Portret: Haralambie Caravia, preşedintele Comunităţii Elene - un grec de ispravă, cu rădăcini în insula lui Ulise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Babi, cum îi spun prietenii, se trage din Itaca lui Ulise. Ca mai toţi grecii brăileni, se mândreşte cu Panait Istrati şi cu Iannis Xenakis, fiind reprezentantul unei etnii care a adus faimă urbei dunărene.

Haralambie (Babi) Caravia, bărbatul care stă în funtea celor aproape două mii de greci brăileni, îşi are obârşia în vestita insulă a lui Ulise.

„Străbunicul a furat-o pe bunica şi împreună au venit la Brăila, pe la 1900. Aici, au găsit alţi greci din Itaca. Era navigator, bunicul a fost tot navigator, însă tatăl meu, Spiru Caravia, a fost inginer agronom în IMB", ne-a mărturisit preşedintele Comunităţii Elene. Vasilichi, bunica paternă, care n-a văzut niciodată Grecia, nici nu ştia bine româneşte. Învăţase la şcoala greacă, avea prieteni greci, însă n-a apucat să vadă Elada.

Elen din Diaspora

Haralambie a absolvit Liceul „Nicolae Iorga" în anul 1991, apoi Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Universităţii „Constantin Brâncoveanu", fiind în prima promoţie de studenţi. Între timp, a mai absolvit o facultate, în Grecia.

„În 1992, am obţinut o bursă de studii în Grecia, unde am absolvit Filologia, la Ioannina. Mi-am desfăşurat activitatea numai în domeniul privat, într-un mediu concurenţial. Inclusiv în viaţa comunitară, am fost într-o permanentă competiţie", ne-a mărturisit grecul brăilean.

Din 1990, Caravia a fost liderul tineretului elen, iar în 2008 a devenit preşedinte al Comunităţii Elene Brăila. Până în 2005, a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Elene din România.

A lucrat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României şi a reprezentat Comunitatea Elenă în Comisia pentru Învăţământ şi Tineret (2000 - 2005). Între 1999-2006, a activat în Comitetul coordonator al Tineretului Elen din Diaspora europeană.

„În prezent, avem circa 1.000 de persoane înscrise în Comunitatea Elenă, însă numărul total al grecilor brăileni este de aproape 2.000. În 1948, 5.000 de greci au fost obligaţi să plece din Brăila, numai cu ce aveau pe ei. În perioada interbelică, însă, în Brăila erau în jur de 10.000 de greci", povesteşte liderul elen.

Îşi caută rădăcinile

„Mă ocup, în paralel, de protecţia socială a grecilor, pentru că mulţi sunt persoane în vârstă. De asemenea, de revigorarea Comunităţii şi scoaterea la lumină a unor evenimente, personaje şi locuri din istoria Brăilei, care ţin de originea elenă. Amintesc aici proiectul «Un grec, doi greci, trei greci... Brăila». Suntem contactaţi permanent de grecii care-şi caută rădăcinile", a spus Babi Caravia.

Caravia a reuşit să promoveze Brăila în presa greacă contemporană şi a activat pentru înfrăţirea cu oraşul Argostoli, din Chefalonia. Lângă Argostoli, la Faraklata, s-a născut tatăl lui Panait Istrati. Totodată, s-a ocupat de drepturile grecilor brăileni, în problema retrocedărilor.

Ce-i place

"Îmi place să mă implic în activităţi sociale, culturale, umanitare. Îmi place bucătăria grecească, în mod deosebit. Iubesc istoria şi, în particular, istoria modernă a Brăilei, cu precădere contribuţia elementului elen la prosperitatea urbei dunărene, zonă pe care am studiat-o intens".

Ce nu-i place

"Nu-mi place neseriozitatea unora, nu-mi plac oamenii care trăiesc numai în trecut, fără să privească spre viitor şi fără să înveţe ceva din experienţa trecutului. Nu-mi place modul în care funcţionează, astăzi, sistemul judiciar din România".

Întrebări şi răspunsuri

Consideraţi importantă contribuţia elementului elen la prosperitatea Brăilei?

„Da, pentru că, prin acţiunile lor, grecii au promovat Brăila, ca şi centru de afaceri, în toată lumea. Expresia «grec brăilean» e cunoscută pe tot mapamondul. Să nu uităm, însă, oamenii de cultură eleni de la Brăila".

Puteţi da câteva exemple de oameni de cultură greci brăileni?

„În primul rând, Panait Istrati, care, ca şi mine, a avut tată grec şi mamă româncă. Apoi muzicianul Iannis Xenakis, Andreas Embiricos - părintele poeziei moderne greceşti, născut în Brăila, pictoriţa Artemis Melisaratu, Antigoni Kefala, compozitorii Dendrino şi Cavadia şi mulţi alţii".

Profil

Născut: 16 aprilie 1973, Câmpina, judeţul Prahova.

Studii: Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale - Universitatea "Constantin Brâncoveanu"; Facultatea de Filologie din Ioannina, Grecia.

Ocupaţie: Analist credite.

Familie: Căsătorit.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite