Portret: Mircea Marian Cărbunaru este prietenul a generaţii întregi de tineri brăileni/Află de aici traseul său profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine mereu în întâmpinarea tinerilor propunând activităţi şi evenimente pe placul lor. Are o bogată activitate publicistică şi face eforturi pentru ca istoria sportului brăilean să nu se piardă.

După terminarea facultăţii a lucrat ca suplinitor în învăţământ pentru doi ani şi jumătate după care a decis să profite de oportunitatea apărută, un post în cadrul Direcţiei pentru Tineret şi Sport a Judeţului Brăila.

Astfel, din 1995 până în 2003 a fost consilier, timp în care a coordonat şi s-a implicat în activităţile de tineret şi sport la nivel local, naţional şi internaţional, a acordat consultanţă şi consiliere privind înfiinţarea structurilor ONG, managementul de proiect şi scrierea cererilor de finanţare, a fost trainer pe management de proiect şi scrierea cererilor de finanţare, responsabil cu secretariatul local al unor competiţii sportive internaţionale desfăşurate la Brăila, membru în Centrul Judeţean de Prevenire şi Consiliere Antidrog, dar şi responsabil de relaţia cu presa.

Portret: Mihaela Bianca Tarău este juristul de la Protecţia Consumatorilor Brăila

Presă şcolară

„Îmi place să lucrez cu tinerii. Am încercat să organizăm mereu tot felul de activităţi prin care să atragem cât mai mulţi tineri să facă sport. În perioada 1995 - 2000 am iniţiat şi coordonat şapte ediţii ale Concursului Judeţean de Presă Şcolară „Alma Mater Press" şi şase ediţii ale Taberei de Jurnalism şi Comunicare cu acelaşi nume", povesteşte Mircea Cărbunaru.

Îşi aminteşte şi acum cu cât entuziasm cum veneau tinerii la aceste concursuri.

„Aveau la dispoziţie 50 de minute să găsească un subiect şi deşi eram uneori în zone izolate reuşeau să găsească subiecte foarte bune. Aveam posibilitatea să facem tehnoredactare şi machetare", spune consilierul.

Consilier pentru Sport

În 2003 a trecut la Direcţia pentru Sport Brăila unde lucrează şi în prezent. Consilier responsabil de relaţia cu presa, este secretarul Academiei Olimpice Române Filiala Brăila şi se implică activ în toate manifestările dedicate sportului la nivel local şi nu numai.

Activitatea desfăşurată de Mircea Cărbunaru de-a lungul anilor este vastă, el fiind unul dintre colaboratorii fideli ai emisiunilor de tineret de la televiziunile şi radioul local, dar şi redactor al unor publicaţii locale.

În perioada 1994 - 1995 a fost redactor coordonator al paginii 8 din revista trimestrială „Foaia Învăţătorului", în perioada 1999 - 2001 redactor coordonator al „Suplimentului de Literatură Fantasya", bilunar, două pagini în cotidianul „Libertatea", iar în perioada 2001 - 2002 redactor coordonator al „Suplimentului de Literatură şi Artele Imaginarului Fatasya", în cotidianul „Brăileanul".

Consilierul a fost coordonator de proiecte la Editura „Horizon", dar şi coordonatorul primului număr al revistei „Sportul Brăilean".

Portret: Mihai Diaconu este poliţistul care răspunde de cea mai agitată zonă a Brăilei

Activitatea literară și publicistică

A avut apariții repetate cu proză în publicații culturale: Revista Culturală „Dunărea" Brăila, Revista Culturală „Limes" din Sălaj, „Placebo”, „Almanahul Anticipația” București, dar și două proze scurte adaptate radiofonic pe Radio România Tineret în cadrul emisiunii „Exploratorii lumii de mâine".

De asemenea, în perioada 1996 - 2000 a avut apariții cu texte literare, articole de critică, recenzii și traduceri în publicațiile: „Jurnalul SF", „Jurnalul de București", „Revista Anticipația", Revista „String", „Alternativ SF", în suplimentele specializate ale cotidianelor „Telegraful" de Neamț și „Evenimentul" de Iași.

În 1999 numele său este menționat în „Dicționarul de autori SF" București, realizat de Mihai Dan Pavelescu, iar în 2001 are o apariție în antologia de proză „România SF 2001" București cu textul „Colecționarul".

Consilierul are articole de consiliere pentru carieră în revista Job Art și este coautor al Ghidului pentru cariere de mediu apărut în 2004 la Brăila, dar și autor al Ghidului pentru afaceri de mediu în curs de apariție, proiect coordonat de Asociația „ARIN".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce proiecte aveţi?

„În ultimii ani cu revista „Sportul brăilean" am reuşit să strângem un portofoliu bogat legat de viaţa sportivă, iar o fişă cu evoluţia istorică a sportului brăilean va fi tipărită în ediţia a II-a a „Enciclopediei Sportului Românesc". Am reuşit să facem rost de numele tuturor profesorilor de liceu de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prezent şi multe altele".

Care este deviza de la care se pleacă în atragerea tinerilor către sport?

„Majoritatea tinerilor sunt atraşi de sport, au o pasiune pentru sport. Pornim de la sportul de plăcere. De aici se poate trece către sportul de performanţă, chiar dacă sacrificiile sunt mari".

Ce-i place

„Îmi plac oamenii care îşi respectă cuvântul şi care sunt punctuali. Îmi plac activităţile creative, care mă solicită intelectual. De asemenea îmi plac oamenii care fac bine dezinteresat şi nu aşteaptă o recompensă. Îmi place literatura SF, dar şi filmele SF. Am fost coordonator şi organizator al Concursului de Proză Fantastică şi SF „X-Fiction".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac timpurile pe care le trăim. De 21 de ani suntem în tranziţii şi crize de tot felul. Nu mai avem repere în valorile româneşti. În ochii multor generaţii, valorile nu mai sunt importante. Nu îmi plac oamenii care îşi schimbă opiniile, convingerile de pe o zi pe alta".

Portret: Ion Scurtu este prorectorul cu şapte brevete de inventator/ Vezi aici realizările profesorului universitar brăilean

Profil

Născut. 3 mai 1967, Brăila

Studii. Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, Universitatea „Dunărea de Jos" Galaţi, Master în Politici Publice şi Administraţie Publică la Facultatea de Filosofie Universitatea Bucureşti

Profesie. Inginer, consilier al Direcţiei pentru Sport Brăila

Familie. Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite