Premieră la Muzeul Brăilei: „Dacii din Curbura Carpaților și de pe Valea Buzăului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineață a avut loc la Muzeul Brăilei vernisajul unei noi expoziții care reunește pentru prima dată piese reprezentative descoperite în șapte situri importante, situate de o parte și de alta a lanțului montan al Carpaților de Curbură. Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie 2010.

Ziua Muzeului Brăilei a fost sărbătorită în această dimineață prin vernisajul unei expoziții în premieră. Expoziția „Dacii din Curbura Carpaților și de pe Valea Buzăului" realizată în colaborare cu alte patru muzee din ţară: Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni - Sf. Gheorghe, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Cluj Napoca și Muzeul Judeţean de Istorie Braşov este deschisă publicului până pe 21 noiembrie 2010.

Cele șapte situri de unde provin piesele decorative prezintă prin artefactele descoperite, atât omogenitatea culturii daco-getice, cât și diversitatea rezultată din manifestările economice, sociale și spirituael locale.

image

Expoziția cuprinde replici sau piese originale din două tezaure din argint aurit, unul de la Sâncrăieni, județul Harghita și altul de la Surcea, județul Covasna, reprezentative atât pentru măiestria artizanilor, cât și pentru arta figurativă dacică.

Tot aici puteți găsi vestigii geto-dacice importante din zona Brăilei, așa cum sunt cele de la Găvani, din așezarea și necropola de la Brăilița, ambele din perioada secolului IV-III a. Chr., sau cele din dava Grădiștea-Movila Crestată, din secolul II-I a. Chr., dar și o bogată ilustrație: fotografii, desene, texte sau machete din mediul natural al siturilor sau din timpul săpăturilor arheologice.

image

Cu această ocazia a fost tipărit și un catalog care include atât prezentări generale ale siturilor, cât și piese din expoziție.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite