Portret: Niculina Moisescu, preşedintele Crucii Roşii, a învăţat singură limba maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economist de profesie, fost vicepreşedinte al CJ Brăila, Moisescu a lucrat patru ani ca secretar la Harghita, apoi la o întreprindere de tricotaje. În timpul liceului îşi dorea să urmeze Dreptul.

Şi-a cumpărat chiar şi cărţile după care să înveţe. Cum majoritatea vecinilor săi erau la Politehnică s-a gândit că nu ar fi rău să urmeze acelaşi drum, dar a fost convinsă de cei care urmau această disciplină că nu este o carieră potrivită pentru o fată. Astfel a ales să meargă la Academia de Studii Economice Bucureşti.

„Am dat examen în 1973 şi am intrat la echivalentul managementului de astăzi. Profesorul Pintilie ne-a lăsat cu toate cărţile pe masă convins fiind că nu aveam ce face cu ele. Le mulţumesc acestor profesori care ne dădeau teme la care să gândim", îşi aminteşte Niculina Moisescu care adaugă că examenul scris şi oral s-a desfăşurat până a doua zi dimineaţă la ora 1.00.

Secretar la maghiari

După terminarea facultăţii a primit repartiţie guvernamentală în Harghita unde a avut ceva probleme cu maghiarii care nu doreau să-i vorbească în română. A învins şi acest obstacol.

„Am învăţat singură maghiara pe care nu am uitat-o în totalitate. Nu am fost primită cu braţele deschise şi a trebuit să învăţ pas cu pas ce aveam de făcut. Lucram în cadrul Biroului Personal şi trebuia să am evidenţa actelor", mărturiseşte Niculina Moisescu.

Aceasta spune că teama de românizare şi de a nu ocupa un român locul unui maghiar a observat-o în cei patru ani petrecuţi acolo. În 1981 a plecat „cu pile" la Feteşti, acolo unde se afla familia sa. S-a angajat într-o întreprindere de tricotaje care se deschisese de câteva luni.

„Era o fabrică la început cu foarte mulţi ingineri veniţi din zona Moldovei. Începuseră şi exporturile şi lucrurile mergeau bine", spune interlocutoarea noastră.

În 1981 s-a căsătorit şi din martie 1983 a venit la Brăila cu soţul. A lucrat la Direcţia de Telecomunicaţii, dar şi la Consiliul Judeţean.

Voluntariatul, dragoste veche

De patru ani este preşedinta Filialei de Cruce Roşie Brăila şi se implică în multe acţiuni de voluntariat, convinsă fiind că oamenii trebuie ajutaţi atunci când au nevoie.

Şi-a pus amprenta însă şi asupra Asociaţiei Nevăzătorilor cu care are diverse colaborări şi pe ai cărei membri îi consideră oameni deosebiţi.

„Mulţumesc lui Dumneazeu că i-am întâlnit. Sunt oameni cu probleme foarte mari, dar care ştiu să-şi ducă demni crucea. Îi ajut cât pot şi eu, cu sume de bani, cu sfaturi. Pe fruntea noastră nu scrie funcţia pe care o ocupăm, pe fruntea noastră scrie în primul şi în primul rând „om". Aici sunt oameni minunaţi cu care poţi discuta", spune Niculina Moisescu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum merge programul „Banca de alimente"?

„A mers foarte bine la început, dar după Anul nou lucrurile nu au mai fost la fel, criza este de vină. De trei luni programul nu mai merge. Am speranţă că totuşi mai sunt brăileni care să doneze un kilogram de făină , zahăr şi câteva conserve pentru că sunt mulţi cei care au nevoie de ajutor".

Planuri de viitor?

„Vreau să reactivăm trupa de teatru a Asociaţiei Nevăzătorilor, poate găsim voluntari care să-i ajute. Acum mă ocup de amenajarea spaţiului pentru Liga feminină şi vreau să am grijă mai mare de cele trei bloguri pe care le am. În ultima perioadă nu am mai postat materiale".

Ce-i place

„Sunt îndrăgostită de florile de orice tip, dar îmi plac foarte mult şi animalele, am acasă mai multe animăluţe: doi căţei, o pisică, un peruş, turturele. Îmi plac de asemenea oamenii de calitate şi îmi place să fiu alături de cei care au nevoie de ajutorul meu, e fie şi numai cu un sfat", spune Niculina Moisescu.

Ce nu-i place

„Nu-mi place violenţa, fie ea numai verbală. Sunt momente în care vezi că oamenii au dreptate în ceea ce susţin, dar nu sunt de acord să se recurgă la violenţă pentru a se face înţeleşi. Lucrurile se pot rezolva şi fără violenţă", a conchis interlocutoarea noastră.

Profil

Născută. 3 octombrie 1954, Pietrosu, Călăraşi.

Studii. Academia de Studii Economice, Master în Administraţie Publică.

Profesie. Economist.

Familie. Căsătorită, doi copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite