Portret: Victor Ilie este brăileanul care a alergat pe cinci continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Victor în plină cursă
Ilie Victor în plină cursă

La maratonul Bucureştiului, a participat la proba cu numărul o sută din viaţa sa de alergător. A practicat box şi înot, dar a rămas fidel atletismului.

A fost sportiv în tinereţe, practicând aproape toate disciplinele reprezentate în Brăila. Între anii 1966 şi 1969 a făcut box, după care a practicat atletismul şi înotul.

„În anul 1972 am luat locul doi la proba de 1500 de metri înot, care se desfăşura de Ziua Marinei. Proba, desigur, se ţinea pe cursul Dunării, pe atunci neexistând încă bazinul de înot", şi-a depănat amintirile Victor Ilie. A început să alerge la maraton în anul 1992.

De cursă lungă

„Am descoperit alergarea în anul 1992 la fix 500 de ani după ce Columb a descoăperit America. Am început cu Cross-ul olimpic desfăşurat pe 12 km. şi cu o febră musculară de zile mari, am terminat proba. Am primit atunci o diplomă la care ţin foarte mult, tocmai pentru că este prima, dar ea poartă semnătura preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional, Juan Antonio Samaranch", ne-a declarat alergătorul.
A început să alerge în tot mai multe competiţii şi să se claseze tot mai sus în categoria sa de vârstă.

Uşor la înscriere

„Nici nu ştiam cât de uşor este să te înscrii în astfel de competiţii. În toamna lui 1992 am participat la prima ediţie a Maratonului oraşului Bucureşti unde m-am clasat al doilea la categoria mea. Pe 17 octombrie 2010 am participat la ultima ediţie a maratonului Bucureşti, m-am clasat al treilea în categoria de vârstă", ne-a declarat maratonistul.

Ilie Victor în plină cursă

„Totodată pe 17 octombrie am participat la cel de-al 100-lea marathon din viaţa mea. De fapt, ele au fost până acum 105, dar cinci au fost super marathon, de 100, 102 şi 105 km", ne-a mărturisit Victor Ilie.

A participat la competiţii pe cinci continente şi de la fiecare partcipare a venit cu premii, medalii, diplome, dar şi cu un teanc de fotografii făcute în cele mai frumoase şi reprezentative locuri.

„Dacă ar fi să fac o expoziţie cu trofeele şi locurile pe unde am alergat cu siguranţă mi-ar trebui o sală de sport ca să cuprindă tot", glumeşte maratonistul.


A participat la mathonul New Yok-ului unde sunt acceptaţi numai 40.000 de alergători, dar se încriu peste 200.000, la Tokyo şi la Sidney. Cel mai mult i-a plăcut însă la New York, pentru că americanii „ştiu să facă din orice un eveniment. Chiar dacă eşti un alergător de pluton te încutrajează şi îţi strigă numele, imprimat pe tricou, de parcă ai fi un campion de top. Sunt oameni care apreciază efortul şi-l respectă cum nicăieri nu am văzut", a conchis Victor Ilie.

Ilie Victor în plină cursă

Întrebări şi răspunsuri

Ce te-a impresionat cel mai mult într-o competiţie?

V.I.:Copii care stau pe marginea traseului în Statele Unite. Chiar dacă nu este un traseu stradal ci unul pe şosea, pe margine sunt sumedenie de oameni, iar copii aceia stau ore în şir cu mânuţele intinse oferindu-ţi apă. Sunt minunaţi.

Costă mult acest sport?

V.I.:Bani? Da. Şi doar în concursurile din Franţa unde Gaz de France este sponsor , am avut şi eu sponsorizare ca fiind angajat al firmei aici în România. Dar chiar dacă am cheltuit o grămadă de bani pe sport, nu am dat niciodată la medic. Nu ştiu ce înseamnă boala, nici măcar o răceală banală.

Ce-i place

Turismul. Este oricând gata să plece într-o drumeţie. Numai că găseşte cu greu parteneri care să urce muntele în ritmul său. Este un pasionat al fotografiei şi orinude se duce este însoţit de aparatul de fotografiat.

Ce nu-i place

Imobilismul şi statul degeaba, lipsa de activitate. Nu-i place să stea mult timp într-un loc pentru că după cum singur spune, dacă ai văzut ce era de văzut nu mai are sens să revezi, mergi mai departe şi vei avea ocazia să vezi mereu altceva.

Profil

Născut: 21 martie 1953, Brăila
Studii: scoală profesională
Ocupaţie: instalator gaze
Familie: celibatar

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite