Portret: Gigi Mocanu a dat halatul alb pe uniforma de poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Și-a dorit dintotdeauna să devină polițist. În 1991 a intrat în Jandarmerie, iar un an mai târziu s-a alăturat polițiștilor. Din 2003 lucrează la Poliția de Proximitate.

Unchiul său polițist i-a insuflat pasiunea pentru această meserie. Mărturisește că „s-a născut cu ideea de a fi polițist", dar a lucrat o perioadă ca tehnician laborant la Complexul de Semințe - Legume Brăila din 1989 până în 1991 unde se ocupa cu certificarea semințelor pe tot județul.

S-a angajat apoi la Detașamentul de Jandarmi unde a lucrat pentru un an. Din decembrie 1992 a venit la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.

A lucrat ca sectorist la Biroul de Ordine Publică, iar din 2003 lucrează la Compartimentul Poliției de Proximitate pe municipiul Brăila din cadrul Biroului de Ordine Publică mediul urban și răspunde de două cartiere Nedelcu Chercea și Lacu Dulce.

La camera de consiliere care funcționează de patru ani pe strada Comuna din Paris, nr. 1 este mai tot timpul aglomerație.

„Programul este de luni până vineri între orele 12.00 - 13.00, iar marțea și joia și între 16.00 și 18.00. După amiaza se formează adevărate cozi, vin persoane cu tot felul de probleme. Oamenii au învățat unde mă pot găsi și apelează la ajutorul meu atunci când au nevoie de el", spune Gigi Mocanu.

Activitate variată

Deși în majoritate populația din cele două cartiere stă la case, lor li se alătură cele două Asociații de Locatari din zona ANL Baldovinești și ANL Lacu Dulce. Agentul șef de poliție spune că fiind atât de multe case sunt și probleme multe și diverse.

image

„Sunt foarte mulți pensionari în zona pe care o am repartizată. Simțul proprietății este foarte accentuat la aceștia și apar frecvent conflicte între vecini pentru hotarul dintre două case și nu numai. La medierea conflictelor ne ajută foarte mult și cei de la Centrul de Mediere de pe Școlilor", explică Gigi Mocanu.

Printre activitățile sale se numără medierea conflictelor apărute în cadrul familiilor sărace, a celor în care ambii soți nu au loc de muncă și mai intervine și consumul de alcool, dar și identificarea bătrânilor care locuiesc singuri.

Recent a reușit să intervină în sânul unei familii sărace cu opt copii care nu erau lăsați de părinți la școală. „Familia are opt copii minori și trăiesc cu toții din ajutor social. Am reușit împreună cu cei de la Protecția Copilului și cu mediatorul din zonă să-i fac pe părinții reticenți să îi lase pe copii la școală. Șase dintre ei merg la cursuri de zi sau la a doua șansă la Școala „Anton Pann". Mama copiilor are acum de muncă la o Asociație de Proprietari, iar tatăl și-a găsit de muncă la o fermă", povestește polițistul.

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Ce alte activități mai organizaţi?

„Desfășurăm activități în șapte unități de învățământ, școli generale și un grup școlar. Colaborăm cu conducerea unităților și facem tot ce se poate pentru a nu avea evenimente majore acolo. De asemenea avem în vedere și agenții economici din zonă, mai ales că două dintre marile magazine din oraș sunt aici".

Ce proiecte desfășurați cu elevii?

„Avem mai multe proiecte cu elevii. Unul dintre acestea vizează o vizită la Penitenciarul pentru Minori și Tineri Tichilești pentru ca elevii să conștientizeze lipsa de libertate și să discute cu tinerii care au săvârșit diverse infracțiuni pentru care au ajuns acolo.

Ce-i place

„Îmi place meseria pe care o am, activitatea din cadrul acestui compartiment asta și pentru că îmi place comunicarea cu oamenii. De asemenea îmi place corectitudinea, sinceritatea și nu-mi plac oamenii fără bun simț. Îmi place foarte mult și istoria. Deși nu am foarte mult timp liber atunci când îmi doresc ceva îmi rezerv timp pentru acel lucru", mărturisește polițistul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac anumite mentalități ale noastre aș putea spune specifice. Cu toate acestea cred că mare parte vor dispărea ușor, în timp. Totodată nu-mi place minciuna", a conchis interlocutorul nostru.

Profil
Născut. 24 iunie 1968, Brăila
Studii. Facultatea de Drept „Spiru Haret" Brăila
Profesie. Polițist
Familie. Căsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite