Ioana Manuela Mucuţă surprinde viaţa în fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele poze făcute de tânăra brăileancă au fost, fireşte, cele cu colegii de clasă, atât la şcoală cât şi în acţiunile extraşcolare.

Când avea şapte ani, Ioana Manuela Mucuţa a primit cadou de la tatăl său, pentru rezultatele foarte bune la învăţătură, un aparat de fotografiat Smena 8. Aparatul, unul extrem de simplu, a fost cât se poate de bine primit de fetiţa care a descoperit astfel că fotografia este o artă.

„Atunci am văzut pentru prima dată că un instantaneu, luat fără a atenţiona colegii, este mai spectaculos decât clasica imagine în care ne aliniam toţi copii cu doamna învăţătoare lângă noi", ne-a spus Manuela.

În timp, s-a dotat cu un aparat de fotografiat mai performant, Kodak, iar în anii din urmă şi-a achiziţionat un aparat foto Fuji Fine Pix cu care a descoperit plăcerea fotografiei digitale.

A urmat Jurnalismul

A absolvit Liceul „Mihail Sebastian" în anul 1999, profil Turism-Limbi Străine, şi s-a înscris imediat la Facultatea de Jurnalism, la Galaţi.

„Sincer, nu am ales facultatea pentru a face o legătură între pasiunea mea, aceea de a surprinde viaţa în mici crâmpeie de imagine şi posibilitatea de a lucra pe imagine în cadrul unui colectiv din domeniu. Am ales aşa pentru că mi se părea că facultatea de jurnalism te învaţă să priveşti cu un ochi critic toate aspectele vieţii", ne-a mărturisit Ioana Manuela Mucuţa.

Expozant în galerii virtuale

Tânăra s-a gândit la un moment dat că trebuie să expună fotografiile pe care le-a făcut, pentru ca oamenii să le vadă şi să le analizeze. Cum însă închirierea unui spaţiu expoziţional, ca să nu mai vorbim de costurile pe care le-ar fi implicat tipărirea fotografiilor digitale, ar fi depăşit cu mult bugetul personal, a ales varianta online.

„Am început să expun pe Flickr. Acolo oricine poate expune, poate posta imaginile surprinse. Este, fără discuţie, cea mai mare galerie foto, cea mai mare expoziţie de lucrări fotografice din lume. Şi, în plus, postarea acolo nu costă nimic", ne-a declarat pasionata de fotografie.

Nu se poate spune că îi place în mod anume o fotografie sau alta. Cu toate acestea, Manuela are două imagini pe care le aminteşte mereu.

„Una, cu care am câştigat chiar concursul „Adevărul", reprezintă nişte bătrâne cât se poate de casnic şi modest îmbrăcate, care par că tocmai se pregătesc de o excursie în ţări exotice. Este o imagine plină de contrast, cu accente trist-comice", ne-a declarat tânăra.

"Alături de aceasta este prima mea fotografie expusa pe Flickr, "their playground" care înfăţişează două leagăne (unul alb şi unul roşu) într-o gradină", a subliniat Ioana Manuela Mucuţa.

Întrebări şi răspunsuri

Îţi pare rău că nu ai surprins anumite imagini?

"Da, am avut şi astfel de momente! Într-un weekend am plecat spontan la munte şi am uitat să-mi încarc acumulatorii. Am ajuns acolo cu aparatul pe post de decor pentru că nu aveam cum să-l folosesc. De multe ori mi-a părut rău că nu am avut camera la mine să imortalizez anumite imagini".

Ce doreşti pe viitor?

"Am început să trec pe imagini alb-negru. Paradoxal, acestea sunt mult mai greu de realizat, dar odată deprins meşteşugul lor ai satisfacţia de a obţine imagini care îţi arată lumea aşa cum este de fapt: contrastantă. Sunt încă la început, dar sper să am o colecţie numeroasă şi reuşită".

Ce-i place

Iubeşte călătoriile. Îi place muntele şi nu se dă în lături de la nicio drumeţie. Nu este deosebit de pretenţioasă, aşa că stă la hotel, la pensiune sau chiar la cort, când vremea permite. Îi place ciocolata amăruie.

Ce nu-i place

Iresponsabilitatea. Detestă manelele, cocalarii şi piţipoancele. Îi pare rău când vede că astfel de non-valori ajung să reprezinte idealuri pentru tinerii de astăzi. Îi urăşte pe ipocriţii care nu ezită să îşi asume meritele altora, fiind gata în acelaşi timp să paseze propriile nereuşite pe umerii celorlalţi.

Născută: 2 martie 1981, Brăila.

Studii : Facultatea de Jurnalism-Engleză Galaţi.

Ocupaţia: Show manager Orange Store.

Familie: necăsătorită.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite