Portret: Aurelia Negoiţă meştereşte ceasuri nemuritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţial s-a înscris la Liceul Sportiv dar în treapta a doua, aşa cum era structurat învăţământul, a ales să urmeze şcoala de meserii a Cooperaţiei Meşteşugăreşti, la Arad, specializarea ceasornicar.

Nu i-a fost greu să ia o decizie în privinţa meseriei. În primul rând, pentru că părinţii erau vechi membrii a cooperativei meşteşugăreşti, le-a urmat exemplul. A ales să desluşească tainele maşinăriei care măsoară timpul.

„Am gândit atunci că am un program destul de bun, pot veni mereu în contact cu oamenii şi în plus am ales o meserie care-mi plăcea. Pentru că dintotdeauna mi-a plăcut să «şurubăresc» am ales această specializare", ne-a declarat Aurelia.

Al doilea motiv care a determinat-o să aleagă această meserie a fost „un acut simţ al conservării", spune ea.

Îi plac lucrurile certe şi nepericuloase. "În liceu am făcut ore de înot şi atletism. Cu toate acestea vă pot spune cu toată sinceritatea că am o oarecare teamă de apă", ne-a mărturisit Aurelia Negoiţă.

Ceasurile au suflet

Vreme de mulţi ani, până în 2003, Aurelia Negoiţă şi-a desfăşurat activitatea în incinta fostei Case de Modă, care funcţiona la blocurile din Complexul Romarta de pe Calea Călăraşilor.

„Până în 1997 am lucrat în cadrul cooperaţiei iar după aceea am luat decizia de a mă descurca singură. Până în 2003 am rămas pe vechiul loc de pe Calea Călăraşilor. După aceea a trebuit să plec şi am găsit o nouă clădire la parterul unui bloc situat în intersecţia străzii Unirii cu Şcolilor", ne-a povestit Aurelia Negoiţă.

„Important este că după ce m-am mutat mulţi dintre clienţii fideli nu ştiau unde să mă găsească. Mă întâlneam cu ei prin pieţe, magazine, la mare şi-mi cereau adresa noului loc de muncă. Mulţi dintre aceşti clienţi spun că preferă să-şi dea ceasurile, unele exemplare de maximă raritate, pe mâna mea pentru că o femeie lucrează mult mai delicat cu piesele foarte fine", ne-a explicat ceasornicara.

image

La ora actuală s-a specializat şi în ceasuri electronicce pe care însă le consideră de unică folosinţă.

„Ceasurile mecanice sunt nemuritoare. Ele au suflet. Atunci când strângi un arc sau dai primul impuls unei pendule, simţi cu ceasul prinde viaţă. Dacă îl ascultaţi, el ticăie asemena unei inimi. De altfel, despre inimă se spune că ticăie asemenea unui ceas, nu-i aşa?", ne-a explicat Aurelia.
Şi pentru că este o luptătoare, în domeniul ceasurilor electronice a venit cu o iniţiativă proprie.

„Am reuşit să fac rost de un furnizor serios de mecanisme de ceas electronic. Astfel, dacă o persoană s-a ataşat de un ceas pe care a dat 8 lei sau 11 sau 15 lei dar care îi place încă şi mecanismul original a fost de cea mai proastă calitate, a mers doar cât a ţinut bateria, poate veni cu el şi îi montăm un mecanism nou mult mai fiabil şi mai precis", ne-a explicat secretul afacerii Aurelia Negoiţă.

Ce-i place?

Îi place excursiile, la munte şi la mare. Nu este o fire pretenţioasă dar spune că fiecare om ar trebui să poată pleca vara o săptămână la mare şi iarna, una la munte. Îi plac ieşirile cu prietenii şi se mândreşte că are un grup de amici formidabili care au demonstrat că un prieten este lângă tine şi la bine şi la rău.

Ce nu-i place?

Minciuna. Îi detestă pe cei care sunt gata să te tragă pe sfoară doar pentru a se lăuda cu acest lucru şi fără a obţine beneficii. Detestă persoanele care se împăunează cu reuşitele altora. Nu-i plac filmele S.F pe care le consideră aberaţii.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

V-aţi gândit vreodată să renunţaţi la meserie?

„Da, am avut astfel de momente când mi se părea că nu mai fac faţă, că nu mai am suflu. Au fost momente când Cooperaţia se ducea de râpă şi nu-mi venea să cred că munca nu mai este apreciată. Dar de fiecare dată când am simţit că nu mai pot, am avut alături soţul, care m-a sprijinit moral”

A existat vreun mecanism care să pună probleme?

„Da, dar nu l-am lăsat. Este vorba în general de ceasuri foarte vechi, ceasuri care au poate peste 100 de ani, pendule, ceasuri de buzunar. Totuşi că poate spune că niciun ceas defect nu a plecat de la mine fără să funcţioneze”

PROFIL

Născută: 27 august 1969, Brăila
Studii: medii
Ocupaţia: ceasornicar
Familia: căsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite