PORTRET: Gabi Marinescu aduce bucurii vii copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întodeauna i-au plăcut animalele mici. În ziua în care a împlinit 6 ani tatăl său i-a făcut cadou o pereche de porumbei. Iniţial i-a crescut sub un coş de răchită până când le-a construit o colivie.

Este pasionat de creşterea animalelor mici, de casă, dar şi a păsărilor.

„Porumbeii au fost prima mea dragoste. Ulterior am început să cresc papagali, canari, sticleţi. Cum pe atunci nu erau magazine specializate ca în ziua de astăzi, am învăţat cum să prind păsări sălbatice şi să le fac să crească în casă, fără a fi stresate. Aşa am ajuns ca înainte de a pleca militar să am o adevărată colecţie de păsări. Pentru că eram ataşat de ele, cu o zi înainte de a pleca în armată le-am eliberat", ne povesteşte Gabi Marinescu.

Face şi colivii

A revenit acasă după satisfacerea stagiului militar şi s-a angajat, potrivit calificării, la „Laminorul".

„Un maistru care mă cunoştea şi-mi ştia şi pasiunea m-a rugat să-i fac două colivii pentru păsări ca să le ofere în dar fetiţelor sale, gemene, de ziua lor. Am făcut coliviile şi la propunerea lui, am mai confecţionat vreo trei cu care în duminica următoare m-am dus la Piaţa Mare, la sectorul animale mici care era deschis ca şi acum doar dumnica. Uite aşa am ajuns ca timp de peste 35 de ani să nu lipsesc din piaţă decât de câteva ori, când a fost prea ger sau eram prea bolnav", ne-a povestit Gabi.

Copiii, responsabilizaţi

Principalii clienţi ai animalelor de companie dar şi ai coliviilor făcute de Gabi Marinescu sunt copiii. De altfel în fiecare duminică cei mici sunt şi principalii vizitatori ai pieţei de animale mici.

„Copiii trebuie învăţaţi că dacă primesc cadou o pasăre trebuie să aibă grijă de ea. Nu este suficient să o ai în colivie. Pot spune că în general fetiţele sunt mai atente cu animalele care le sunt oferite cadou. Cert este că un animal de companie crescut cu drag se poate ataşa foarte mult de omul care-l îngrijeşte. Manifestările de gelozie ale papagalilor sunt elocvente în acest caz", ne-a spus interlocutorul.

Important este faptul că odată ce achiziţionează o colivie cu una sau mai multe păsărele în ea, oamenii primesc şi sfaturile necesare cele mai bune creşterii micilor vietăţi.

„Am grijă de fiecare dată să le spun oamenilor ce anume să dea de mâncare păsărelelor, ce să nu le dea, cum să le prepare apa pentru a le feri de boli, cum să le întreţină colivia. Trebuie să procedez aşa pentru că iubesc micile păsări şi mă despart greu de ele", ne-a declarat Gabi Marinescu.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce materiale folosiţi la confecţionare coliviilor?

"Lemn şi sârmă. Aş fi putut să le fac numai din sârmă sudată. Dar lemnul le dă un aer uşor retro şi în plus, în urma experienţei, am sesizat că păsările simt lemnul şi trăiesc mult mai bine în colivii care conţin lemn. Aşa că am păstrat tiparele de construcţie, deşi puteam să le fac din alte materiale, care acum se găsesc din plin pe piaţă".

Ce stresează cel mai mult păsările crescute în colivii?

"Singurătatea. Cine cumpără o pasăre de colivie trebuie să mai facă un efort şi să-i ia şi perechea. Recomandat este ca prima achiziţie să fie o femelă, pentru că este mai ascultătoare. Cei care în timp achiziţionează mai multe perechi, pot avea bucuria de a le vedea cum se înmulţesc, cum scot puişori".

Ce-i place?

"Animalele de casă. Face colivii pentru păsări dar are pe lângă casă o adevărată menajerie. Nu lipsesc iepuraşii, care fac deliciul nepoţilor, şi hamsterii. Îi place sportul şi mai iese la o miuţă cu prietenii. Nu ratează o partidă de pescuit, dar cu o condiţie: să nu fie duminica pentru că atunci este în piaţa de animale mici".

Ce nu-i place?

"Nu-i place să mintă şi să fie minţit, să fure şi să fie furat. Dintotdeauna a avut grijă să se poarte cât mai corect cu cei din jur pentru că are impresia că atunci când face ceva necuvenit, toată lumea îl arată cu degetul".

PROFIL

Născut: 2 aprilie 1950, Brăila
Studii: Şcoala profesională-prelucrări prin aşchiere
Ocupaţie: pensionar
Familie: căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite