Portret: Mariana Badiu știe totul despre nave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 30 de ani de activitate i-au trecut prin mână zeci de generaţii de elevi pe care i-a învaţat totul despre nave. Este profesor la Grupul Şcolar „Anghel Saligny".

Calmă, înţeleaptă, modestă şi fascinată de lumea elevilor. Aşa este profesoara Mariana Badiu, care după trei decenii dedicate învăţământului brăilean nu simte oboseala, ci din contră este în pas cu toate noutăţile.

„Am ţinut pasul cu dinamica transformărilor din învăţământ, m-am perfecţionat şi documentat permanent asigurând astfel nivelul de calitate al activităţilor didactice şi educative", punctează profesorul.

Mariana Badiu este profesor la Grupul Şcolar „Anghel Saligny", unde predă 16 module tehnice, printre care amintim :Asamblarea corpului navei, Armarea navei, Lansarea navei, Detectarea defectelor sau Repararea instalaţiilor navei.

„Nu este deloc uşor să-i determini pe elevi să renunţe la neutralitate, să treacă de la starea de absenţă la cea de prezenţă, mai ales în ultimii ani", spune Mariana.

La nivelul şcolii, Mariana Badiu răspunde de integrarea elevilor în câmpul muncii şi de perfecţionarea cadrelor didactice. Este lector la cursurile pentru formarea profesională a adulţilor şi reprezentant al şcolii la toate examenele finale.

Despre începuturi

Mariana Badiu a terminat Facultatea de Mecanică, secţia Nave şi instalaţii de bord, din cadrul Universităţii Galaţi şi a primit repartiţie la Navrom Constanţa, de unde a plecat la scurt timp prin transfer la Şantierul Naval Brăila, atelierul de proiectări.

„Un coleg inginer din şantier, care era plătit cu ora ca profesor la Liceul Gh. M. Murgoci a trebuit să plece în delegaţie şi m-a rugat să-i ţin câteva ore la liceu. Aşa a început totul. Apoi, în anul următor, mi-am zis să încerc din nou sistemul de învăţământ şi dacă reuşesc să mă fac înţeleasă, rămân. Prima generaţie de elevi de la Murgoci m-a determinat să rămân în sistemul de învăţământ. Mă uimeau cu puterea lor de a înţelege şi plecam de la clasă extraordinar de mulţumită", îşi aminteşte inginerul.

A intrat în învăţământ în anul 1980, la Liceul „Gh. M.Murgoci", unde a profesat trei ani. „Îmi amintesc că mă duceam la ei la clasă cu atâta plăcere şi atât de mult mă pregăteam pentru ei, incat simteam satisfacţia muncii împlinite", completează Mariana.

Apoi s-a transferat la Liceul„ Nicolae Iorga". „Am rămas acolo până la Revoluţie, când colectivul de cadre didactice cu vechime „ veteranii" şi-a dorit să redevină liceu teoretic. Atunci, noi, inginerii ne-am înfiinţat un liceu tehnologic. Practic, aşa a luat fiinţă Grupul Şcolar" Anghel Saligny". Toată iniţiativa i-a aparţinut doamnei ing.Simionescu Petruta, iar noi, inginerii i-am fost alături", ne povesteşte Mariana.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce probleme se confruntă „tehnologiile"?

„Cea mai mare problemă a noastră este lipsa manualelor realizate de Ministerul Învăţământului. Practic suntem nevoiţi să recurgem la elaborarea materialului didactic pentru modulul pe care îl predăm".

Cum vă descurcaţi în acest caz?

„Pentru ultimele programe, în vigoare, am realizat materiale în format electronic pentru două module: Nomenclatura navală şi Asamblarea corpului navei şi este în lucru cel de-al treilea material, pentru realizarea proiectelor care să le permită elevilor obţinerea certificatelor de competenţe profesionale".

ce-i place

„Punctualitatea. Bunătatea şi înţelepciunea sunt două calităţi ce nu pot fi simulate la om. De aceea îmi plac atunci când le întâlnesc la cineva. Îmi place treabă bine făcută, sunt o perfecţionistă. Ador copiii; pe ei poţi să-i bucuri. Îmi place să citesc, să călătoresc, îmi plac florile şi animalele".

ce nu-i place

„Minciuna, superficialitatea.Nu-mi plac acele persoane care încearcă prin orice mijloc să ajungă acolo unde nu le este locul. Nu-mi plac semidocţii, care au citit două rânduri dintr-o carte şi au impresia că ştiu mult mai mult de atât. Nu pot suporta prefăcătoria sau pe omul cu două feţe".

Profil
NĂSCUTĂ. 26 septembrie, 1954, Nămoloasa,Galaţi
STUDII. Universitatea Galaţi, Facultatea de Mecanică, secţia Nave şi instalaţii de bord
OCUPAŢIE. profesor gradul didactic I
FAMILIE. căsătorită, o fiica.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite