PORTRET: Ştefania Botez reconstruieşte Brăila din documente vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefania Botez
Ştefania Botez

Este arhivist, consilier superior în cadrul Arhivelor Naţionale, iar, de curând, a contribuit la albumul „Brăila, în cărţi poştale illustrate".

A vrut să se facă poliţist, însă, dintr-o eroare pe care n-a înţeles-o nici astăzi, s-a trezit înscrisă la proaspăt înfiinţata Facultate de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie. Nu regretă că a urmat acest drum, iar acum este consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Brăila.
„În 1996, am trecut cu bine examenul de admitere la Arhivistică, fiind avantajată de cunoştinţele din anii de liceu, la «Nicolae Bălcescu». Au fost 20 de locuri pentru toată ţara, însă am intrat cu bine, făcând astfel parte din prima promoţie de arhivişti", povesteşte Ştefania.

Culisele arhivisticii


Ştefania n-a crezut niciodată că va avea o muncă de birou, cu hârtii, însă a îndrăgit de îndată poveştile din spatele documentelor vechi ce i-au trecut prin mâini.
„Când am venit aici, am tras o sperietură zdravănă, văzând grămezile de documente care aşteptau să fie puse la punct. Nu aveam atunci dotările necesare, nici măcar rafturi în depozite. Am avut, însă, norocul să lucrez alături de colegi buni, pregătiţi, care au înţeles pe deplin rolul acestei meserii", a spus Ştefania Botez.


Săptămâna trecută, împreună cu un coleg de la Bibilioteca Judeţeană, Ion Volcu, a lansat albumul „Brăila în cărţi poştale ilustrate 1896-1948", care conţine 550 de vederi din Brăila interbelică.
Ştefania este tare mândră de reuşita ei şi este mulţumită că poate face lucruri extraordinare pentru viitorul acestui oraş.
„Unii consideră Arhivele un fel de «Cenuşăreasa Istoriei». Eu consider însă, cel puţin prin acest album, că am făcut un lucru pentru viitor, fiindcă atunci când copilul meu va învăţa să citească, în album, va găsi informaţii captivante despre oraşul în care trăim şi istoria sa. În acest fel, noi reuşim să educăm generaţiile viitoare", , ne-a spus Ştefania Botez.

Sute de metri de acte

În cei 15 ani de activitate, Ştefaniei i-au trecut prin mână sute de metri de documente, reuşind, astfel, să înveţe trecutul oraşului. Tot ea este persoana aflată în legătură direct cu colecţionarii din oraş şi veghează la buna orânduire a documentelor ce compun istoria Brăilei.
„Dacă nu ai tact şi perseverenţă, nu ai cum să obţii rezultate. Prefer să evit să aplic sancţiuni, deşi legea o permite. Mi se pare normal ca şefii de instituţii - din toate domeniile de activitate - să conştientizeze faptul că documentele pe care le gestionează aparţin generaţiilor viitoare", mai spune Ştefania Botez.

Interlocutoarea susţine că munca de arhivist presupune, în primul rând, asistenţă de specialitate acordată gratuit instituţiilor publice, precum şi societăţilor comerciale. De asemenea, presupune preluarea documentelor.

„Noi trebuie să valorificăm informaţiile din documentele pe care le preluăm. Documentele sunt folosite în funcţie de valoarea practică sau istorică a acestora", ne-a precizat arhivistul.

Ce-i place

Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, cu prietenii, să fac excursii în natură. Îmi place meseria mea, pentru că presupune perseverenţă, perfecţionism. Îmi place să gândesc pozitiv, să zâmbesc, să împărtăşesc emoţii positive. Lucrurile rele, prefer să nu le cunosc.

Ce nu-i place

Nu-mi place că oamenii negativişti, are nu gândesc pozitiv nici pentru ei, nici pentru alţii. Nu-mi plac aceia care-şi consumă energia pentru a denigra şi care nu-şi cunosc adevărata valoare.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce v-aţi îndrăgostit de munca de arhivist?

„În primul rând, fiindcă presupune să ai cunoştinţe vaste, din toate domeniile de activitate, de la cultură la artă, de la finanţe şi până la sănătate şi învăţământ. Pentru mulţi dintre noi, meseria de arhivist presupune rezistenţă".

Cât de importante sunt documentele pentru istoria oraşului?

„Cele mai importante. Nu se pot emite păreri pertinente fără o bază documentară. În acest sens, atrag atenţia instituţiilor, în ceea ce priveşte condiţiile păstrării documentelor care vor ajunge în depozitele Arhivelor. Ca să revin la întrebare, „cărţile nu se fac din cărţi", ci doar cercetând documentele".


Profil

Născută: 23 decembrie 1973, Tufeşti, Brăila.
Studii: Academia de Poliţie - Facultatea de Arhivistică
Ocupaţie: consilier superior în cadrul Arhivelor
Familie: căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite