Portret/Marian Daniel Baciu este cel mai matinal cititor al ziarului Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vânzător de ziare şi a devenit un împătimit cititor al cotidianului Adevărul. "Le povestesc oamenilor articolele din ziar şi-i conving astfel să-l cumpere", spune el.

Imediat după Revoluţie, în confuzia care a durat câţiva ani, a trebuit să renunţe la vise pentru a munci şi a se întreţine. Ar fi vrut să facă o carieră în artă fiind foarte talentat. A şi urmat, de altfel, cursurile liceului de artă dar, la un moment dat, firul s-a rupt.

A făcut nenumărate meserii, a avut o sumedenie de activităţi. În speranţa unui trai mai bun, asemenea multora ca el, a luat drumul Istanbulului, unde a găsit relativ repede un loc de muncă.

Turcul, model de afacerist

"Am văzut, atunci, cum le merge mintea turcilor la afaceri. Lucram într-o fabrică unde se produceau componente pentru autoturisme: faruri, oglinzi, stopuri, în general, plastice . Dacă aveau o comandă urgent, patronii schimbau imediat linia de fabricaţie. Totul se făcea foarte repede şi foarte precis. Ce am reţinut atunci a fost că mulţi dintre întreprinzători fuseseră în Germania, unde au învăţat cum să se descurce cu tehnologiile de top. Reveniţi în ţara lor, au investit sume modice în aparatură hi-tech şi aşa au ajuns să fie lideri pe piaţa pieselor de schimb", ne-a mărturisit Daniel.

Cu experienţa dobândită în Turcia a încercat, cu alţi amici, să facă ceva asemănător în ţară.
"Nici nu se pune problema să te ajute cineva aici ca să faci o afacere, să creezi un loc de muncă. La noi, mai întâi trebuie să ai bani de taxe, după care trebuie să plăteşti o firmă care să facă studii după care plăteşti cine mai ştie pe unde şi la final când ai cheltuit tot dacă primeşti ok-ul, vezi că nu mai ai cu ce să faci ce ţi-ai propus. La ei este invers, obţii o autorizaţie, investeşti, te apuci de treabă şi statul îţi acordă sprijinul. Iar când începi să ai profit, începi să plăteşti", ne-a explicat Marian Daniel Baciu.

Primul cititor

Acum vinde ziare şi este chiar mândru că este primul cititor al publicaţiilor central, că simte primul mirosul de cerneală. Activitatea la un chioşc de ziare începe din zori, cu mult înainte ca oamenii să se plimbe pe străzi.

"Dimineaţa, primul ziar pe care-l citesc este Adevărul. Pentru că acolo sunt, în general, ultimele ştiri. Dar recunosc iau cam toată presa la mână astfel că pot chiar recomanda ceva anume celor care vin să cumpere un ziar doar ca să-şi umple timpul", ne-a declarat Daniel.

Spune că odată intrat în lumea informaţiei, aceasta se dovedeşte a fi un "drog" pe care puţini îl anticipau.
"După ce te înveţi ca în fiecare zi să afli ultimele noutăţi, când sunt liber sau în concediu, stau ca pe ghimpi până când aflu câte ceva. Parcă nu mă simt bine dacă nu ştiu ce s-a mai petrecut în lume", a conchis, cu umor, Marian Daniel Baciu.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce crezi că faci parte dintr-o generaţie sacrificată?

Eram în perioada de formare, în anul 1989. Imediat cei care au venit la putere au început să schimbe legile şcolii. Ei spuneau că fac tranziţie, dar în realitate încercau chestii noi pe care le-au experimentat pe pielea noastră, ca şi acum.

Care sunt zilele în care presa se vinde cel mai bine?

Zilele în care apar cărţile şi DVD urile cu desene animate. Sunt personae care vin dimineţa devreme şi aşteaptă să termin de numărat presa pe care o iau în primire, numai ca să nu scape cărţile din colecţie sau desenele animate.

Ce-i place

În primul rând, sportul. Atât în faţa televizorului cât şi pe teren, atunci când are timp, face o miuţă cu amicii. Este mare amator de pescuit cu fum. Adică vara merge la pescuit cu amicii pe malul Dunării dar de fapt motivul este un grătar şi o bere rece.

Ce nu-i place

Nu-i plac jocurile de noroc în toate dimensiunile lor. Consideră că un bărbat nu trebuie să invoce hazardul, ci trebuie să ia deschis în piept viaţa. Nu-i plac fataliştii pe care-i consideră consumaţi din naştere şi care, deci, fac umbră pământului degeaba.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite