Portret: Ion Scurtu este prorectorul cu şapte brevete de inventator/ Vezi aici realizările profesorului universitar brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prof. univ. dr. Ion Scurtu a fost membru în 63 de comisii de doctorat şi a primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ" în grad de cavaler. A ales catedra după 28 de ani de cercetare.

Cu un palmares greu de egalat şi cu lucrări editate la Londra şi Bruxelles, prof. univ. dr. Ion Scurtu, prorectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu", a ales cariera universitară după 1998, după aproape trei decenii de muncă în cercetare.

A absolvit Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, în anul 1972. „Între 1972-2000, am făcut cercetare în domeniul agricol. Am parcurs toate treptele de la inginer şi până la cercetător principal gr. I, echivalentul profesorului universitar. Zece ani, am fost director general al Institutului de Cercetări pentru Legumicultură şi Floricultură Bucureşti, instituţie cu 200 de cercetători în toată ţara", ne-a spus prof. univ. dr. Ion Scurtu.

A descoperit şapte noi soiuri de legume

Pofesorul Scurtu a fost implicat în programe internaţionale de cercetare, reuşind să editeze, în colaborare, două lucrări de referinţă. Este vorba de „Carbohidraţii în plantele leguminoase" (tipărită la Londra) şi „Noi tehnologii agricole" (tipărită la Bruxelles, sub egida NATO). Alianţa are un segment civil de cercetare, care a studiat inclusiv efectele iradierii asupra plantelor.

„Pe parcusul anilor, am avut şapte noi soiuri de legume omologate cu brevet de invenţii. Toate acestea se găsesc în Registrul Oficial al Soiurilor Cultivate. Am făcut, în paralel, cercetare şi învăţământ, iar în 2000 am ales catedra", povesteşte profesorul.

În 2002, Ion Scurtu a devenit prorector al Universităţii „Constantin Brâncoveanu", un an mai târziu având şi funcţia didactică de profesor universitar. A făcut studii de perfecţionare în Franţa, Statele Unite, Germania, Japonia, Anglia şi în alte state ale lumii.

„După 28 de ani de cercetare, am ales să împărtăşesc şi studenţilor din cunoştinţele acumulate. În prezent, predau Economia şi managementul agriculturii şi Ecologia şi protecţia mediului, iar la masterat Dezvoltare durabilă şi protecţia mediului", ne-a spus prof. univ. dr. Ion Scurtu.

Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice

Profesorul a publicat 18 volume şi 160 de articole de specialitate şi a participat la circa 70 conferinţe interne şi internaţionale. În 1991, a fost ales membru corespondent, iar în 2001 membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. A primit peste 20 de diplome de onoare, de merit sau de excelenţă conferite de Societatea Română a Horticultorilor, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură, unităţi de învăţământ.

Ce-i place

"Îmi place lectura şi îmi place muzica de toate genurile, mai puţin manelele. Îmi place, cu deosebire, muzica clasică, pe care o ascult cu plăcere la radio, atunci când conduc. Îmi place să călătoresc, măcar o dată pe an. Pot spune că am vizitat cam toate zonele turistice ale ţării".

Ce nu-i place

"Nu-mi place minciuna, pentru că eu nu mint niciodată. Nu-i suport pe cei care vor să pară ceea ce nu sunt şi care obişnuiesc să mintă. Nu-mi plac oamenii necinstiţi, fie ei şi studenţi care încearcă să copieze la examene. Cu toate acestea, relaţia mea cu studenţii este excelentă".

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte realizări consideraţi că merită a fi evidenţiate, dat fiind faptul că, în toţi aceşti ani, aţi fost de neegalat, cel puţin în domeniul cercetării?

I.S.: „În 2004, mi-a fost conferit Ordinul «Meritul pentru Învăţământ» în grad de cavaler. Alte premii mi-au fost acordate pentru lucrările tipărite. Am fost director de programe de cercetare la nivel naţional, colaborator la programe internaţionale şi director la proiecte de cercetare de tip grant".

Aţi fost, de asemenea, membru în mai multe comisii de doctorat...?

I.S: „Desigur, am fost membru în peste 60 de comisii de doctorat şi comisii de evaluare, la ASE Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara, la Craiova şi Constanţa - în aproape toate centrele universitare".

Profil

Născut: 7 aprilie 1949, Vedea, jud. Argeş.

Studii: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, Facultatea de Agronomie.

Funcţie: Prorector cu activitatea de cercetare - Universitatea „Constantin Brâncoveanu", coordonator al Centrului Universitar Brăila.

Familie: Căsătorit, are un băiat şi un nepoţel.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite