PORTRET: Angheluţă Fătu este omul-orchestră de la Palatul Lyra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă la clarinet, saxofon, pian şi tobe şi a înfiinţat o orchestră a copiilor din Centrul de Plasament. Veteranul muzicii culte din Brăila iniţiază copii în tainele muzicii. Angheluţă Fătu, veteranul muzicii culte, le transmite copiilor dragostea pentru sunete şi instrumente. Intenţionează să reînfiinţeze o fanfară a copiilor de la Centrul de Plasament.

Pasiunea pentru muzică şi instrumente a căpătat-o de mic copil, iar acum o transmite, la rândul său, micuţilor.

„M-am născut într-o familie de oameni simpli, din Scorţaru Vechi. Pasiunea pentru instrumente am căpătat-o de la unchiul meu, Tudor, care cânta la fluier. Când aveam 6 ani, stăteam numai în braţele unchiului şi-i spuneam să cânte la fluier", povesteşte instructorul de la Lyra.

A tăiat coada calului, pentru un fluier

O întâmplare avea să-l marcheze. Îşi dorea din tot sufletul un fluier şi, cum părinţii nu i-au cumpărat, s-a decis să se descurce singur.

„I-am făcut o ispravă lui tata, la 8 ani. Veneau prin sat meşteşugari cu fluiere de vânzare. Aveau un coş plin cu fluiere şi dădeau unul pe o coadă de cal, pentru că foloseau părul la instrumente. Astfel, i-am tăiat coada calului şi am primit un fluier", îşi aminteşte Angheluţă.

Tatăl muzicantului, văzându-l cu fluierul, l-a întrebat de unde-l are, că nu suporta hoţia.

O bănuială i-a trecut prin minte şi, mergând în grajd, nu i-a venit să-şi creadă ochilor, vâzând calul betegit.

„Urma să meargă la o nuntă, şi n-a mai ajuns. Mi-a tras o mamă de bătaie pe care n-am uitat-o niciodată şi mi-a rupt şi fluierul. O săptămână nu m-am oprit din plâns", ne-a spus instrumentistul.

Mai târziu, a urmat ucenicia la Progresul.

A abandonat liceul, culmea, ca să scape de armată şi a lucrat la Controlul Tehnic 25 de ani.

Pasiunea pentru instrumente şi muzică nu l-a părăsit niciodată. În '72, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, clasa clarinet. În '79 şi '80, a absolvit iarăşi şcoala, la saxofon şi percuţie.
L-a avut profesor pe Mihai Tonu, artist eminent, absolvent de Conservator şi compozitor brăilean.

Îşi repară singur instrumentele

„În 1982, mi-am făcut propria formaţie, cu care cântam la nunţi. Din '79 şi până la Revoluţie am cântat în Fanfara Gărzilor Patriotice, unde dirijor era Pavel Păvălache, fost copil de trupă la Fanfara Militară", povesteşte Angheluţă Fătu.

Pasionat de muzică, Fătu are primul instrument, clarinetul, din 1972.

„În prezent, deţin peste 20 de instrumente, saxofon, clarinet şi altele. Am vrut chiar să-mi confecţionez propriul taragot, dar nu mi-a ieşit. De 40 de ani, îmi repar singur instrumentele", ne-a mărturisit brăileanul.

După Revoluţie, a reînfiinţat o fanfară, „Albatros", cu instrumentiştii de la fostele Gărzi. Cântau în Centru, Grădina Mare, Monument şi Lacu Sărat, ba şi pe stadion, dar, din lipsă de fonduri, fanfara a dispărut după un an.

„În 2004, am înfiinţat fanfară cu copiii de la Centrul de Plasament 4. A funcţionat până când s-a schimbat directorul, care mi-a desfăcut contractul. Am continuat un an şi jumătate fără salariu, de dragul copiilor, până ce i-au împrăştiat la alte centre", ne-a spus Angheluţă Fătu, care intenţionează să reînfiinţeze fanfara de copii.

Au cântat în Lacu Sărat, pe note, muzică de promenadă. Dansau bătrânii de nici nu spuneai că sunt veniţi la tratament.

Ce-i place

Îmi place să învăţ copiii şi o fac cu foarte mare plăcere. Sunt cel mai fericit când le predau copiilor. Îmi place pescuitul. Îmi place să dau sfaturi şi să-i îndrum pe cei mici. Totodată, marea mea pasiune sunt instrumentele, de care sunt nedespărţit.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna. Nu-mi plac oamenii care nu-şi respectă promisiunile. Nu-mi place atunci când, în emisiunile televizate, vorbesc toţi odată şi nu ascultă nimeni. Nu-mi place când asasinii şi cei care fac fapte grave sunt puşi în libertate.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce vă ocupaţi acum?

„Sunt şef de sală la Lyra şi pregătesc 11 copii, care cântă la pian. În total, suntem trei profesori şi pregătim 23 de elevi talentaţi la pian, chitară şi vioară. Cel mai mic elev al meu are 5 ani şi jumătate."

Pe lângă talentul de a cânta la mai multe instrumente, v-a dat Dumnezeu şi o voce frumoasă. Cântaţi oficial undeva?

„Atât eu, cât şi colegul meu, Ionel Ene, profesor de chitară la Societatea Filarmonică Lyra, cântăm şi în Corul Armonia, cor ce va aniversa, anul acesta, 140 de ani de existenţă la Brăila".


Profil

Născut: 1 septembrie 1939, Scorţaru Vechi, judeţul Brăila.
Studii: Şcoala Populară de Artă, promoţiile 1975, 1979 şi 1980 (clarinet, saxofon şi percuţie).
Ocupaţie: pensionar; şef sală la Societatea Filarmonică Lyra; instructor de pian, clarinet, saxofon şi percuţie.
Familie: Are două fete şi o nepoţică, Ana-Maria, 7 ani, care vrea să urmeze pianul.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite