Poliţist brăilean de la Judiciar, urmărit penal şi consemnat la domiciliu de DNA pentru corupţie: luare de mită şi abuz în serviciu! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit comunicatului formulat de DNA Galaţi, poliţistul angajat în cadrul Departamentului "Urmăriţi" ar fi pretins şi primit suma de 500 de euro drept foloase necuvenite. Fapta este mai veche. Curios, DNA furnizează în comunicatul de presă, contrar obişnuinţelor legislative, date din anchetă şi numele părţilor, informaţii, de altfel, clasificate.

ORA 22.26

UPDATE

Procurorii anticorupţie se contrazic singuri în acelaşi comunicat. Iată: "inculpatul Moise Lilian nu a clasat lucrarea şi nici nu a trimis-o de îndată procurorului care exercită supravegherea în vederea sesizării organului competent" şi "a clasat plângerea de dispariţie, acoperind astfel activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Buzatu Nicolae". Vom reveni!

ORA 21.38.

Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii
MOISE LILIAN, ofiţer de poliţie (cu gradul de inspector principal) în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila (I.P.J. Brăila) - Serviciul Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor săvârşită în realizarea scopului urmărit printr-o infracţiune de corupţie şi BUZATU NICOLAE, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi lipsire de libertate în mod ilegal.

RECHIZITORIU PUBLIC

Potrivit comunicatului DNA, "în cursul lunii august 2007, inculpatul Moise Lilian, în calitate de ofiţer de poliţie, în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila (I.P.J. Brăila) - Serviciul Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, a primit cu titlu de mită suma de 500 euro de la inculpatul Buzatu Nicolae, în scopul de a nu lăsa să fie consemnat în declaraţia unei persoane faptul că aceasta este victima traficului de persoane săvârşit de nepotul inculpatului Buzatu Nicolae, de a nu verifica informaţiile furnizate în acest sens de părinţii victimei şi de a acoperi activitatea infracţională a lui Buzatu Nicolae şi a nepotului său".

TRAFIC DE PERSOANE


Astfel, protrivit comunicatului DNA,  la data de 13.08.2007, inculpatul Moise Lilian a consemnat plângerea mamei victimei cu privire la dispariţia de la domiciliu a fiicei, însă nu a lăsat-o pe aceasta să spună, în cuprinsul plângerii, că este posibil ca fiica sa să fie victima traficului de persoane. Deşi nu mai avea competenţă să continue cercetările, inculpatul Moise Lilian nu a clasat lucrarea şi nici nu a trimis-o de îndată procurorului care exercită supravegherea în vederea sesizării organului competent.

SECHESTRARE DE PERSOANĂ


Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că victima a fost adusă în ţară de nepotul inculpatului Buzatu Nicolae şi sechestrată în apartamentul celui din urmă, fiind ameninţată să nu consemneze în declaraţia ce urma să o dea faptul că-l cunoaşte pe nepotul acestuia şi să nu spună că este victima traficului de persoane.
"În cursul zilei de 28.08.2007, inculpatul Moise Lilian, în schimbul sumei de 500 de euro, cunoscând că victima era ameninţată şi prelucrată cu privire la ce trebuia să declare, a audiat-o şi a clasat plângerea de dispariţie, acoperind astfel activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Buzatu Nicolae", mai spun procurorii anticorupţie.

N-AU VOIE SĂ IASĂ DIN ŢARĂ

Inculpaţilor Moise Lilian şi Buzatu Nicolae li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 21 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 22 februarie 2011, Curtea de Apel Galaţi a dispus faţă de ambii inculpaţi măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 29 de zile. DNA a declarat recurs.

ACŢIUNE PENALĂ

"În cauză, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală Anticorupţie. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", conchide DNA.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite