Portret: Mirela Moruz predă engleza cu ajutorul jocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A absolvit facultatea în 2006 şi a fost repartizată la Liceul de Chimie, ca suplinitor. În 2007 a ocupat prin concurs postul de profesor la Cercul de Limbă Engleză la Palatul Copiilor.

Spune că nimic în viaţă nu este întâmplător. „Trebuia să plec în judeţ, pentru a ocupa o funcţie de profesor titular la catedra de limbă română. Numai că profesoara pe care trebuia să o înlocuiesc a renunţat să mai plece în altă parte şi aşa am rămas fără post. Atrunci s-a ivit posibilitatea de a intra la Palatul Copiilor. Cum a doua specializare este limba engleză, am dat curs ofertei şi am realizat că de fapt aceasta era cu adevărat vocaţia pe care nu mi-o descoperisem încă", ne-a mărturisit Mirela Moruz.

250 copii, anual

De fapt, după cum declara profesoara, mai puţin de 250 de elevi pe serie nu a avut niodată, mai mulţi, da.

„Am o mare satisfacţie atunci când văd copiii cum cresc sub ochii mei. La început rostesc cu stângăcie cuvintele, dar dacă-i vedeţi mai ales pe cei mici, cum se încrâncenează să rostească frumos cuvintele, cum depun suflet în fiecare lecţie, o să vă îndrăgostiţi de ei", ne-a spus emoţionată profesoara.

Metoda pe care o aplică în instruirea elevilor mici este una total deosebită faţă de cea şcolară.

„În primul rând, copilul vine aici din plăcere. El vrea să înveţe limba engleză pentru a urmări personajele dragi din filmele de desene animate sau pentru că a văzut cum fraţii mai mari folosesc această limbă în utilizarea calculatorului, cum se documentează în anumite probleme sau pentru că aşa vor părinţii ca ei să înveţe bine engleza", ne-a explicat Mirela.

„Dacă vine din plăcere trebuie să-l faci să aibă întotdeauna plăcere în a veni la cerc. Uite aşa am adoptat o metodă veselă de învăţare, distractivă. Ne jucăm, învăţăm cântece, poezioare pe care mai apoi le comentăn din ce în ce mai amplu în limba engleză", ne-a destăinuit, din activitatea sa, profesoara Mirela Moruz.

Copiii premianţi nu uită

Are copii care au plecat în Marea Britanie şi au revenit în vacanţele de vară.

„M-am bucurat când i-am revăzut şi sper ca şi în vara aceasta să-i revăd pe cei care şi-au însoţit părinţii în Albion. Trebuie să spun că toţi mi-au adus cărţi şi manuale de învăţat în alt mod limba engleză, pe care acum le folosesc în timpul predării. Le rămân profund recunoscătoare pentru gestul lor", spune interlocutoarea.

Mai mult: „Aceasta arată că s-au gândit înainte de toate la elevii care vor mai veni şi în viitor la acest cerc. Iar acest lucru se materializează în rezultate. Nu mai departe de luna trecută copii de la cercul nostru au câştigat un concurs internaţional de profil desfăşurat la Vaslui. Concurs de traduceri din literatura engleză", a conchis tânăra profesoară.

Întrebări şi răspunsuri

Sunt şi adulţi care ar veni la acest cerc?

Da, dar numai copiii de la 5 ani la clasa a XII-a au acces la Palatul Copiilor. Şi gratuitate. Pentru adulţi oricum sunt alte metode de învăţare şi predare, aşa că de fiecare dată îi sfătuiesc să se îndrepte către alte instituţii sau organizaţii care fac cursuri intensive de engleză.

Ce vă doriţi de la această vacanţă?

Pentru noi vacanţa va fi ceva mai scurtă pentru că avem o suită de manifestări la care suntem aşteptaţi. Oricum anul acesta voi face o excursie de trei săptămâni în Marea Britanie de unde sper să revin cu un bogat material didactic. Cel puţin aceasta să fie folosul vacanţei.

Ce-i place?

Îi plac călătoriile dacă se poate mereu în alte locuri. Nu-i înţelege pe cei care, an de an, bat aceleaşi rute. Îi place lectura şi nu ezită să deschidă o carte dacă are puţin timp liber, fie şi numai 10 minute. Îi place să petreacă timpul alături de cei dragi, de prieteni.

Ce nu-i place?

Detestă manelele pe care le consideră mitocănie la scenă deschisă. Nu-i place minciuna şi mai presus de orice îi detestă pe acei semidocţi care ajunşi în funcţii de răspunde doar prin linguşeli, nu ezită să se împăuneze cu munca altora.

Profil:
Născută: 28 aprilie 1983, Brăila
Studii: Facultatea de Filologie şi Teologie „Dunărea de Jos" Galaţi
Ocupaţie : profesor de limbă engleză
Familie: necăsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite