Pericol pe Dunăre: Poluarea cu fosfaţi de la Hârşova ameninţă să lase fără apă potabilă Galaţiul şi Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unda de poluare se preconizează că va ajunge în dreptul municipiului Brăila în jurul orei 22.00 în această seară, în timp ce în municipiul Galaţi viitură este asteptată la noapte, după ora 01.00.

Cele două oraşe din sud-estul României, Galaţi şi Brăila, formează al doilea nod urban al ţării, după Bucureşti, din punct de vedere al numărului populaţiei. Peste 500.000 de oamenii locuiesc în cele două municipii despărţite de 15 kilometri.

Amoniacul, care se presupune că se află în compoziţia fosfaţilor deversaţi în Dunăre de barja scufundată astăzi dimineaţă la Hârşova, este o substanţă chimică destul de periculoasă pentru sănătatea populaţiei.

Din acest motiv, societăţile publice ce asigură apa potabilă în cele două mari oraşe nu exclud varianta oprirea furnizării apei la robinete.
Conform unei notificări transmise de Ministerul Mediului către cele două societăţi, valul de poluare va lovi Brăila la 14 ore de la producerea incidentului de la Hârşova, respectiv 18 ore pentru Galaţi.

„Am fost inştiinţaţi printr-un fax că în apă sunt substanţe chimice periculoase. Scufundarea barjei a avut loc în jurul orei 7.20 în cursul zilei de astăzi. Suntem anunţaţi că unda de poluare va ajunge la Brăila după 14 ore, iar la Galaţi în jur de 18-20 de ore. Prin urmare, după miezul nopţii şi până mâine dimineaţă se vor simţi primele semne ale poluării în Galaţi", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al Apă-Canal Galaţi.

În momentul când valul chimic de pe Dunăre va lovi oraşul se va trece la furnizarea apei potabile din bazinele de rezervă. „Încă nu este sigur că se va opri furnizarea apei către populaţie. Încă mai aşteptăm ultimele date. E posibil ca apa să nu fie aşa de contaminată. Oricum, noi putem asigura din rezervă în jur de zece ore apa potabilă către populaţie. Dacă situaţia o va impunem, vom trece la un program de patru ore pe zi către consumatorii casnici", ne-a declarat şi Gelu Stan, directorul Apă-Canal.

Brăila, rezerve de apă pentru 12 ore

Compania de Utilităţi Publice din Brăila îşi face rezerve de apă, iar în cazul în care se va ajunge la o concentrare periculoasă a substanţelor poluante, se va lua măsura întreruperii preluării de apă brută din Dunăre. "Capacitatea de stocare permite păstrarea unei cantităţi de apă care ar ajunge pentru alimentarea populaţiei timp de 12 ore. Deocamdată nu ştim cât de mare este concentraţia de substanţe. În funcţie de ce se va găsi în apă, este posibil să luăm decizia opririi procesului de producţie", ne-a declarat Constantin Toma, director tehnic al Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila.

Fosfaţii nu pot fi neutralizaţi

Carmen Sandu, director al Agenţiei Regionale de Mediu Galaţi, ne-a spus că efectele poluării nu pot fi diminuate, pentru că substanţa care se preconizează că a ajuns în Dunăre nu poate fi neutralizată. "Noi nu avem tehnologia necesară pentru a stopa efectele unei astfel de poluări chimice. Fosfaţii nu pot fi neutralizaţi şi împrăştierea loc nu poate fi oprită. Singura şansă de a diminua efectele acestei poluări stă în dizolvarea lor rapidă si disiparea substanţelor în apă astfel încât concentraţia să nu reprezinte un pericol", a declarat Carmen Sandu.

Restricţii la pescuit

În zona unde a avut loc incidentul cu scufundarea navei de la Hârşova s-au impus restricţii privind pescuitul. "Am înţeles de la Constanţa că deja s-au pus unele restricţiilegate de pescuit. Amoniul din fosfaţi este un pericol pentru orice formă de viaţa şi din acest motiv suntem foarte atenţi", a explicat Mihai Turcu, comisar şef Garda de Mediu Galaţi.


Şenalul navigabil este liber

"Incidentul a avut loc în afara şenalului navigabil şi prin urmare traficul pe Dunăre nu este afectat. Zona este semnalizată. Barja se află la o adâncime de 35 de metri sub luciu de apă al Dunării", ne-a declarat şi Florin Uzumtoma, director Adiministraţiei Fluviale a "Dunării de Jos".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite