PERFORMANŢĂ: Fabrica de sportivi de elită ai Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la drepta: Sorin Meca, Teodor Ciochia, Ion Bucovală, Mihail Dumitru, Tudorel Smeu. FOTO NICOLETA BUTNARU
De la stânga la drepta: Sorin Meca, Teodor Ciochia, Ion Bucovală, Mihail Dumitru, Tudorel Smeu. FOTO NICOLETA BUTNARU

Liceul cu Program Sportiv din Brăila are peste o mie de elevi care au reuşit să facă performanţă chiar dacă nu au finanţare suplimentară. În LPS învaţă, în acest moment, 1055 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani.

Reînfiinţat în anii 1990, Liceul cu Program Sportiv din Brăila a reuşit, în acest an, să înregistreze cea mai mare promovabilitate la Bacalaureat din ţară: 96,1%, în condiţiile în care elevii au dat examene la aceleaşi discipline ca şi aceia dintr-un liceu cu profil real sau umanist.


„Practic, aici este şi o grădiniţă cu program sportiv, unde micuţii au zilnic lecţii de înot", ne-a spus Tudorel Smeu, antrenor de înot.
Numărul celor care, an de an, se îndreaptă spre LPS creşte văzând cu ochii. Numărul celor care au optat pentru LPS în acest an şcolar a crescut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.
„Se observă, într-adevăr, că numărul celor care vin spre noi e în continuă creştere. Avem, de altfel, şi o ofertă educaţională variată: înot pentru clasele 1-4 şi la grădiniţă, iar pentru celelate categorii de vârstă şi atletism, handbal, lupte, volei", ne-a declarat Sorin Meca, directorul LPS.


Cei mai buni înotători


LPS a dat rezultate de invidiat în ultimii ani. A nu se uita că din LPS Brăila au plecat vârfurile nataţiei româneşti: Diana Mocanu, Camelia Potec, Beatrice Coadă Câşlaru.
„Rezultate au fost şi sunt la toate disciplinele, încă din 1991 şi 1992. Atunci am avut primii campioni naţionali la handbal băieţi şi primii vicecampioni la atletism. În 1993 şi 1994, am avut, iarăşi, campioni naţionali la atletism, iar în 1995, Ionuţ Pungă şi Adelina Gavrilă au adus titlurile de vicecampioni mondiali la atletism", ne-a declarat Mihail Dumitru, antrenor de atletism.


Nici handbaliştii nu se lasă mai prejos. „Avem, în prezent, şase echipe, trei de fete şi trei de băieţi, iar mulţi ani la rând am livrat jucători pentru lotul naţional şi suntem mândri că şcoala noastră merge cu dublă legitimare la HC Dunărea, în Liga Naţională, ceea ce este un lucru extraordinar", ne-a spus şi Teodor Ciochia, antrenor handbal băieţi.


Se observă, de altfel, că din LPS, la toate disciplinele, se înregistrează performanţe, deşi - ca-n orice unitate de învăţământ - se resimt lipsurile financiare.
„În acest an, cu sprijinul Primăriei şi al CJ-ului, s-a reuşit reabilitarea liceului din fonduri europene. Dar este, cu adevărat, greu. Sunt situaţii în care plecăm la drum cu copiii în chiar ziua competiţiei pentru a scuti cazarea şi masa din ziua precedentă. Cu toate acestea, copiii dau rezultate", a adăugat Teodor Ciochia.


În LPS, regula de aur care pare să se fi instaurat este: „sportul ca moştenire". „Fiecare elev bun ajunge antrenor şi formează, la rându-i, copii de aur", a adăugat Ion Bucovală, antrenor de handbal fete.


Aşa se face că Diana Mocanu, formată de Laura Sachelarie, este acum antrenor, iar tradiţia merge mai departe în toate disciplinele.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite