Potrivit noului Cod al Muncii angajatorii care folosesc munca la negru ar putea intra la închisoare. Vedeţi aici ce alte noutăţi aduce Codul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila a organizat o conferinţă de presă în scopul informării publice asupra modificărilor cu care vine Codul Muncii. Înăsprirea pedepselor pentru munca nedeclarată, majorarea perioadei de preaviz, a perioadei de probă, posibilitatea angajatorilor de a-şi reduce activitatea se numără printre noutăţile cuprinse în Codul Muncii.

În ceea ce priveşte contractul de muncă, principala formă rămâne în continuare contractul pe perioadă nedeterminată. Contractul de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contrcatul individual de muncă. Au fost introduse criterii de evaluare a activităţii profesionale a salariatului.

Perioada de probă durează cel mult 90 de zile pentru funcţiile de execuţie, cel mult 120 de zile pentru funcţiile de conducere şi cel mult 30 de zile pentru persoanele cu handicap. În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, primele şase după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. La sfârşitul perioadei de stagiu angajatorul îi eliberează salariatului o adeverinţă vizată de ITM.


Concedierea colectivă şi demisia


În ceea ce priveşte concedierile colective, în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă. În cazul demisiei angajatului, angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului.

Termenul de previz la demisie este de cel mult 20 de zile lucrătoare pentru funcţii de execuţie şi cel mult 45 de zile lucrătoare pentru funcţii de conducere.


Timpul de muncă şi de odihnă


Durata timpului de muncă ce include şi ore suplimentare poate fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână, doar cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile. Munca de noapte se consideră munca prestată cel puţin trei ore în intervalul orar 22.00 - 6.00. Salariaţii de noapte beneficiază de program redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă sau de un spor de 25% din salariul de bază.


Concediul de odihnă are o durată de cel puţin 20 de zile. Concediul se poate lua fracţional, o fracţie putând avea 10 zile.
În cazul unor dificultăţi economice, angajatorul îşi poate reduce temporar activitatea de la cinci la patru zile lucrătoare pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului până la remedierea situaţiei.

„Vom cere angajatorilor analize economice din care să rezulte că înregistrează pierderi, pentru a evita abuzurile", a declarat Dumitru Văduva, şeful ITM Brăila.


Munca la negru


Pentru identificarea a maximum cinci persoane fără forme legale de angajare se aplică amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Identificarea a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală.

De asemenea persoana depistată că lucrează la negru va fi sancţionată cu amendă între 500 şi 1.000 de lei. Controalele privind munca la negru încep chiar de astăzi. „Sunt sigur că, în urma acestor prevederi, numărul contractelor de muncă va creşte, chiar dacă vorbim de contracte pe perioadă determinată", a declarat şeful ITM.


Alte sancţiuni


Angajarea unei persoane fără certificatul medical, neîndeplinirea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă pentru fiecare salariat, refuzul angajatorului de a înregistra demisia salariatului se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei. Neîndeplinirea obligaţiei angajatorului de a înmâna salariatului un exemplar din contacatul de muncă anterior începerii activităţii se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 2.000 de lei.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite