Portret/ Valeriu Silion a dat cârma navei pentru scena teatrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Silion
Valeriu Silion

S-a născut în Basarabia, a colindat toată Europa ca marinar pe Dunăre şi a patru decenii artist pe scena teatrului muzical. Valeriu Silion iubeşte muzica, iar muzica i-a fost prietenul de nădejde şi în momentele vesele, dar şi în clipele tragice pe care le-a trăit.

Născut în Basarabia, a ajuns în România la vârsta de cinci ani, în momentul când populaţia românească a fost izgonită de ocupaţia rusească.

Pierdut în război

În momentul trecerii Prutului din Basarabia în România de astăzi, s-a pierdut de rude. Tatăl său era pe front, mama sa murise, iar el era aproape pierdut.

„Tata a dat anunţ la ziarul „Universul" prin care întreba dacă ştie unde este copilul Valeriu Silion. În urma anunţului am fost găsit de-abia prin judeţul Dolj", îşi aminteşte gălăţeanul.

„A venit în permisie şi i-am fost încredinţat. M-a adus la Galaţi, la un frate de-al său şi aşa am ajuns pe aceste meleaguri", mărturişeşte Silion.
Este marinar cu patalama, nu de conjunctură. A absolvit Şcoala Medie de Ofiţeri de Marină Civilă de la Constanţa, iar între anii 1957 şi 1964 a fost ambarcat în Marina Comercială. „Eram marinar de cursă lungă pe Dunăre. Am văzut practic toată Europa. În anul 1964 m-am îmbolnăvit şi a trebuit să rămân pe uscat",
explică interlocutorul.

Această lovitură l-a făcut să se îndrepte spre cea de-a doua vocaţie a lui - muzica - pe care a transformat-o în profesie.

Ştia să cânte la chitară şi la pian. S-a specializat repede şi a intrat la Teatrul Muzical din Galaţi. A fost repartizat la secţia de estradă a teatrului.
„Viaţa în teatru este şi frumoasă şi amară. Lumea te cunoaşte, poţi face imprimări şi ai multe avantaje. Dar sunt şi momente mai triste, ca în viaţă", spune Valeriu Silion.

În perioada 1968-1970 a realizat emisiuni de televiziune împreună cu Teodor Munteanu, unul dintre soliştii preferaţi ai lui Nicolae Ceauşescu. Din 1970-1975 a trecut la radio. De altfel artistul a realizat imprimări şi în Biblioteca Radio a României, cunoscută sub numele de CARDEX.
„Am cântat multe piese în primă audiţie la radio. A fost o perioadă frumoasă din timpul căreia am amintiri extraordinare", explică Valeriu Silion.

Perioada Quatro Retro

În anul 1990 a ieşit la pensie. Apoi, în anul 2003 a contribuit la înfiinţarea trupei non-profit „Quatro Retro", formată din artişti ieşiţi la pensie.
„Este o formaţie care nu ia bani pentru prestaţiile sale. Cântăm voluntar, din plăcere. Mergem în azilurile de bătrâni şi acolo unde suntem solicitaţi. Facem totul de dragul muzicii", ne-a declarat Valeriu Silion.
Din formaţia „Quatro Retro" fac parte George Călin, Anton Drăgan, Nelu Nicolau şi bineînţeles Valeriu Silion.

Întrebări şi răspunsuri

Cum era viaţa muzicală înainte de 1989?

În primul rând era foarte multă cenzură. Nici nu vă puteţi imagina ce control era asupra muzicii. Instituţiile de partid care se ocupau de cultură erau tot timpul cu ochii pe noi. În rest, scena muzicală era mult diferită faţă de acum, în primul rând din cauza tehnologiei. Înainte se cânta doar cu instrumente reci, acum totul este electronic.

Care a fost perioada ce mai dificilă a vieţii?

Cea în care cei doi copii ai mei au murit. Am avut noroc de soţia mea, Dumitra, care mi-a fost alături şi am putut să trecem împreună peste aceste clipe. Soţia mea este darul cel mai de preţ pe care l-am primit de la viaţă.

Ce-i place

Alături de muzică, îmi mai place tot ce ţine de electronică. Întotdeauna mi-a plăcut să repar lucrurile. Această pasiunea a venit din faptul că am fost ofiţer-mecanic. Îmi plac atât sculele moderne, cât şi cele mai vechi. Mă simt în largul meu când trebuie să repar ceva.

Ce nu-i place

Nu-mi plac manelele, muzica obscenă, vulgară, făcută doar pentru interese comerciale. Recunosc că sunt şi unele manele cu o linie melodică bună. Însă versurile sunt, la toate, dezastru. Pe ansamblu, deci, genul acesta de muzică mă enervează.

Profil

Născut. 21 ianuarie 1939, Bălceanu, Republica Moldova
Studii.
Şcoala Medie de Ofiţeri de Marină Civilă, Constanţa.
Familie. Căsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite