Portret:Gheorghe Soare a fost avansat în grad la Al Hillah în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A îmbrăcat uniforma militară de la vărsta de 14 ani, urcând în ierarhie până la gradul de colonel. Este doctor în ştiinţe militare şi şef al operaţiunilor.

În prezent este şeful operaţiunilor şi instrucţie în Brigada 10 Geniu, singura mare unitate a acestei arme. După terminarea liceului militar a optat pentru o armă tehnică. Avea de ales între artilerie, transmisiuni şi geniu.

„Am ales geniul pentru complexitate. Nu degeaba în multe armate ale lumii geniştilor li se spune ingineri sau chiar aşa este numit corpul lor. Geniul este o armă, chiar de geniu, în care nu ai timp să te plictiseşi vreodată. Fie că arunci un pod de pontoane peste ape, fie că instalezi un pod metalic între două văgăuni de munte trebuie în permanenţă să fii cu creionul în mână să faci şi să refaci calcule, pentru că de munca ta depind toţi ceilalţi", ne-a mărtuirisit col. Gheorghe Soare.

Şef de batalion

În anul 2005 a fost desemnat să conducă Batalionul de Geniu din cadrul Diviziei Multinaţionale dislocată la Al Hillah.

„Sarcina noastră a fost de a amenaja baza pentru noile forţe militare irakiene care prelua treptat controlul pe măsura retragerii trupelor NATO. A fost o misiune foarte grea pentru că eram la numai 96 de kilometri de tumultosul Bagdad. Sincer, ca români ne bucuram de oarecare simpatie din partea localnicilor pentru că în vremurile de pace conaţionalii noştri construiseră acolo depozite de cereale şi canale de irigaţii. Dar eram totuşi priviţi şi ca făcând parte din trupele de ocupaţie", ne-a mărtuirisit colonelul.

image

Ceea ce însă nu ne-a spus, din modestie, a fost faptul că pentru activitatea desfăşurată, în semn de apreciere, a primit avansarea de la gradul de maior la cea de locotenent-colonel, chiar acolo, la 96 de kilometri de Bagdad.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai frumoasă perioadă din activitatea de militar?

Cea în care am avut onoarea să comand Batalionul Nave Treceri Fluviale. Am avut acolo un colectiv minunat, foarte închegat, ca o familie. Şi la brigadă sunt de asemenea oameni minunaţi, profesionişti, o mare unitate este o componetă mult prea complexă pentru a fi asemănată cu o familie.

Rămâneţi legat de Dunăre?

Da! Mă simt excelent pe malul apei. Cred că tot lucrând pe Dunăre, ca pontonier am ajuns să iubesc atât de mult călătoriile. Şi când plec în excursii o fac asemenea Dunării, niciodată o moleculă de apă nu trece de două ori prin acelaşi loc.

Profil
Născut: 16 februarie 1966 la Năneşti, judeţul Vrancea
Studii: doctorand ştiinţe militare
Ocupaţie : militar de carieră
Familie:căsătorit doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite