Portret: Ioan Cîrîc este as în limba şi literatura română/ Află aici despre activitatea reputatului profesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A predat timp de 42 de ani atât brăilenilor, cât şi gălăţenilor. Pe lângă activitatea didactică, a avut şi o activitate publicistică deosebită. Crede că înclinaţia pentru literatură a apărut în perioada liceului la „Bălcescu", atunci când l-a avut profesor pe Ştefan Mircescu.

Şi-a început cariera în învăţământ în 1965, ca profesor de limba şi literatura română la şcoala generală din comuna Gemenele, Brăila. În perioada 1967 - 1968 a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul „Nicolae Iorga", apoi timp de şase ani la Liceul „Panait Istrati", iar din 1974 până în 1991, la Liceul Sanitar.

La Galaţi a ajuns prin transfer, în 1991, în urma susţinerii concursului pentru postul de conferenţiar, iar din 1993 a devenit profesor la „Dunărea de Jos".

Activitatea profesională la Galaţi i-a adus şi nemulţumiri asta pentru că a aşteptat ani buni pentru a face dosarul de ocupare a catedrei de profesor, timp în care nu a putut fi îndrumător pentru cei de la doctorat.

A predat limba română comtemporană, morfologia şi sintaxa, logică generală, semiotică, semantică, pragmatica textului.

În cei peste 40 de ani petrecuţi la catedră a trecut prin toate etapele carierei profesionale. Profesorul spune că a fost nemulţumit de elevii care nu prea învăţau şi de cei care considerau că nu trebuie să vină la cursuri şi seminarii, dar a avut şi multe generaţii foarte bune.

„Eu zic că am avut un mare avantaj, acela de a lucra cu fete. Cel mai mult am profesat la Liceul Sanitar, apoi la Litere, unde am avut în mare parte eleve", spune Ioan Cîrîc.

Activitatea publicistică

Prima lucrare care îi poartă amprenta a văzut lumina tiparului în 1983 şi se intitulează „Întemeieri raţionale în filosofia ştiinţei", fiind un volum colectiv, în memoria profesorului de doctorat care tocmai murise.

A urmat în 1991 „Introducere în semantica propoziţiei", „Teoria şi practica semnului" şi „Curs de semantică", ambele în 2001, „Introducere în morfologie" - 2002 şi „Teoria şi practica semnului" în 2003.

A continuat să scrie şi după 2003 deşi nu a mai publicat. După fiecare lucrare publicată treceau chiar ani până ce autorul se încumeta să o recitească.

"După apariţia unei cărţi nu mai vroiam să o mai văd. Am avut nevoie uneori de ani până pentru a o reciti. Odată publicată ea este aruncată în lume şi nu mai este doar a mea, este a tuturor. Scriu greu şi sunt nemulţumit de neadaptarea expresiei la ritmul interior al ideii", explică Ioan Cîrîc.

Activitatea sa nu se opreşte aici, Ioan Cîrîc publicând de-a lungul timpului diverse articole, recenzii, studii şi comunicări ştiinţifice în reviste de cultură din Brăila şi Galaţi, dar şi în reviste de specialitate.

Întrebări şi răspunsuri

Care este lucrarea preferată?

„Cu siguranţă ultima, cea publicată în 2003, şi intitulată „Teoria şi practica semnului". Aproape toate lucrările au legătura cu activitatea pe care am desfăşurat-o la catedră. Ultima lucrare este o sinteză a semioticii din totdeauna, din Antichitate şi până astăzi".

Cum a fost activitatea desfăşurată la Galaţi?

„A fost o perioadă plăcută, cu lucruri bune şi mai puţin bune. Am fost şef de catedră, dar şi prodecan al Facultăţii de Litere şi Teologie. După 15 ani de navetă între Brăila şi Galaţi pot spune că şi Galaţiul este oraşul meu. Cu toate acestea, Brăila este oraşul meu de suflet".

Ce-i place

„Îmi plac copiii şi mi-a plăcut meseria de profesor. Mi-a plăcut să citesc şi să scriu. Cititul este aproape un viciu. Am continuat să citesc şi să scriu, chiar dacă în ultimii ani nu am mai publicat nimic din ceea ce am mai scris. Scrisul este un chin pentru mine şi am multe lucrări începute la care revin", spune interlocutorul nostru.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac politicienii pentru că majoritatea sunt oameni cu interese financiare care se ascund în spatele unor doctrine pe care de multe ori nu le cunosc. Nu-mi place situaţia în care se află ţara, nu-mi place situaţia la care s-a ajuns", a conchis Ioan Cîrîc.

Profil

Născut. 12 decembrie 1941, Brăila.

Studii. Facultatea de Filologie Specializarea Limba şi Literatura Română, Facultatea de Filosofie , ambele la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Ocupaţie. Profesor.

Familie. Căsătorit, un copil.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite