Portret: Persi Stanciu este educatoarea care predă iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o carieră mai lungă de trei decenii, dar îşi iubeşte meseria la fel de mult ca în prima zi. A reuşit să pornească pe drumul vieţii sute de copii, pe care i-a îndrumat şi sfătuit zi de zi.

Persoană caldă, fire deschisă şi prietenoasă, educatoarea Persi Stanciu adoră să fie mereu înconjurată de cei mici.

"Printre marile bucurii şi satisfacţii ale profesiei de educatoare se numără aceea de mă întâlni peste ani cu foşti copii care îmi spun sărut-mâna doamnă sau îmi trimit mesaje de sărbători. Este extraordinar", spune educatoarea.

Persi Stanciu este educatoare la Grădiniţa "Izvoraşul", unde se ocupă de preşcolarii de la grupa mare.

„Am iubit mereu copiii şi am avut-o ca model chiar pe educatoarea mea de la grădiniţă, care era o doamnă dedicată acestei profesii", punctează educatoarea, care timp de 15 ani a fost şi director la două grădiniţe din oraş.

Formator judeţean în cadrul proiectului Phare „Acces la educaţia grupurilor dezavantajate", Persi Stanciu a elaborat mai multe articole care au fost publicate în reviste de specialitate.

Educatoarea a desfăşurat activităţi educative şi extracurriculare, iar pentru eficienţă a încheiat parteneriate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic sau Palatul Copiilor.

image

„Veniţi în lumea copilăriei!"

De-a lungul timpului, educatoarea a participat şi a obţinut numeroase premii la diverse concursuri sau simpozioane naţionale si chiar internaţionale.

„Copii sunt frumoşi, dornici să înveţe lucruri noi, energici şi mereu trebuie să le ocupi timpul cu diverse activităţi", spune cadrul didactic.

Persi Stanciu este organizatorul și coordonatorul Concursului Naţional „Veniţi în lumea copilăriei!", singurul concurs din învăţământul preprimar avizat de Ministerul Educaţiei.

„De foarte multe ori primeam la unităţile scolare invitaţii de participare la concursuri iniţiate de anumite societăţi comericiale şi am considerat că ar fi benefic să valorific experienţa noastră a educatoarelor şi în acelaşi timp să evidenţiez şi creativitatea copiilor", precizează educatoarea, care mai adaugă că i-ar plăcea să transforme concursul naţional într-unul internaţional.

"S-a dovedit că acest concurs a avut un impact mare în ceea ce priveşte numărul participanţilor din foarte multe judeţe ale ţării", spune educatoarea.

Persi Stanciu are şi un sfat pentru părinţi: "Să supravegheze mai mult copiii când sunt în faţa televizorului pentru că am observat în jocurile lor că uneori desenele animate îi influenţează negativ în comportament".

Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt copiii cu CES?

"De-a lungul timpului, în grupele pe care le-am condus, am avut copii cu cerinţe educative speciale, care au reuşit să-şi dezvolte abilităţi practice şi să socializeze atât la grădiniţă, cât şi la şcoală, unde au beneficiat şi de un profesor de sprijin. Fiecare copil merită o șansă la educaţie şi fiecare copil este important. Aceşti copii merită spijinul nu numai al familiei şi al şcolii, ci şi al întregii societăţi".

Ce metode de lucru folosiţi?

"Îmi place să aplic metodele învăţării active şi învăţării prin cooperare pentru că preşcolarii relaţionează cu uşurinţă şi îşi dezvoltă abilităţi pentru viaţă".

ce-i place

„Îmi place să cunosc oameni noi, din experiențele cărora să pot învăța cât mai multe lucruri interesante. Îmi plac tinerii cu performanțe, pe care aș vrea să-i văd mai des în media. Îmi place să trăiesc orice clipă alături de cei trei nepoței: Alex, Adrian și Andrei".

ce nu-i place

„În primul rând nu-mi place minciuna, consider că fiecare om trebuie să-și exprime sincer opinia și sentimentele. Îmi displac emisiunile politice prea mult mediatizate, în defavoarea celor de cultură sau artă".

PROFIL

NĂSCUTĂ. 6 noiembrie 1956, com. Viziru, jud. Brăila

STUDII. Liceul Pedagogic

OCUPAȚIE. Educatoare

FAMILIE. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite