Portret: Brăileanul Zamfir Bălan a refăcut expoziția casei memoriale Fănuș Neagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la redeschiderea Casei Memoriale Panait Istrati
Imagine de la redeschiderea Casei Memoriale Panait Istrati

Cercetător științific, editor al operei lui Panait Istrati, dascăl, muzeograf și doctor în științe filologice, a contribuit la mobilarea cu amintiri a casei scriitorului Fănuș Neagu.

Născut în inima Bărăganului, pe malul râului Buzău, într-un sat bogat în oameni sfătoși, deschiși la minte și la suflet, Zamfir Bălan a fost și a rămas un îndrăgostit de aceste locuri.


Doctor în științe filologice cu teza „Tipologie narativă în proza lui Panait Istrati", a publicat numeroase studii în „Analele Brăilei", „Analele Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași" și în revistele „Luceafărul", „Dunărea", „Literatorul", „Cahiers Panait Istrati", „Excelsior". Din 2008, este membru al Asociației Române de Istorie a Presei.


Stilistică și retorică


Absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în1983, Zamfir Bălan a participat cu lucrări științifice la secțiuni de comunicări și simpozioane de importanță națională și internațională.
S-a remarcat atât ca muzeograf, fiind director adjunct al instituției de profil din Brăila, cât și ca editor al operei scriitorului brăilean Panait Istrati, precum și ca semnatar al proiectului expozițional și coordonator al activităților de înființare a Casei memoriale „Fănuș Neagu", din comuna brăileană Gradiștea.


Se întâmpla, pe 2 iulie 2011, după plecarea lui Fănuș Neagu la ceruri, „să se tutuiască cu sfinții" - cum straniu o spunea chiar scriitorul, în luna aprilie a acestui an, într-un interviu acordat ziarului Adevărul - ca Zamfir Bălan să fie cel care, împreună cu Anita, fiica maestrului, recompune memoria lui Fănuș Neagu și pune în valoare casa din Gradiștea, ca în copilăria brăileanului care n-a încetat niciodată să caute „nebuni frumoși".


„Într-adevăr, în 2010 și 2011, am proiectat, pe lângă expoziția memorială de la Gradiștea, și expozițiile permanente ale Casei memoriale Panait Istrati, din Grădina Publică, și ale Centrului memorial Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan și Edmond Nicolau. Am coordonat organizarea acestora pentru redeschidere, în 16 aprilie și 10 mai 2011", spune Zamfir Bălan.


Interlocutorul este, deopotrivă, o voce în materie de stilistică, retorică, semiotică, fiind coautor al volumului „Stilistică pentru relații publice și jurnalism" și semnatar al volumelor „Semiotică. Noțiuni introductive" (2003), „Prelegeri de retorică" (2004), „Tehnici de redactare în comunicare" (2008). Cărțile sale sunt de referință pentru aceia care aleg Jurnalismul și Relațiile Publice.
Zamfir Bălan recunoaște că a făcut o pasiune aparte pentru opera lui Panait Istrati, scriitorul care a încondeiat Băltărețul și a pus în pagină emoția dată de imaginea ciulinilor Bărăganului scuturați de vânturile vitrege din această zonă.


„Am editat operele lui Panait Istrati: Chira Chiralina, Moș Anghel, Codin, Casa Thuringer, Țața Minca, toate ediții bilingve. La acestea se adaugă Omul care nu aderă la nimic, Documente din Rusia sovietică, adică două volume despre raporturile lui Panait Istrati cu ideologia de stânga și politica sovietelor. Dar, primul studiu de amploare și profunzime, din perspectiva poeticii prozei a fost cartea „Panait Istrati. Tipologie narativă", a adăugat Zamfir Bălan.


Întrebări și răspunsuri:


De ce Panait Istrati și opera lui?


„George Călinescu, dar și alte voci ale criticii literare românești nu l-au considerat pe Istrati scriitor român, pentru că a scris, inițial, în limba franceză.Istrati pentru că mi-am descoperit încă din studenție afinități cu opera sa. Iar ediția bilingvă pe care am îngrijit-o pune în valoare, spre deosebire de edițiile precedente, varianta românească de autor a operei istratiene".


Cum ați contribuit la refacerea casei lui Fănuș Neagu?


„Casa memorială Fănuș Neagu a fost restaurată aproape ca în vremea copilăriei scriitorului. M-am implicat direct și o voi face de câte ori este nevoie pentru că Fănuș Neagu a făcut și face parte din universul cultural al Brăilei".


Ce-i place


„Îmi plac mult călătoriile și, ca unuia născut pe malul apei, îmi place pescuitul. În egală măsură, ca o formă de îmbinare a nevoii de cunoaștere cu nevoia de reflecția", spune interlocutorul nostru.


Ce nu-i place


Nu-i plac multe. „Enumăr doar câteva dintre lucrurile care nu-mi plac: prostia, meschinăria, spoiala vândută cu titlu de lux, fățărnicia, ticăloșia...", a adăugat Zamfir Bălan.

PROFIL


Născut: 15 decembrie 1958, Pitulați - Brăila
Studii: Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza" Iași, doctor în științe filologice.
Familie: Căsătorit, doi copii

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS nr. 14. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei şi are preţul de 0,9 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite