Portret: Ciprian Marin este ofiţer NATO la Roma, Madrid sau Afganistan/Vezi aici traseul său profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provenit dintr-o familie în care ambii părinţi au făcut carieră în lumea militară, lt col Ciprian Marin nu a ezitat în alegerea profesiei.

Încă de la vârsta de 14 ani a îmbrăcat uniforma militară, ca elev al liceului militar de aviaţie de la Craiova, dar după absolvire nu s-a îndreptat tot spre aviaţie.

„Am optat pentru artilerie, pentru că mă gândeam că la final mă voi întoarce în oraşul meu natal, Ploieşti, unde erau dislocate unităţi de artilerie", ne-a mărturist lt.col Ciprian Marin.

Portret: Dănuţ Drăgan este expertul în urme al poliţiei brăilene

În ciuda acestei opţiuni, când a terminat cursurile Şcolii de Ofiţeri de Artilerie de la Sibiu, deşi ar fi putut ajunge la Ploieşti, a optat pentru un post în Garnizoana Brăila, la UM 01267, unitate acum desfiinţată.

„Motivul pentru care am ales Brăila a fost simplu. Stagiul l-am făcut în acest oraş şi m-am îndrăgostit de el la prima vedere. Aşa am devenit brăilean, şi ţin mult la acest statut", ne-a mărturisit ofiţerul.

Funcţii de comandă în cadrul NATO

Ofiţerul Ciprian Marin a participat la câteva misiuni externe având de fiecare dată responsabilităţi pe care le-a îndeplinit doar cu calificativul excelent.

„Prima misiune a fost cea de ofiţer de legătură la Roma, pe lângă comandamentul alianţei în prima misiune a NATO din Irak, timp de şase luni. Am fost tot timpul pus în faţa unor noi situaţii", ne-a povestit lt. col. Ciprian Marin.

„Frumos a fost faptul că la plecarea în misiune am lăsat acasă soţia şi pe băiatul cel mare, iar la întoarcere familia se mărise, cel mic venind pe lume cu o săptămână înainte ca eu să revin acasă", a adăugat ofiţerul.

Următoarea misiune a fost de trei ani, la Madrid.

„A fost o numire la post, în cadrul alianţei. Am dat concurs şi am plecat la post, la Madrid. Deşi am avut familia cu mine, cei trei ani departe de ţară nu au trecut deloc uşor", a spus ofiţerul.

Portret: Dida Lazăr, studentă la Medicină, la 47 de ani

Ultima misiune a fost îndeplinită anul acesta, Lt. Col. Marin fiind întors în ţară acum două luni, din Afganistan.

„Am ocupat aici funcţia de locţiitor al comandantului Combined Team Zabul, unitate cu rang de brigadă. A fost o misiune foarte dură, care ne-a marcat pe toţi deopotrivă, români şi americani. A fost foarte greu, ne-au căzut la datorie dintre camarazi, mai întâi doi ofiţeri americani, iar în februarie sublocotenetul post-mortem Florin Bădiceanu. Atunci fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit", ne-a povestit ofiţerul.

A revenit din Afganistan în fruntea unităţii pe care o comandă, Batalionul 285 Artilerie Vlaicu Vodă.

„Am putut constata cu plăcere că la întoarcere totul era aşa cum trebuie să fie, semn că subordonaţii mei îşi cunosc la perfecţie meseria", a conchis lt. col. Ciprian Marin.

Întrebări şi răspunsuri

Ce nu s-au spus despre misiunile îndeplinite de români în Afganistan?

„Nu s-a insistat suficient pe misiunea constructivă a trupelor noastre. De acolo parvin veşti numai despre atacuri despre nenorocire care se întâmplă. Din păcate nu se vorbeşte despre efortul pe care-l facem în reclădirea Afganistanului”.

Ce vă lipseşte, de acasă, atunci când sunteţi în misiuni?

„În Italia am simţit că-mi lipseşte familia şi Dunărea. La Madrid, unde familia era cu mine am dus dorul Dunării. Când am revenit din Afganistan, prima plimbare am făcut-o pe malul Dunării. Când vreau să mă destind, fac câţiva paşi pe faleză”.

Portret: Camelia Gurgu face parte din elita avocaturii brăilene

Ce-i place

Să se bucure de timpul liber împreună cu băieţii săi. Vrea să stea cât mai mult cu ei, poate pentru că meseria pe care a ales-o îl trimite deseori departe de cei dragi. Îi plac călătoriile, dar numai dacă are familia în preajmă.

Ce nu-i place

Nu înţelege de ce, uneori, tinerii au drept modele de viaţă persoane care nu demonstrează alceva decât mitocănie. Nu-i place treaba făcut pe genunchi. Consideră că în situaţii dificile un militar nu trebuie să improvizeze ci să aplice cunoştinţele care se potrivesc situaţiei.

PROFIL

Născut: 3 mai 1969 Ploieşti

Studiii: Academia de Înalte Studii Militare

Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite