Portret: A învăţat secretele fotbalului de la Mircea Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A iubit fotbalul şi a făcut din asta o pasiune. Instruit pe băncile Şcolii Naţionale de Antrenori de Fotbal este acum îndrumătorul tinerilor brăileni. Din 2007 lucrează la Direcția Județeană pentru Tineret Brăila.

A urmat Facultatea de Mecanică pentru că şi-a dorit să creeze. Pasiunea pentru sport şi în special pentru fotbal şi-a spus cuvântul. Fiind fotbalist de performanţă a îndeplinit criteriile pentru a merge la Şcoala Naţională de Antrenori Fotbal.

În acele vremuri Brăila era în schimbare şi a trebuit să se adapteze nevoilor. A urmat cursuri de Management Financiar Bancar la Universitatea „Constantin Brâncoveanu", apoi a făcut şi master „Managementul Financiar Bancar" la aceeaşi structură.

Portret: Cezar Brătulescu este ofiţerul care a ajuns profesor de istorie/Află de aici povestea brăileanului

În 2007 s-a înscris la concursul pentru postul de consilier al Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT), pe care îl ocupă şi în prezent.

„Desfăşor activitate în cadrul compartimentului de tineret de la DJT. Activităţile dedicate tinerilor sunt structurate pe patru programe. Prin tot ceea ce facem încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor lor, conform metodologiei ANST privind activitatea de tineret", spune Neculai Pascu.

Viitorul este al proiectelor

Printre acţiunile desfăşurate se numără şi cele de consiliere a tinerilor în scrierea de proiecte şi îndrumarea lor pentru alegerea domeniului de activitate.

„Generaţia actuală este mai evoluată, dar are mai puţină încredere în forţele proprii şi mai puţină iniţiativă pentru că au dispărut acei dascăli formatori. Înainte tinerii erau îndrumaţi şi se îndreptau către domeniile unde aveau înclinaţii. Astăzi nu au stabilite din timp obiective în viaţă pe măsura talentului. Nu se cunosc pe ei înşişi şi nici nu sunt iniţiaţi din timp spre a se integra în societate pe baza acestor trăsături", explică interlocutorul.

Portret: Vlăduţ Brînză este urmaşul lui Ştefan cel Mare, devenit marinar şi şeful Portului Brăila

„Din aceste motive tinerii rar îşi aleg şcoala sau profesia pe profilul lor. Merg cu gaşca şi atunci când constată că nu se pricep abandonează sau reiau activitatea de formare ca individ", spune consilierul.

Deşi în anii trecuţi tinerii au scris proiecte, unele dintre acestea fiind selectate spre finanţare, anul acesta nu mai există acelaşi avânt. Consilierul spune că viitorul este al proiectelor.

„Multe activităţile de la universităţile de prestigiu se desfăşoară gen proiect. Se încearcă să se lucreze efectiv pe planificare. Unii ocolesc proiectele pentru că este mult de muncă, dar acestea îi învaţă să lucreze în echipă, să ia decizii", explică Neculai Pascu.

Fotbalul, marea dragoste

A trecut prin toate probele şi a urmat cursurile de la Şcoala Naţională de Antrenori de Fotbal din pasiune pentru acest sport. A fost unul dintre cei trei şefi de promoţie ai şcolii. Şi-a început cariera de la zero, în judeţ, trecând prin toate fazele. A avut antrenori celebri şi a avut ocazia să aibă şi un lector deosebit, Mircea Lucescu.

Portret: Mircea Marian Cărbunaru este prietenul a generaţii întregi de tineri brăileni/Află de aici traseul său profesional

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care este echipa favorită?

„Nu pot spune că am o echipă favorită, dar pot să spun că îmi place stilul de joc al fostei echipe Steaua, bazat pe tehnică, inventivitate, viteză de joc".

Ce vă doriţi cel mai mult? Aveţi regrete?

„Cea mai mare dorinţă a mea este ca tinerii capabili să fie integraţi pe viitor în societate pe bază de competenţă, valoare, aptitudini, disciplină comportamentală şi la locul de muncă. Îmi doresc să văd cât mai mulţi tineri cu bun simţ. În ceea ce priveşte regretul cred că o problemă o reprezintă dispariţia dascălilor cu veleităţi şi armata, două elemente care formau tinerii pentru societate".

Ce-i place

„Îmi plac toate sporturile, dar în special îmi place fotbalul. O altă pasiune este pescuitul, sunt un pescar sportiv. De fapt îmi place tot ceea ce are legătură cu mişcarea în aer liber. De asemenea îmi plac competiţiile de toate feluri, dar corecte, loiale. Îmi place să lucrez în echipă cu oameni inteligenţi, competenţi de la care să am ceva de învăţat mereu", spune consilierul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că în zilele noastre primează interesul de grup sau cel particular în dauna oamenilor de rând, simpli. Totodată nu-mi place când văd oameni îngânduraţi pe stradă", a conchis Neculai Pascu.

Portret: Mihaela Bianca Tarău este juristul de la Protecţia Consumatorilor Brăila

Profil

Născut. 6 august 1957, Brăila

Studii. Facultatea de Mecanică Galaţi, Universitatea Constantin Brâncoveanu Piteşti - Facultatea de Management Marketing şi Afaceri Economice Brăila, Masterat-Management Financiar Bancar, Şcoala Naţională de Antrenori de Fotbal Categoria I, Licenţă A UEFA

Profesie. Inginer, economist

Functia: Consilier Tineret

Familie: Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite