PORTRET: Vezi aici cum Alexandru Buleandră, un "cercetător" brăilean, a desluşit tainele Mioriţei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să fie pasionat de literatură încă din timpul liceului. A scris câteva eseuri şi a prins drag de filozofie, cunoscută drept ştiinţa spiritului şi a ideilor. Mulţi îl pot considera critic literar, însă el spune că este cercetător. Nu atribuie valenţe operelor marilor scriitori, ci, asemenea unui detectiv, descoperă în capodoperele autorilor cunoscuţi lucruri inedite, pe care puţini dintre noi le cunoaştem.

„Mereu m-am gândit că în spatele înţelesurilor dintr-o carte se află alte înţelesuri. Aceasta este munca mea, să scot misterul pe care doar autorul îl ştia la lumină şi să îl arăt tuturor", îşi descrie Alexandru munca.
A scos la lumină „Tainele Mioriţei"
Autor a a şase volume dedicate cercetării literare, Alexandru Buleandră a reuşit să devină cunoscut în lumea scriitorilor datorită stilului său minuţios de a-şi expune ideile, devenind astfel şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Cea mai impresionantă lucrarea a sa a fost ţesută în jurul binecunoscutei balade „Mioriţa".
După mai bine de 18 ani de cercetare asiduă, scriitorul ialomiţean a reuşit să demonstreze faptul că respectiva operă nu este o baladă pur populară, ci ea a fost concepută de către Vasile Alecsandri, care, la rândul său, s-a inspirat din nenumărate mituri şi doine specifice folclorului românesc.
„Această explicaţie are caracter istoric şi politic. Totul a pornit odată cu Revoluţia de la 1848. Era nevoie de o baladă care să scoată în evidenţă spiritul naţionalist şi autenticitatea poporului român. Alecsandri a adunat toate miturile, a scris opera şi, apoi, a prezentat-o ca şi când ar fi venit din folclor", explică cercetătorul literar.


Antologia lui Alexandru Bulandră este alcătuită din trei volume - „Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa", „Tainele Mioriţei" şi „Masca păcurarului".
Zi de zi alături de cărţi
Cea mai mare parte din timpul său scriitorul şi-o petrece în lumea cărţilor. Şi toate acestea deoarece este directorul bibliotecii din Urziceni. Spune că munca sa de cercetare nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi reuşit să aibă acest loc de
muncă. Se simte foarte bine de fiecare dată când ajunge la birou şi începe să exploreze, filă cu filă, cărţile de care are grijă.
Întrebări şi răspunsuri
Ce alte titluri vă vor purta semnătura pe viitor?

În acest moment mă pregătesc să scriu o carte referitoare la personajul biblic Iov. Abordarea pe care am ales-o pentru a realiza acest volum are la baza încercările eroului din Biblie, văzute ca o experienţă de viaţă.


De unde a izvorât apropierea de filozofie?
Mi-a plăcut mereu să pot cunoaşte misterele din spatele lucrurilor, acele aspecte care nu se pot vedea cu ochiul liber şi pe care trebuie să le cercetezi continuu. Acesta este motivul pentru care îmi place filozofia.
profil
NĂSCUT. 27 octombrie 1954, Ianca, judeţul Brăila.
STUDII. Facultatea
de Filozofie,
din cadrul Universităţii
Bucureşti, promoţia 1978.
FAMILIE. Este căsătorit cu Ema şi are doi copii, Iulia şi Andrei.

ce-i place
Este îndrăgostit de oraşul în care locuieşte, iar cel mai mult adoră să se plimbe pe străzile Urziceniului. Vara, când se lasă amurgul, ia la pas fiecare stradă. Dintre oraşele pe care le-a vizitat în străinătate, a fost impresionat
de Veneţia.

ce nu-i place
Este total dezgustat de mizerie, în toate formele sale. Urăşte mizeria întâlnită pe stradă şi mai ales pe cea din caracterul oamenilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite