Portret: Viorica Uscatu este convinsă că „într-o echipă, nu există şefi şi subalterni”/Află de aici traseul profesional al medicului brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crezul doctoriţei care conduce Serviciul de Ambulanţă poate continua aşa: „Există doar colegi, iar într-un colectiv fiecare ştie cu exactitate ce are de făcut".

Deşi iniţial dorea să se pregătească pentru o facultate tehnică, prima treaptă a făcut-o la Matematică - Fizică, atrasă de chimie, unde era olimpică, şi de biologie, a schimbat profilul. După bacalaureat a intrat „din prima" la Medicină, la Iaşi.

„Iniţial am urmat profilul de medicină generală dar după absovire m-am specializat pe medicina de urgenţă. Mi s-a părut cel mai complex domeniu, şi nu regret alegerea făcută. La urgenţe, în cadrul Servicului de Ambulanţă, trebuie să ai cunoştinţe temeinice în toate domeniile, pentru că de analiza ta depinde dacă cel aflat în suferinţă primeşte corect un tratament sau trebuie să mai fie o dată evaluat", ne-a explicat dr. Vorica Uscatu.

Portret: Victor Mihalachi este campionul mondial „importat” din Basarabia

Fără pauză

La Serviciul de Ambulanţă Judeţean se munceşte la foc continu. Sunt momente în care nicio maşină nu este în garaj.

„Uneori, avem apeluri care ne fac pur şi simplu să pierdem timpul degeaba. Am fost, inclusiv chemaţi de oameni care aveau mortul în sicriu, dar aveau nevoie de certificatul de deces. Să deplasezi un echipaj cu medic la o astfel de situaţie este pur şi simplu bătaie de joc, când ştii că în altă parte cineva poate aşteaptă şi chiar are nevoie de ajutor", ne-a declarat dr. Viorica Uscatu.

Portret: Mihaela Cîrnu este colecţionar şi voluntar de nădejde la „Anima Caste” Brăila

La Ambulanţă este o echipă de luptători pentru viaţa semenilor. Medici, asistenţi, ambulanţieri, şoferi şi dispecer, toţi au acelaşi ţel: să sară în ajutorul celor care sunt în suferinţă. Revenind la crezul său, dr. Uscatu spune că într-o echipă nu există subalterni.

„În acest loc toţi suntem colegi pentru că la o adică, doar dispecerul rămâne în staţie în rest toţi suntem doar luptători pentru viaţa semenilor", ne-a mărturisit dr. Uscatu.

Întrebări şi răspunsuri

Există la Salvare poveşti care ar trebui spuse?

„Da, cred că un om cu talent care ar asculta povestirile celor de la Ambulanţă, ar scoate o carte nemaipomenită. Pentru că nu întotdeauna acţiunile noastre sunt dramatice. Ba chiar uneori sunt pline de haz, dar şi de învăţăminte”.

Care credeţi că este calea reuşitei în viaţă?

„Se spune că rudele ţi le dă Dumnezeu în timp ce prietenii ţi-i alegi singur. Vă mărturisesc că mă bazez pe prieteni pentru a-mi realiza proiectele şi le ofer sprijinul de câte ori e nevoie”.

Portret: Dr. Bogdan Minescu ascultă inimile a mii de oameni/ Vezi aici realizările reputatului cardiolog brăilean

Ce-i place

Să citească. Îi plac călătoriile. Nu-i place să stea mult timp într-un loc ci adoră călătoriile cu autocarul, care-i permit să vadă fără probleme locurile pe unde trece. Când are timp se apleacă desupra gherghefului şi face goblenuri, artă pe care a învăţat-o de la o colegă de serviciu şi pe care o practică acum.

Ce nu-i place

Să fie forţată să ridice tonul. Este total împotriva celor care fug de răspunderea, care nu-şi asumă responsabilităţile. Nu-i place răutatea omenească gratuită care ne macină acum societate. Preferă francheţea şi de aceea nu-i place atunci când nu se răspunde cu aceeaşi monedă.

PROFIL

Născută: 23 august 1966, Brăila

Studii: Facultatea de medicină Iaşi, promoţia 1990

Ocupaţia: Medic, manager Serviciul de Ambulanţă Judeţean

Familia: Necăsătorită

Portret: Maria Vişan Brăescu creşte plante uriaşe şi flori deosebite/Află de aici povestea clujencei care iubește Brăila

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite