Poliţia brăileană trage un semnal de alarmă: "Infractorii au inventat moduri noi de a fura banii de la ATM-uri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Brăila avertizează: "Metode moderne de încasare a salariului sau a pensiei, de plată a facturilor sau de efectuare a unor operaţiuni bancare ceva mai sofisticate, operaţiunile la ATM-uri sunt parte din viaţa celor mai mulţi dintre noi. Chiar dacă multe persoane sunt încă prea puţin familiarizate cu nivelul de progres tehnologic actual, utilizarea bancomatelor devine din ce în ce mai mult o necesitate".

Evoluţia sistemelor tehnice de orice fel, reprezintă o provocare pentru infractori care găsesc modalităţi dintre cele mai ingenioase de fraudare a acestora. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul bancomatelor.

METODE

Pe lângă deja cunoscuta utilizare a unor dispozitive false care imită interfaţa bacomatului, cu ajutorul cărora infractorii reuşeau să cloneze cardurile, hoţii au găsit metode noi de a fura banii de la ATM-uri.

Poliţiştii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că luna trecută, în judeţul Mureş, au fost semnalate două infracţiuni având acelaşi mod de operare. Acesta constă în aplicarea unui dispozitiv peste zona din partea frontală a bancomatului, peste clapeta corespunzătoare spaţiului de eliberare a banilor.

PRECEDENT

Dispozitivul este prevăzut pe partea interioară cu o bandă dublu adezivă în dreptul spaţiului de eliberare a banilor, iar în momentul eliberării aceştia se lipesc de banda respectivă, nefiind observaţi de către persoana care îi solicită. Acest mod de operare este eficient numai în cazul unei singure operaţiuni de extragere a banilor.

"Persoana care doreşte extragerea unei sume de bani din bancomat reuşeşte să efectueze toate operaţiunilor necesare: introduce cardul, tasteazcodul pin şi suma cerută, solicită tipărirea chitanţei, dar nu poate ridica banii, care rămân în dispozitivul instalat de infractori. Pentru ca aceştia să recupereze banii, este necesară demontarea dispozitivului şi recuperarea banilor. În cazul în care dispozitivul nu este demontat şi se efectuează o nouă tranzacţie, ATM-ul se blochează", se arată într-o notă de presă a Biroului de Presă al Poliţiei.

INSTRUCTAJ

"Aşadar, este foarte important ca persoana care doreşte să extragă bani dintr-un bancomat să fie foarte atentă la efectuarea operaţiunilor, iar dacă nu reuşeşte să obţină suma de bani solicitată să nu părăsească zona în care se află bancomatul şi să sune la numărul de telefon afişat pe bancomat ca să clarifice pe loc situaţia bancară nereuşită. În cazul în care sunt excluse cauzele de natură internă ale bancomatului (defecţiuni tehnice, bancomat off-line, fonduri insuficiente etc.) sau alte motive obiective (card expirat sau nefuncţional etc.) aspecte care sunt afişate clar pe ecranul atm-ului, va fi sesizată Poliţia, fie prin apelul 112, fie prin alte mijloace. Dacă persoana păgubită se îndepărtează de bancomat, iar în zonă nu se mai află nimeni, hoţii care au stat la pândă vin şi ridică dispozitivul de captare cu tot cu banii rezultaţi de la ultima tranzacţie efectuată", arată, în nota de presă, inspectorul Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei.

În scopul contracarării acestui tip de infracţiune, au fost efectuate instructaje cu poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea în dispozitivele de ordine publică.

În egală măsură, cetăţenii trebuie să manifeste vigilenţă atunci când efectuează operaţiuni la bancomate, să fie atenţi le operaţiunile pe care le efectuează şi să semnaleze orice li se pare suspect, la unitatea bancară sau la Poliţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite