PORTRET: Elena Calcan este poliţista de proximitate care ţine lecţii de dirigenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a visat să devină avocat a ales poliţia. Din anul 2007 îşi desfăşoară activitatea în cadrul Compartimentului Poliţia de Proximitate şi tot de atunci răspunde de zona centrală a oraşului.

Iniţial a vrut să se facă avocat şi a intrat la Drept. La sfârşitul primul an de facultate însă, a ales să se îndrepte către o carieră în Poliţie. A urmat Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" de la Câmpina, iar după absolvire a intrat în rândul poliţiştilor.

„Am absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie în 2007 şi am fost repartizată la Compartimetul Poliţiei de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila", îşi aminteşte Elena Calcan.

Una dintre activităţile pe care le desfăşoară cu plăcere la Poliţia de Proximitate are legătură cu copiii. „Participăm la orele de dirigenţie din şcolile generale şi licee ocazie cu care discutăm cu elevii pe teme diverse: care este diferenţa dintre contravenţie şi infracţiune, violenţa în şcoli şi în afara ei, cum să evite să devină victime, impactul anturajului şi multe altele", explică agentul de poliţie.

Atitudinea deschisă şi firea prietenoasă a Elenei Calcan îi determină pe copii să aibă încredere şi să-i spună problemele pe care le întâmpină.

„Copiii sunt receptivi, îmi povestesc situaţii cu care s-au întâlnit sau de care au auzit şi îmi cer sfaturi. Eu încerc să le ofer exemple şi să le explic legislaţia pe înţelesul lor", a punctat Elena Calcan.

Îşi aminteşte de doi elevi de liceu, colegi de clasă care s-au lovit reciproc, între ei a existând din acel moment o stare tensionată care s-a perpetuat pe durata a doi ani.

Am discutat cu ei separat, au fost întrebaţi care sunt motivele supărării şi s-a constatat că aveau o impresie greşită unul despre celălalt. Le-am explicat legislaţia, au înţeles că fapta lor este o infracţiune pentru care ar putea fi pedepsiţi, astfel încât problemele s-au rezolvat", povesteşte Elena Calcan.

Aplanarea conflictelor

Şi cum printre atribuţiile Poliţiei de Proximitate se numără aplanarea conflictelor, nu de puţine ori tânăra s-a aflat în postura de a interveni în conflictele apărute în cadrul unor Asociaţii de Proprietari, între vecini sau în interiorul familiilor.

„Într-o curte locuiau şapte familii între care existau discuţii contradictorii şi un mod de comportare necorespunzător de aproape 20 de ani. Tot timpul aveau motive de ceartă. Am făcut o «şedinţă» cu locatarii, i-am ascultat şi am stabilit motivele fiecăruia de supărare, iar apoi am reuşit împreună să găsim soluţii la problemele lor", a mai spus interlocutoarea noastră.

În plus, poliţista identifică şi consiliază persoanele de vârsta a treia, mai ales cele care locuiesc singure sau au o situaţie materială precară, din perimetrul desemnat, pe care le ajută ori de câte ori au nevoie.

Întrebări şi răspunsuri

Care este relaţia ta cu cei din zona centrală?

„De trei ani lucrez aici. M-am obişnuit cu oamenii, iar aceştia au învăţat să apeleze la ajutorul meu atunci când au nevoie. Am reuşit să stabilesc nişte legături cu oamenii, am reuşit să le câştig încrederea".

Când şi unde te pot găsi cei care au nevoie de ajutor?

„Lunea, miercurea şi vinerea programul este de la 08.00 la 15.00, marţi şi joi de la 08.00 la 18.00. Pe parcursul săptămânii, între 12.00 şi 13.00 am program la punctul de consiliere din incinta Poliţiei Municipiului Braila, strada Ana Aslan nr. 39, camera 15, iar marţi şi joi între orele 16.00 - 18.00".

Ce-i place

„Îmi plac ştiinţele juridice şi îmi place să studiez în acest domeniu ori de câte ori am timp. Îmi place să călătoresc şi să ascult muzică. De asemenea îmi place să vorbesc cu oamenii şi să-i ajut, sunt o fire deschisă şi sociabilă", mărturiseşte Elena Calcan.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciuna, nu mint şi nu-mi place să fiu minţită. Prefer să mi se spună adevărul în faţă indiferent de consecinţe. Totodată nu-mi place superficialitatea. Consider că în tot ceea ce fac am obligaţia de a trata cu atenţie şi interes fiecare activitate şi persoană cu care intru în contact", a conchis interlocutoarea noastră.

Profil

Născută. 21 octombrie 1985, Brăila

Studii. Universitatea „Danubius" Galaţi, Facultatea de Drept

Profesie. Agent la Poliţia de Proximitate

Familie. Necăsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite