Portret: Adelina Ioana este bibliotecar de două decenii la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonator al Secţiei pentru Copii, Tineret şi Media, din cadrul bibliotecii publice, Adelina este mare consumator de artă. Scrie de la vârsta de 12 ani şi se consideră adept al schimbărilor. Născută într-o familie veche de intelectuali români - patrioţi din Cluj, Adelina Ioana este unul dintre cei mai respectaţi bibliotecari brăileni.

A publicat poezii şi articole, fiind membră a Cenaclului „Mihu Dragomir", a Cenaclului Uniunii Scriitorilor din România (condus de Fănuş Neagu) şi a grupării culturale Salonul Juriştilor. Îi poartă un respect deosebit „scriitorului Andrei Gligor, influent formator în domeniul literaturii de azi".

„Mama este brăileancă, una dintre frumuseţile Brăilei vechi, tata este ardelean. Mixajul dintre Ardeal şi Brăila m-a ajutat în două privinţe: din partea ardelenească am moştenit propensiunea pentru latura aşezată a vieţii, iar din partea brăileană propensiunea pentru o căutare cvasizadarnică a aceleiaşi existenţe", ne-a spus Adelina.

Portret: Dorinel Munteanu este liderul selecţiilor la Naţională/Află de aici traseul său profesional

În opinia bibliotecarului, Brăila este unul dintre cele mai importante puncte culturale ale Europei de Est, locul de unde au plecat mari nume ale culturii româneşti şi universale.

„Din cei cinci mari autori balcanici ai literaturii române - Panait Istrati, Fănuş Neagu, Ion Barbu, Eugen Barbu şi Mateiu Caragiale - doi sunt brăileni", a opinat Adelina Ioana.

Luptă pentru culturalizare

A absolvit Liceul Nicolae Bălcescu şi-şi aminteşte cu veneraţie de profesorii Mircescu şi Petride, de Adelina Mitrea, Pierre Ionescu (şcolit la Sorbona), Eugenia Gavriloiu şi Toader Buculei. A terminat Filologia pentru ca, de două decenii, să activeze la biblioteca publică.

Portret: Alexandra Iuga este cel mai bun elev al Liceului de Artă din Brăila

„Într-o instituţie de cultură, sunt necesari oameni care relaţionează cultural cu utilizatorii informaţiilor de bibliotecă. Nu funcţia aduce puterea, ci invers. Adevărata putere a individului este aceea a caracterului său, iar caracterul se formează prin educaţie culturală de calitate. Trebuie să luptăm pentru culturalizare, pentru moralizarea culturii", a precizat coordonatoarea Secţiei pentru Copii şi Tineret.

Înconjurată de oameni deosebiţi, toţi licenţiaţi, cu un spirit de sacrificiu extraordinar - pentru că încearcă să depăşească „înserarea socială pe care o trăim" - Adelina spune că trebuie să ne aducem aminte, tot timpul, că suntem oameni.

„Dacă noi nu suntem, nici ceilalţi oameni nu pot fi", spune bibliotecarul.

„Îmi plac schimbările, dar care să conţină argumentul necesităţii. Public de la vârsta de 12 ani. În februarie 1990, în asociere cu scriitorul Vasile Datcu, am înfiinţat primul hebdomadar cultural din ţară, avându-i colaboratori pe neobosiţii opozanţi ai fixismului, Valentin Popa, Titi Gherghinoiu, Viorel Mortu, Paul Strepol, cantautorul Mircea Bodolan şi alţii", a spus Adelina.

Ce-i place

"Îmi place literatura bună, muzica bună - clasică şi pop progesiv. Îmi place să pictez, îmi place arta în general. Îmi place verticalitatea şi îmi place prietenia, însă nu-mi pot fi prieteni oamenii care nu se pot ridica deasupra unei condiţii precare impuse de societate".

Paula Negrişan este doctoriţa brăileancă de suflete cu uniformă de jandarm

Ce nu-i place

"Nu-mi place dictatura care incubă, evident, şi falsa relaţie interumană - dictatura prostului gust, a lipsei de bun simţ, dictatura unei imagini de sine deformată din pricina suficienţei. Nu-mi plac organizarea restrictivă, eutanasierea libertăţii individuale şi inesteticul".

Întrebări şi răspunsuri

Ce ne puteţi spune de momentul 1989-1990?

„Am asistat la o schimbare a avântului, de la Est la Vest şi cunosc destule persoane care au întors opiniile la 180 de grade. Nu-i blamez, îi felicit pentru asta. Nu există oameni care suferă o schimbare aparentă, acea schimbare intră în fiinţa lor şi-i mobilizează".

Fenomenul se referă şi la literatură?

„Da, şi a reprezentat schizma aparent morală între vechi şi nou, între comunism şi capitalism. Binele se poate naşte din negarea răului, dar nu trebuie să negăm faptul că acest concept are o soluţie clară doar din perpectiva Decalogului".

Portret: Brăileanca Andra Durbacă face balet de la cinci ani şi scrie versuri de la 10

Profil

Născută: 7 august 1954, Cluj.

Studii: Filologice; doctorand.

Ocupaţia: Bibliotecar, coordonator al Secţiei Împrumut pentru Copii, Tineret şi Media - BJPI.

Familie: Necăsătorită, are o fată profesoară de engleză.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite