Portret: Maria Tichescu a reparat motoare până a intrat la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luptat pentru convingerile sale de a deveni medic, iar din 2003 este coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Tatăl îşi dorea ca fata lui să urmeze Liceul Economic şi să aibă o slujbă la birou. Cu sprijinul mamei a reuşit să intre la Liceul Teoretic şi mai apoi la Medicină, visul său din copilărie. Nu a reuşit la facultate din primul an şi a lucrat cinci luni ca muncitor într-un atelier de reparaţii motoare de tramvaie.

„M-am angajat ca muncitor necalificat. Am curăţat la motoare încât simţeam că-mi miroase şi sufletul a motorină şi a ulei ars. Cum ajungeam acasă îmi puneam hainele pe umeraş la aerisit", îşi aminteşte Maria Tichescu.

A intrat apoi la facultate cu bursă, iar după terminarea ei a fost repartizată la Măcin. A urmat stagiul de şase luni în cinci specializări după care a lucrat în diferite dispensare rurale.

„ Ca orice tânăr medic îmi doream o profesie în Chirurgie, dar m-am mulţumit cu specializarea Pneumologie. Am făcut la Bucureşti, la Institutul de Pneumologie «Marius Nasta» un an de stagiu", spune medicul.

Specializare multiplă

A obţinut competenţă în Bronhoscopie, iar din 17 septembrie 2002 a venit la Spitalul de Pneumologie Brăila. Un an mai târziu a devenit coordonator tehnic judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

„Odată cu acest program, tuberculoza la nivelul ţării a scăzut lent, dar de anul trecut a început să crească uşor. Am avut cazuri urâte venite din Italia cu microbi rezistenţi la foarte multe medicamente antituberculoase", explică Maria Tichescu.

Medicul spune că un motiv al creşterii numărului de cazuri de tuberculoză este de natură economică, în sensul că bolnavii nu au calitate de asigurat şi de teamă să nu plătească spitalul ajung la Pneumologie cu forme extinse ale bolii ceea ce necesită tratament pe o perioadă mai îndelungată.

Prin mâinile ei au trecut mulţi pacienţi. Dr. Tichescu îşi aminteşte de cazul unui tânăr de 31 de ani plecat la muncă în Turcia după 1990 şi care după aproximativ nouă ani de muncă acolo s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Nu a avut bani pentru plata spitalizării şi nici pentru a se întoarce în ţară astfel că a mai lucrat câteva luni pentru a strânge banii necesari să revină acasă.

„Solicitarea la Ambasadă i-a fost refuzată iniţial, starea generală s-a agravat. În cele din urmă l-au ajutat cei de la Ambasadă să revină acasă. L-am internat cu tuberculoză policavitar extinsă, a făcut tratament aproape un an. S-a vindecat de tuberculoză, dar a rămas cu distrucţie pulmonară întinsă şi cu insuficienţă respiratorie severă, dependent de oxigen. Mama lui a fost alături de le tot timpul, l-a ajutat, dar a murit spre sfârşitul anului 2007", povesteşte pneumologul.

Întrebări şi răspunsuri

Au existat probleme cu medicamentele pentru bolnavi?

„Din punct de vedere material Casa de Asigurări de Sănătate ne-a asigurat banii pe program, tratamentul şi materialele sanitare necesare. Au fost mici deficienţe de asigurare a medicamentelor la un moment dat, dar nu lucruri majore care să afecteze bolnavii".

Munca cu bolnavii de TBC este grea?

„Foarte mult contează comunicarea şi modul în care te adresezi pacientului. Bolnavii stau foarte mult internaţi în spital. Vorbim cu contacţii, cu familia lor şi astfel capătă încredere în medic. Noi trebuie să-i convingem că tratamentul corect şi complet este în avantajul lor şi asta numai dacă le explicăm".

Ce-i place

„Îmi plac florile foarte mult, dar nu am suficient timp pentru ele. De asemenea îmi place să mă plimb, dar nici pentru acest lucru nu am suficient timp. Am vrut să lucrez goblen pentru că am răbdare şi îmi place, dar nu m-au ajutat ochii".

Ce nu-i place

„Sunt prea ocupată şi nu-mi place că am pierdut din copilăria nepoţelului meu, am pierdut clipe unice din dezvoltarea lui. Nu-mi place că nu am reuşit să fiu alături de el, că nu am reuşit să-mi petrec mai mult timp cu el, mai ales că din toamnă merge la şcoală. Dacă voi mai avea un nepot/nepoată îmi voi face sigur mai mult timp pentru el/ea".

Profil
Născută. 7 noiembrie 1952, Brăila
Studii. Institutul de Medicină şi Farmacie Iaşi
Profesie. Medic primar pneumolog, şef secţie Pneumologie I în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila
Familie. O fiică şi un nepot

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite