PROIECT: Observator astronomic la Castelul de Apă din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul restaurantului rotativ, autorităţile vor să facă un observator astronomic, iar restaurantul se va redeschide în locul Secţiei de Etnografie a Muzeului Brăilei.

Grădina Mare este aproape de a-şi recăpăta farmecul de odinioară. Printre ruinele fostei cetăţi, deasupra celebrelor hrube, se ridică acum două clădiri complet renovate. Este vorba de Secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei şi de casa memorială „Panait Istrati".

La câţiva metri distanţă de acestea se înalţă semeţ un turn vechi, închis publicului şi înconjurat de plante agăţătoare. Este vorba de Castelul de Apă, care avea pe vremuri la ultimul etaj un restaurant rotativ şi pe care, de asemenea, municipalitatea vrea să-l reabiliteze.

„Vom face un proiect legat de Castelul din Grădina Mare pentru a intra pe o finanţare europeană. Pregătim proiectul pentru iarna asta, iar anul viitor putem lucra", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Parfum de epocă

Brăilenii aflaţi la pensie îşi amintesc cu plăcere de vremurile bune, în care Castelul de apă era deschis publicului, iar mecanismul de rotire funcţional.

„Veneam aici duminica la plimbare şi urcam la restaurant. A trecut foarte mult timp de când nu s-a mai urcat în turn. De sus poţi vedea tot oraşul, în toată splendoarea lui", spune Elena Turcu, 84 ani.

„Vorbim de un proiect amplu, complex de vizitare şi observator astronomic. Trebuie să vedem dacă mişcarea de rotire se mai poate face", a precizat primarul, care a adăugat că nu crede că mai poate fi vorba de restaurant aici din moment ce va fi un altul în locul Secţiei de Etnografie.

Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei crede că iniţiativa Primăriei este admirabilă: „Este bine că vor să facă acest lucru. Muzeul deţine două piese pentru observator, o lunetă şi un telescop pe care la începutul anilor '90 doream să le urcăm în turn".

Simbol al Brăilei

„Clădirea arată nesperat de bine, deşi turnul este părăsit de ani buni. Nu se văd fisuri sau crăpături la prima vedere, dar ne trebuie o expertiză de specialitate înainte de toate. Ar putea exista persoane interesate pentru o astfel de investiţie şi din Brăila. Vorbim totuşi de un simbol al Brăilei", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite