Preşedintele CJ Brăila, înfundat cu un milion de euro în înţelegerea Mircea Geoană- Ioan Niculae. Vezi aici ce spune DNA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila şi al CJ
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila şi al CJ

Curios este că, până în ultimul moment, Bunea Stancu l-a sprijinit pe Geoană, iar când a sesizat că "se scufundă corabia", s-a abţinut la votul privind excluderea lui Mircea Geoană din partid. Şi mai curios este faptul că, deşi urmărirea penală a început în mai 2011, rechizitoriul a fost făcut public abia acum. Stancu este acuzat de trafic de influenţă în scopul de favorizare a mitei.

La data de 11 mai 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

- GHEORGHE BUNEA STANCU, preşedinte al CJ Brăila şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei şi autorităţii ce derivă din funcţia de conducere într-un partid, în scopul de a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite;
- GHEORGHE TEODORESCU, acţionar al SC INSOMAR SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- VIOREL BĂRAC, director al SC INTERAGRO SA în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- IOAN NICULAE, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

CAUZĂ DIN 2009

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În cursul lunii noiembrie 2009, învinuitul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei de preşedinte la Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor privind finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la învinuitul Niculae Ioan, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, pentru a fi folosită în cadrul campaniei electorale de la sfârşitul anului 2009. În schimbul banilor, Ioan Niculae urmărea influenţarea factorului decizional în vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului şi la societăţile naţionale TRANSGAZ şi ROMGAZ.

1.000.000 de euro încotro?!

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aprox 150.000 euro, folosindu-se ca paravan un contract încheiat între INTERAGRO SA (societate controlată de Ioan Niculae) şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legală, realei destinaţii a sumelor de bani. În această operaţiune fictivă au fost implicaţi şi învinuiţii Teodorescu Gheorghe şi Bărac Viorel.

"Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în cursul lunii mai 2011, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, punându-li-se la dispoziţie câte o copie a rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori. Dosarul se află în fază de finalizare. Precizăm că Mircea Geoană nu are calitate de învinuit în acest dosar. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul DNA Bucureşti.

"Anchetatorii, sper să-şi facă treaba. N-am ce comenta", a declarat Stancu.

Bunea Stancu este anchetat şi de ANI fiindcă ar fi direcţionat bani publici spre firme ale căror acţionar majoritar este.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat şi că ar fi semnat contracte de peste 600.000 euro din bani publici cu firme la care ar deţine pachetul majoritar de acţiuni.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila este în pericol să rămână fără funcţie, în urma gravelor nereguli constatate de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit acestui organism, Stancu a semnat contracte publice în valoare de peste 600.000 de euro cu firme la care deţine pachetul majoritar de acţiuni
Încă din luna august, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a luat la puricat contractele semnate de Consiliul Judeţean Brăila cu SC BursaAgrirom SA şi SC Concivia SA.
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila deţine pachetul majoritar de acţiuni la ambele societăţi.
ANI a ajuns la concluzia că Stancu a încălcat mai multe statute ale funcţiei publice pe care o deţine, atribuind celor două societăţi contracte în valoare de peste 600.000 de euro.
„Stancu Gheorghe Bunea, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Brăila, a semnat un număr de cinci contracte, în valoare totală de 2.731.038,86 lei (fără TVA) - aproximativ 638.212 Euro (fără TVA), încheiate de către Consiliul Județean Brăila cu S.C. CONCIVIA S.A. (societate în cadrul căreia S.C. BURSAGRIROM S.A. este acționar majoritar, iar domnul Stancu GHEORGHE BUNEA deține calitatea de acționar majoritar în cadrul S.C. BURSAGRIROM S.A.), încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", se arată în comunicatul remis de ANI.
În acest moment au fost demarate procedurile de anulare a contractelor celor două firme cu Consiliul Judeţean Brăila. De asemenea, Stancu poate fi suspendat din funcţia pe care o deţine.
„Complementar, fapta constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului", se mai arată în comunicatul ANI.
Stancu s-a apărat, spunând că această anchetă nu reprezintă decât o vendettă politică şi a declarat că nu vede unde este conflictul de interese.
„Din punctul meu de vedere este o comandă politică. ANI m-a mai controlat şi altă dată şi nu a găsit nimic în neregulă"
, a spus acesta.

Stancu a mai fost controlat şi în trecut


Aceasta nu este prima reclamaţie pe numele lui Gheorghe Bunea Stancu. Fostul vice-preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Chiru, susţine că astfel de practici sunt vechi la Brăila.
"L-am reclamat pe Stancu la DNA încă din anul 2005, când eram vicepreşedinte al CJ-ului, iar el tot preşedinte. Toate lucrările pe care le avea judeţul erau atribuite firmei "Concivia" SA, prin intermediul "Bursagrirom", firmă la care Stancu este acţionar majoritar. Când am ajuns la DNA Galaţi, am rămas mască: hârtia ajunsese acolo înaintea mea. După vreo 6 luni, m-am interesat şi cei de acolo, miraţi, mi-au spus că s-a dispus NUP (neînceperea urmăririi penale). L-am acuzat pe Stancu de conflict de interese, abuz în serviciu, fapte de corupţie. Până la urmă, am lăsat-o baltă, pentru că nu s-a făcut nimic. Am mai iniţiat şi acţiuni în contencios administrativ, dar toate erau blocate la Prefectură", ne-a declarat acesta.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite