POVESTE: Vezi aici cum o femeie-ofiţer şi medic a răzbit într-o lume a bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subcomisarul dr. Nicoleta Eftimie îngrijeşte circa 900 de pacienţi din cadrul MAI şi „vindecă şi suflete". Conduce Centrul Medical Judeţean şi are pacienţi pompieri, poliţişti, jandarmi, pensionari MAI, precum şi familiile acestora. La ea vin oameni descurajaţi datorită bolii şi lipsurilor.

A ales să salveze vieţi de când era o copilă. La 35 de ani, era medic primar, iar acum, la 40 de ani, conduce unitatea spitalicească ce deserveşte structurile MAI din Brăila.

În condiţiile în care sute de familii de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost grav afectate de tăierile salariale, dr. Eftimie este şi „doctor de suflete". Pentru că zilnic se confruntă cu problemele pacienţilor.

Doctor de suflete

„Dr. Eftimie aduce un suflu tânăr în unitatea noastră. Este, poate, un idealist, dar ca manager pune suflet în ceea ce face. Ca şi coleg, pot spune că este dedicată meseriei şi să ştiţi că nu o laud, acesta este adevărul. Suntem colegi la CMJ din anul 2000, de la înfiinţare", ne-a spus Sorin Botez, colegul medicului-ofiţer.

Fascinată de maşinile de pompieri

Scms. dr. Nicoleta Eftimie a ales iniţial să fie medic la ISU, pentru că a fost atrasă de meseria de pompier.

„Am locuit pe Dorobanţi, aproape de Pompieri. Treceau maşinile cu girofar prin faţa blocului şi eu îmi doream să merg cu ele, să ajut oamenii. După ce am crescut, mi s-a îndeplinit visul", povesteşte dr. Eftimie.

A absolvit Medicina în 1996, apoi a făcut şi rezidenţiatul, la Iaşi. Nicoleta Eftimie spune că i-a avut mereu alături pe părinţi şi că, în momentul în care a văzut anunţul în „Viaţa Medicală", n-a mai stat o clipă pe gânduri.

„De la părinţii mei am învăţat să am sufletul deschis către suferinţele oamenilor, să nu fiu indiferentă la nenorocirile semenilor. Fiul meu, care are 16 ani, vrea să se facă şi el medic. M-am adaptat prin decenţă şi încredere în forţele proprii, într-o lume a bărbaţilor", ne-a mărturisit medicul-ofiţer.
Mai apoi, a urmat cursuri de terapie de familie şi de cuplu, pentru că îşi doreşte să fie psihoterapeut.

„Tratăm pacienţi, nu boli"

Medicul ofiţer consideră că, mai presus de orice, contează omul.

Putem face şi psihoterapie. Consider că pacientul trebuie tratat holistic, în context bio-psiho-social, nu doar prin prisma bolii. Tratăm pacienţi, nu boli. Zilnic, mă confrunt cu experienţe de viaţă, pentru că niciun caz nu seamănă cu altul. Vin oamenii descurajaţi la mine şi pleacă optimişti", a spus „medicul de suflete".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite