfel de informaţii prin presă, referitoare la farmacia de familie", a precizat Vasile Amza, purtător de cuvânt al instituţiei.

„Deşi pare un gest simbolic, vreau să las ceva în urmă. În curând, vom elibera şi un card de fidelitate, pentru cei ce doresc acest lucru. Profitul nostru se reduce, în medie, cu o treime, însă acum vom cunoaşte nevoile pacienţilor şi ne vom aproviziona, lunar, doar cu medicamentele necesare, evitând produsele scumpe, care nu se vând", a mai spus farmacistul Ion Bobaru.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite