Gheorghe Cocianu, omul care pictează portrete cu şi din suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un om simplu şi modest. Încearcă să-şi aleagă cuvintele cu grijă şi ar vorbi încontinuu despre mare sa dragoste, desenul.Aşa este Gheorghe Cocianu, agent de securitate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila. Dar Gheorghe nu este doar un simplu agent de pază, ci este mai mult decât atât.

Este un om înzestrat cu harul desenului.

„Dumnezeu mi-a dat acest ajutor spiritual", spune încă de la început agentul.
Fără a urma cursurile vreunei şcoli de artă, Gheorghe Cocianu "aude, gustă şi simte culorile".

„Totul vine din interior, din inimă, din sufletul meu", adaugă bărbatul.

Schiţează în creion, căci nu-şi permite ustensile de pictură scumpe, cu multă atenţie trăsăturile feţelor şi în scurt timp, portretul începe să prindă contur.

Nu există zi în care Cocianu să nu fie solicitat pentru un portret. Majoritatea chipurilor angajaţilor de la Protecţia Copilului au fost schiţate de agentul de securitate. De asemenea, toţi prietenii şi vecinii lui au câte un portret cu semnătura lui.

Trist este însă că, talentul lui este Gheorghe Cocianu nu a fost valorificat şi riscă să se stingă o dată cu trecerea vremii.

Dar el este un bărăbat ambiţios şi speră, cu acea dorinţă arzătoare a unui copil, că într-o zi „îmi voi găsi un sponsor, un susţinător care să creadă în mine, care să mă ajute să-mi cumpăr şevalet, tuburi de vopsea în ulei, pensule sau pânză".

Portret lui Bute

Gheorghe Cocianu munceşte în schimburi. Fie că ajunge dimineaţă sau seara acasă, agentul îşi aşează cu grijă servieta pe fotoliu, scoate o nouă coală din blocul de desen, alege un creion şi începe să contureze o nouă faţă sau un nou peisaj cu o poftă nebună.

Nu au scăpat nedesenaţi nici Negruţa, căţeluşa lui de suflet din Piaţa Concodiei şi nici una dintre pisicile care mai trece când şi când prin curtea de la Protecţia Copilului.

Fascinat de performanţele marelui boxer Lucian Bute, într-o zi, agentul de securitate s-a apucat să-i facă un portret.

„Am făcut un tablou de 1,03 cm. cu 49 cm. lăţime. Am lucrat patru zile la el", spune Cocianu.

Când tabloul a fost gata, agentul mai avea o singură dorinţă: aceea de a-i înmâna tabloul lui Lucian Bute: „Rezerva mea de bani nu mi-a permis decât să-i fac tabloul şi să-l înrămez, bani de drum până la Pechea nu mai aveam ca să i-l dau".

Salvarea a venit din partea conducerii Protecţiei Copilului.

„Doar ce ieşisem din tura de noapte, când m-a sunat secretariatul să-mi spună să mă pregătesc că la 11.00 avem maşină spre Pechea. Era visul meu să dau mână cu Bute, iar Direcţia mi-a împlinit acest vis", conchide Gheorghe Cocianu.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi gândit să renunţaţi la job şi să vă dedicaţi pasiunii?

„Mi-ar plăcea foarte mult, însă în ziua de astăzi este foarte greu să trăieşti din pasiunea pentru artă sau literatură. Când ajung acasă de la muncă, indiferent că sunt obosit sau nu, mereu mă apuc să desenez. Câteodată adorm muncind."

Care este cel mai mare vis?

„Visez să-mi deschid o expoziţie. Este cel mai mare vis al meu. Dacă cineva mi-ar spune că mă ajută, aş lucra zi şi noapte şi nu aş dezamăgi pe nimeni. Dar eu nu am nici măcar ustensilele necesare. Îmi doresc tare mult să mă susţină cinvea financiar să-mi împlinesc visul. Sunt ambiţios şi nu mă las, sper ca într-o zi să reuşesc".

ce-i place

„În primul rând îmi place desenul. Apoi, am practicat cândva şi mi-au plăcut foarte mult artele marţiale. Îmi mai plac oamenii simpli, comunicativi, cei care nu au nimic de ascuns. Îmi place muntele, de aceea am şi desenat multe peisaje montane. Şi să nu uit, ador animalele"

ce nu-i place

„Omul care minte şi cel care fură, asta fiind şi deviza mea: nu minţi şi nu fura. Îmi displac oamenii care uită de unde au plecat, cei care îţi râd în faţă crezându-se superiori şi uită că bunul simţ nu are funcţie. În altă ordine de idei, nu-mi place ca atunci când lucrez să fiu deranjat."

profil

NĂSCUT. 6 aprilie 1971, com. Tufeşti, jud. Brăila
STUDII. Şcoala profesională
OCUPAŢIE. agent de securitate
FAMILIE. necăsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite