Portret: Vlăduţ Brînză este urmaşul lui Ştefan cel Mare, devenit marinar şi şeful Portului Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă vrei să schimbi lumea trebuie să începi cu tine", Mahatma Gandhi - este crezul unui moldovean autentic, îndrăgostit de mare şi de Dunăre. Deşi este din inima Moldovei, de la Iaşi, a fost de mic atras de mirajul navigaţiei. Aşa că a lăsat Bahluiul în urmă şi a intrat în anul 1980 la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân", pe care l-a absolvit cu succes.

„Am navigat pe toate mările, iar cel mai lung voiaj a durat patru luni. A fost vorba despre un voiaj până în Singapore şi în China. Am trecut atunci prin strâmtoarea Malacca, cea mai aglomerată arteră maritimă a lumii, unde în permanenţă ai două trei ţinte pe radar. Trebuie însă recunoscut faptul că navigaţia este foarte bine regularizată acolo, astfel că accidentele, chiar pe timp de furtună şi aglomeraţie în trafic, sunt aproape excluse", ne-a mărturisit cpt. Vlăduţ Brînză.

Navele noastre, excelente

A navigat pe nave construite în ţară dar şi în alte părţi ale lumii, aşa că poate da o notă navaliştilor. „Navele româneşti au fost şi sunt excelente. Sistemul de fabricaţie permite realizarea unor corpuri foarte performante. Am navigat pe nave de 4800 tdw, de 7800 tdw de 15.000 tdw. Nu ne-am temut nici de cel mai năpraznic uragan că am putea suferi vreo avarie sau mai rău", îşi aminteşte marinarul.

„Din păcate, odată cu capitalizarea transportului naval, pavilionul României a cam dispărut de pe mările lumii", ne-a spus şeful portului Brăila.

Din anul 1996, lucrează la Căpitănia Brăila, iar din 2005 este şeful Portului. Mai în glumă, mai în serios, spune că aici a reuşit să aplice o parte din crezul său de o viaţă şi mai mult a reparat ruşinea celui mai mare strateg moldovean.

"De când se ştie, căpitănia portului şi-a desfăşurat activitatea în clădiri care nu-i aparţin. Uite aşa am fost ba deasupra restaurantului „Marinarul", ba la Gara Fluvială, ba la Zona Liberă. Am luptat deci pentru construcţia unei clădiri proprii. Şi dacă Ştefan cel Mare, moldovean ca şi mine, a dus la incendierea Brăilei de două ori, eu sunt unul dintre moldovenii care a făcut ceva pentru acest oraş care m-a adoptat", a conchis, nu fără umor, cpt. Vlăduţ Brînză.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi ajuns la Brăila?

„Prima dată, am văzut acest municipiu în anul 1982. Am venit la nunta unui coleg de facultate, nuntă care s-a desfăşurat la restaurantul „Marinarul". La aeastă nuntă am cunoscut-o pe cea care mi-a devenit tovarăşă de viaţă şi care mi-a dăruit doi copii, de care sunt foarte mândru, un băiat şi o fată".

Credeţi că Brăila mai este un port de însemnătate?

"Bineînţeles! Concetăţenii nu au cum să ştie ce trafic este aici, pentru că schimbul de mărfuri nu se mai face ca acum 20 de ani. Dar pot să vă spun că avem un trafic foarte bun, cu creştere sensibilă pe zona maritimă. Iar la Insula Mare a Brăilei, navele vin şi pleacă constant, încărcate la sosire cu îngrăşăminte şi la plecare cu cereale".

Ce-i place

Literatura ştiinţifică. Este fan declarat al lui Stephen Hawkins. Citeşte mult, chiar dacă este foarte ocupat, găseşte puţin timp şi pentru pasiunea sa. Crede că, într-adevăr, pe măsură ce acumulezi mai multe cunoştinţe îţi dai de fapt seama cât de puţine cunoşti.

Ce nu-i place

În primul rând, minciuna. Dar nu-i place şi faptul că pierdem foarte mult timp cu lucruri meschine dar inevitabile. Consideră că, din păcate, timpul este un capital pe care de cele mai multe ori îl irosim degeaba. Nu-i place inerţia în care ne complacem în activităţile de zi cu zi.

Profil

Născut: 20 noiembrie 1961, Iaşi.

Studii : Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân", profil electromecanic, Facultatea de Ştiinţe Juridice.

Ocupaţie: căpitan, şef de port.

Familie: căsătorit, doi copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite