Portret: Brăileanul Ionel Balcan este instructor de şah de la vârsta de 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este fondatorul şi sufletul Clubului Sportiv „Orizont 64" Brăila, pepinieră pentru copiii şi juniorii îndrăgostiţi de sport, care are nu mai puţin de 12 secţii în componenţă.

Organizator a peste 200 de turnee de şah, simultane cu mari maeştri internaţionali, turnee de grand prix juniori şi turnee internaţionale omologate de Federaţia Internaţională de Şah, arbitru de şah din anul 1996 şi instructor de şah de la vârsta de 17 ani, Ionel Balcan este unul dintre animatorii sportului brăilean contemporan.

A fondat CS „Orizont 64", club care are în componenţă secţii de şah, karate, fotbal, go, culturism, fitness, baschet, handbal, judo, nataţie, pentatlon modern, popice/ bowling şi tenis de masă.

Portret: Ion Mocanu l-a tuns pe fostul prim secretar Anton Lungu şi îi tunde şi pe mai-marii judeţului Brăila

„Secţia de şah a clubului nostru este pepinieră pentru copii şi juniori şi are 122 de sportivi legitimaţi. 60% dintre ei sunt copii şi juniori. Îmi place să lucrez cu copiii, cea mai mare satisfacţie a mea este când, după ani de pregătire, copiii pregătiţi de mine se situează pe locurile fruntaşe", ne-a mărturisit Ionel Balcan.

Model: şcoala rusă de şah

Ionel Balcan este multiplu campion al Brăilei la şah, obţinând în total 17 titluri (primul la vârsta de 17 ani). Fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah, actualul instructor este un autodidact. S-a apucat serios de şah de la vârsta de 13 ani, prima carte studiată fiind „Şahul pentru toţi", scrisă de marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade.

„M-am pregătit singur, după metodele şcolii de şah ruseşti. Consider că, la ora actuală, Rusia are cea mai bună şcoală de şah din lume. Jucătorul meu preferat este Mihail Ivanovici Cigorin, fondatorul şcolii de şah ruseşti, primul vicecampion mondial de şah. A fost învins în ambele meciuri de primul campion mondial oficial de şah, Whihelm Steinitz", a precizat Ionel Balcan.

Cpt. Constantin Manea a ales Jandarmeria ca mod de viaţă

Rezultatele obţinute de către pasionatul de şah sunt remarcabile, dat fiind faptul că, la doar 14 ani, era deja campion judeţean la juniori, iar la 17 ani, campion la seniori.

Ionel Balcan a absolvit Şcoala nr. 23 din Brăila, actuala „Mihai Eminescu", din Hipodrom. Nu cunoştea, la acea vreme, tainele şahului.

„La 13 ani, am participat la primul concurs de şah şi am ieşit pe ultimul loc, cu zero puncte, din 15 partide jucate. Acest lucru m-a ambiţionat, făcându-mă să mă apuc serios de şah. După un an, am fost campion judeţean la juniori", ne-a spus actualul instructor de şah.

Ionel Balcan se consideră membru al unei mari familii - familia pasionaţilor de şah. „Trebuie să vă spun că sloganul Federaţiei Internaţionale de Şah - FIDE este «Gens una summus» («Suntem o familie»)", a mai spus reputatul şahist brăilean.

Ce-i place

"Îmi place să cred că toţi şahiştii suntem o mare familie. Îmi plac literatura, muzica şi filmele. Scriitorii mei preferaţi sunt: Balzac, Tolstoi, Dickens, Turgheniev, Gogol şi Panait Istrati. Îmi place filmul „Pe aripile vântului". Ascult cu plăcere muzica disco a anilor '90, compact, muzica de operă şi muzica simfonică".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac oamenii care mint şi nu-mi plac diletanţii, care mai au şi pretenţii. Nu-mi plac persoanele care nu-ţi spun în faţă ceea ce au de spus şi nu-mi plac prefăcuţii. Sunt adeptul zicerii latine «Tineo tanaos et dona ferentes» - «Fereşte-te de greci chiar şi când îţi fac daruri»!"

Alina Vacariu: Femeia care la 26 de ani este cel mai tânăr şef de birou din Brigada 10 Geniu din Brăila

Întrebări şi răspunsuri

Puteţi enumera câteva din realizările dvs. ?

I.B.: „Realizările mele sunt şi ale clubului pe care l-am fondat. Copiii şi juniorii noştri s-au clasat între primii zece la toate turneele naţionale de şah. Au câştigat turnee de Grand-Prix şi au avansat rapid la categorii superioare, de la vârste fragede".

CS „Orizont 64" are membri de onoare celebri. Puteţi enumera câţiva dintre ei?

I.B.: „Da, amintesc aici doar pe marii maeştri internaţionali de şah Margareta Juncu, Mihai Marin, Grigore George şi marele maestru al şahului Constantin Ionescu. La turneele organizate de noi au participat inclusiv componenţi ai echipei olimpice de şah a României".

Profil

Născut: 24 februarie 1971, Brăila.

Studii: medii.

Ocupaţie: angajat al Companiei de utilităţi publice „Dunărea", instructor de şah, candidat-maestru al şahului.

Familie: necăsătorit.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite