Portret: Mihaela Agheniţei este doctor în drept, procuror şi lector universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Mihaela Agheniţei a terminat două facultăţi cu nota 10
Procurorul Mihaela Agheniţei a terminat două facultăţi cu nota 10

Cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, Mihaela a absolvit două facultăţi cu nota 10. Născută la Galaţi, într-o familie respectabilă de intelectuali - tatăl era inginer la Căile Navigabile, iar mama medic - Mihaela Agheniţei a moştenit de la părinţi pasiunea pentru muncă şi carte.

„Pentru mine, a munci este un lucru nobil, o binecuvântare pentru tot restul vieţii. Pasiunea pentru studiu permanent am moştenit-o de la mama. Muncesc şi învăţ de când mă ştiu. Când nu munceam, învăţam şi viceversa. Munca fizică mă destinde, îmi face plăcere", ne-a spus magistratul.

Mihaela a terminat două facultăţi „de stat" cu nota 10, iar în prezent este şi membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal. Cu toate acestea, este de o rară modestie.

A terminat Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Galaţi în anul 1982. Când era în anul I, tatăl ei a plecat la ceruri.

Procuror de 16 ani

Din anul 1994, Mihaela Agheniţei a îndeplinit, pe rând, funcţia de procuror, procuror şef secţie şi prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

În prezent, este lector univ. dr. la catedrele de Teoria generală a dreptului, Drept penal - partea generală şi Drept procesual penal din cadrul UCB - Centrul universitar Brăila. Dar marea realizare a Mihaelei este titlul de cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Cercetări Juridice „A. Rădulescu" din cadrul Academiei Române.

„Domeniile mele de cercetare privesc ştiinţa dreptului penal în ţările Uniunii Europene, permanenţe în legislaţia universală şi armonizarea procedurii penale cu noile cerinţe ale legislaţiei europene. Am susţinut prelegeri şi am participat la mai multe manifestări naţionale şi internaţionale, unde am prezentat pe larg aceste domenii", ne-a spus Mihaela Agheniţei.

A publicat patru cărţi

Mihaela a lucrat o perioadă la Şantierul Naval, apoi la Ceprorex. După ce a terminat şi Dreptul, în 1993, la Bucureşti, s-a dedicat carierei în Justiţie.

Pe lângă activitatea de cercetare, magistratul desfăşoară activităţi în cadrul Universităţii „Constantin Brâncoveanu". Studenţii cărora le-a fost îndrumător la lucrarea de licenţă au trecut cu brio examenul final, ba au mai şi participat şi la simpozioane şi conferinţe.

A publicat până acum patru volume de specialitate (două în colaborare) şi anume: „Teoria Generală a Dreptului" (2005), „Retroactivitatea legii penale" (2007), „Teoria Generală a Dreptului" (ediţie 2009) şi „Permanenţele dreptului penal" (2010).

În 2003, a devenit şi cadru didactic universitar, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncoveanu". Din 2007, inimosul procuror este doctor în drept penal, avându-l îndrumător pe prof. univ. dr. George Antoniu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi, ţinând cont de activitatea susţinută de până acum?

M.A.: „În primul rând, să-mi depun dosarul pentru titlul de conferenţiar universitar şi să definitivez capitolele, două la număr, din «Explicaţii teoretice ale noului Cod Penal», lucrare amplă, care va apărea în ianuarie-februarie 2011, sub egida Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române".

Activitatea la Institut pare a fi una deosebit de susţinută. Ce alte planuri mai aveţi?

M.A.: „Să particip la toate programele de cercetare ale Institutului şi să mai scot o carte".

Ce-i place

"Îmi plac lectura şi limbile străine. Îmi place, de asemenea, să editez lucrări de specialitate - referate, articole, cărţi. Îmi place grădinăritul şi îmi place să mă ocup de treburile gospodăreşti. Nu în ultimul rând, îmi place profesia pe care o practic".

Ce nu-i place

"Nu-mi place să-mi fie jignită inteligenţa. S-a întâmplat ca, în instanţă, să se facă afirmaţii ce nu corespundeau, în mod evident, adevărului. Nu-mi plac persoanele care nu-şi respectă părinţii şi părinţii care nu-şi educă - prin muncă - copiii".

Profil

Născută: 9 decembrie 1958, Galaţi.

Studii: Univesitatea Galaţi - Mecanică; Universitatea Bucureşti - Drept; doctor în drept penal.

Ocupaţie: procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila; lector universitar.

Familie: necăsătorită.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite