PORTRET: Nicoleta Sima face artă din materiale reciclabile/Află de aici care sunt creaţiile elevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adună orice găseşte: cutii, sticle, hârtii, cartoane sau capace şi creează cu ajutorul lor rochii unicat ori şifoniere pentru păpuşi. Deşi are doar 11 ani, este o ecologistă convinsă.

O puştoaică din Salcia Tudor creează diverse obiecte din materiale reciclabile. La 11 ani, Nicoleta Sima, elevă în clasa a V-a la şcoala din comună şi-a descoperit pasiunea, ce-i drept în trend, pentru a face lucruri utile din pungi de plastic, hârtii ori capace.

Ceea ce alţii consideră nefolositor, Nicoleta transformă în artă. Este un copil dibace care îşi valorifică talentul, iar din mâinile sale ies adevărate minuni.

Cu ajutorul materialelor reciclabile, ea a făcut rochii, şifonier păpuşilor sau suport pentru pixuri şi creioane. În urmă cu doi ani una din creaţiile micuţei a fost apreciată chiar în cadrul emisiunii prezentate de Cătălin Măruţă, „Happy Hour".

Este vorba despre o rochie care întruchipa veşmântul Cenuşăresei, confecţionată exclusiv din saci de cartofi, reviste, celofan sau sticle.

Experienţă TV

„Am fost invitată acolo pentru a-mi prezenta neobişnuita creaţie. După ce am scăpat de emoţii, le-am vorbit despre rochiţa mea. Mai întâi am participat la Brăila, la un concurs pe această temă, iar apoi au aflat şi ei de creaţia mea. Nu aş fi reuşit să realizez toate aceste lucruri fără ajutorul doamnei învăţătoare Lăcrămioara Techiu şi al mamei mele", ne povesteşte Nicoleta, despre prima ei experienţă televizată.

Mai mult decât atât, eleva s-a chinuit zile la rând să realizeze o fustă numai din cutiile de brânză topită.

„Este 100% din cutiile de brânză primite la şcoală", completează fata.

Obicei străvechi

Pe lângă faptul că este o susţinătoare înfocată a protejării mediului înconjurător, Nicoleta Sima adoră să încondeieze ouă, să ducă mai departe obiceiul străvechi.

La şcoală, ea face parte din Cercul „Micii încondeiatori", iniţiat de profesorul Stanciu Micu. Alături de colegii săi, micuţa a câştigat de două ori Premiul I în cadrul Festivalului Naţional al „Ouălor Încondeiate", care se desfăşoară la Ciocăneşti, în Bucovina.

"Eram în clasa a III-a când am început să fiu atrasă de acest obicei. Despre primul ou vă pot spune că a ieşit un dezastru. Mie-mi plăcea, dar văzând ouăle bătrânilor, realizam că nu e chiar aşa de frumos al meu. Am tot exersat şi până la urmă am reuşit să încondeiez ouă care să nu mai fie un dezastru, ci o minune", ne povesteşte amuzată Nicoleta.

Modestă, fata a ţinut morţiş să mulţumească învăţătoarei care a susţinut-o încă din clasa I, părinţilor pentru sprijinul acordat zi de zi şi surorii, care îi este "un adevărat prieten".

Întrebări şi răspunsuri

Referitor la mediu, ce te deranjează cel mai tare?

„Nu suport persoanele care fac mizerie, care poluează. Eu găsesc în aceste lucruri pe care le creez un adevărat prieten pe care uneori nu îl am lângă mine. Eu consider că astfel pot ajuta sau contribui la combaterea poluării şi conservarea mediului. Iar dacă am fi mai uniţi, am combate cu siguranţă fenomenele nocive".

Ce carieră vrei să urmezi?

„Vreau să mă fac poliţistă. Când voi termina şcoala, vreau să merg la Câmpina să dau probele sportive şi testele. Găsesc în această meserie lucruri interesante. Îmi plac filmele de acţiune şi, în plus, mereu sunt atrasă să mă joc cu prietenele mele de-a poliţistele. Dar acest lucru nu înseamnă că mă va face să renunţ la pasiunile mele".

ce-i place

„Îmi place foarte mult să citesc pentru că găsesc informaţii interesante şi ador să intru în lumi fantastice. De asemenea, îmi place să creez lucruri din orice găsesc prin casă sau curte şi să încondeiez ouă, să duc mai departe un obicei vechi. Aceste activităţi îmi ocupă timpul liber într-un mod frumos".

ce nu-i place

„Nu-mi place să mă plictisesc, eu trebuie să fac în permanenţă ceva. Nu-mi place să fiu certată, detest acest lucru. Nu-mi place pizza pentru că eu consider că nu este potrivită pentru vârsta mea. Dintre materiile pe care le studiez la şcoală nu mă atrage informatica. Mai bine spus nu-mi place să merg în laborator".

PROFIL

NĂSCUTĂ. 19 octombrie 1998, Brăila

STUDII. Clasa a V-a Şcoala Salcia Tudor

OCUPAŢIE. Elevă

FAMILIE. O soră

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite