Povestea unui dascăl mereu izolat între ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara Petruţa Cain împreună cu copiii din Ţăcău
Profesoara Petruţa Cain împreună cu copiii din Ţăcău

Petruţa Cain lucrează în Insula Mare şi îi învaţă pe copii dragostea de ţară şi de valorile specific româneşti. Pentru prima dată, copiii din satul Ţăcău, comuna Măraşu - localitate situată în Insula Mare a Brăilei, la peste 60 de kilometri de oraş - au participat la o şezătoare literară.

Profesor de limba şi literatura română, Petruţa Cain a ales să-şi desfăşoare activitatea în pustietatea Bălţii Brăilei, departe de civilizaţie. În aceste locuri semisălbatice, ea a reuşit, pentru prima dată, să pună la punct o şezătoare literară şi să reînvie tradiţiile „băltăreţilor".

S-a ataşat de micuţi, la fel cum aceştia s-au ataşat de profesoara lor. Petruţa este departe de familie, dar copiii din Insula Mare îi suplinesc dorul de cei dragi.

„Copiii din Ţăcău sunt izolaţi de restul lumii, un pic «sălbateci», dar maleabili, săritori, receptivi la nou. Se ataşează de profesor imediat. Doar că profesorii buni, titularii, stau un an şi pleacă", ne-a mărturisit Petruţa Cain, profesoara de română.

Şezătoarea a avut loc pe 14 decembrie, fiind prezentată de către elevii clasei a VII-a, care s-au străduit să găsească şi costumele populare. Acţiunea face parte din proiectul „De la bătrâni adunate - obiceiuri şi tradiţii locale" coordonat de Petruţa. Au participat elevi, cadre didactice, părinţi şi bunici, care s-au arătat încântaţi de ideea unei şezători literare.

Şi-a luat gazdă în satul Ţăcău

"Deşi este un obicei aproape uitat, şezătoarea poate trăi prin noi şi poate fi mereu apropiată de sufletele noastre. Avem datoria să-i învăţăm pe copii să iubească poveştile, cântecele şi dansurile populare, ca să ducă mai departe ceea ce avem de la străbuni", ne-a spus profesoara din Balta Brăilei.

De altfel, unul din obiectivele propuse a fost legat de valorile morale specifice românilor - înţelepciunea, omenia şi dreptatea.

Deşi îi este destul de greu, Petruţa şi-a luat gazdă în satul Ţăcău, pentru că nu ar putea face naveta la oraş. Oricum, drumurile în Baltă sunt impracticabile.

Şi-a făcut planuri mari pentru copiii izolaţi

Petruţa Cain şi-a propus să dezvolte gustul estetic la copii, să cultive dragostea de patrie şi să-i determine pe micuţi să aprecieze şi să valorifice creaţia populară românească. Fără aceste lucruri, este de părere profesoara de limba română, ne pierdem pur şi simplu identitatea. Rezultatele strădaniei ei sunt deja vizibile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite