Mariana Tănase este profesor de Educaţie plastică/Află de aici de ce i se spune "fiica lui Panait Istrati"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte design-ul vestimentar, desenul, poezia, proza şi cultura japoneză. De 10 ani predă desen şi zeci de elevi au obţinut premii şi distincţii sub îndrumarea sa.

A câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale la desen în şcoala generală, dar spune că acele premii au fost luate "pe instinct". După Revoluţie a început două forme de învăţământ superior pe bani proprii.

Mai întâi s-a înscris la Design vestimentar, iar mai apoi la Desen. Din 2000 este profesor titular de Educaţie Plastică la Şcoala "Fănuş Neagu", iar anul acesta are ore şi la Şcoala "Constantin Sandu Aldea".

Îşi iubeşte meseria şi o face cu dăruire chiar dacă "o oră pe săptămână este puţin", după cum mărturiseşte. Este fericită însă că are posibilitatea să lucreze într-un colectiv minunat.

"Mă bucur de o susţinere deosebită din partea directorului şcolii, Emilia Meiroşu, şi a directorului adjunct, Daniela Tilincă. Interesul nostru este ca elevii şi părinţii acestora să fie mulţumiţi", spune, cu emoţie în glas, Mariana Tănase.

Generaţie de aur

Profesoara încearcă mereu să transmită elevilor pasiunea pentru artă.

"Orele pe care le desfăşor conţin noţiuni practice, dar şi teoretice. Teoria se aplică în practică, pentru că eu nu practic desenul «după ureche». Las intact stilul propriu, tuşeul personal, nu încerc să-l alterez dând indicaţii care în viitor să uniformizeze desenele elevilor", explică Mariana Tănase.

În cariera sa a întâlnit mai multe talente native care s-au orientat către liceul vocaţional. George Mihai, elev la clasa de Arhitectură la Liceul de Artă este unul dintre ei, tânărul prezentându-se la examen cu un portofoliu bogat.

"În prezent am o generaţie de aur de care mă mândresc. Nu vreau să fiu nedeaptă să dau două - trei nume, spun doar că am obţinut numai anul acesta două premii I, două locul II, patru locul III şi mai multe menţiuni la diverse concursuri. Două lucrări aflate pe locul III pleacă pe naţional şi internaţional", spune Mariana Tănase.

Scrisul, o iubire veche

A publicat constant versuri, grafică, caricatură, articole sub semnătură proprie sau în volume colective, în ziare şi reviste, dar şi în format electronic. Mariana Tănase a obţinut de-a lungul timpului şi numeroase premii naţionale şi internaţionale la proză şi poezie, ca o răsplată a muncii ei.

Printre acestea se numără: premiul special al Fundaţiei "Paul Polidor"; Premiul al II-lea pentru proză la concursul "Amurg sentimental"; Premiul al III-lea al "Bocancului literar" la secţiunea "Poezie de idei". A primit atâtea distincţii şi premii încât nici nu le mai ştie numărul, dar spune că cel mai important din cariara sa este "cel neaşteptat".


Întrebări şi răspunsuri

De ce design vestimentar?

"Acest lucru presupune să ştii haute couture. Am carnet de meşteşugar şi specializare în marochinărie. Pot să văd ce se poate confecţiona. Degeaba desenezi un model care nu poate fi confecţionat şi nu se aşează pe om".

Care este cel mai mare vis?

"Să pot să realizez ceea ce visez. Îmi visez modelele de ceramică pe care le lucrez. Îmi visez versurile şi mă trezesc pentru a le scrie. Numai proza o aştern după cum m-au impresionat anumiţi oameni şi anumite fapte. Colegii mei de scris îmi spun «fiica lui Panait Istrati» şi la fel ca şi el îmi place să vorbesc despre Brăila, locuri, fapte, oameni".

Ce-i place

"Iubesc mult animalele, indiferent că sunt domestice sau sălbatice. Am avut acasă o familie cu trei siameze, dar, din păcate, am rămas doar cu cea mică. Îmi plac sporturile de echipă şi înotul. Iubesc cultura japoneză şi îmi place să scriu haiku, senryu şi mai ales haiga, poezie de sorginte niponă", mărturiseşte Mariana Tănase.

Ce nu-i place

"Nu-mi place să fac ceva la comandă. Sunt o fire nonconformistă ca orice artist, deşi sunt fiică de militar şi ştiu ce înseamnă ordinea. Nu-mi place frigul şi nu-mi place să fiu deranjată din momentele mele de visare şi creaţie", a conchis interlocutoarea noastră.

Profil

Născută. 20 noiembrie 1954, Brăila

Studii. Colegiul "Studium" Galaţi - Design vestimentar, Colegiul Universitar "Spiru Haret" Cluj - Specializarea Desen, Universitatea de Ştiinţe Sociopsihopedagogice "Babeş Bolyad" Cluj-Napoca

Profesie. Profesor de Educaţie plastică

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite