Brăila: Oraşul este împărţit de şapte clanuri mafiote

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Oraşul este împărţit de şapte clanuri mafiote
Brăila: Oraşul este împărţit de şapte clanuri mafiote

Potrivit unui raport al poliţiei, găştile de cartier îşi dispută supremaţia în mai multe zone ale oraşului

Poliţiştii şi procurorii au identificat grupuri infracţionale, mai noi sau mai vechi. Dincolo de clanurile arhicunoscute Dumitru Oprea - „Titel Crăcănatu” şi Sebastian Stoian -„Neluţu”, al cărui fin este şi Sorin Pîrvu, împuşcat sâmbătă de către un poliţist bucureştean, se disting alte cinci grupări mari, aflate în vizorul oamenilor legii.

Mulţi dintre ei acţionează prin „săgeţi” (minori care nu răspund penal) şi nu o dată ci de foarte multe ori, pe cine a propus procurorul pentru arestare a lăsat în libertate instanţa, iar indivizii nu s-au ales nici măcar cu o amendă.

În sudul extrem al Brăilei acţionează gruparea lui Radu Bogăţeanu zis „Caţali”, cunoscută drept „gruparea Vărsătura”, după domiciliul şefului. Radu a moştenit şefia grupării de la fratele cău, Constantin, care a fost ucis în plină stradă, cu mai multe lovituri de cuţit. Timp de trei ani, gruparea s-a aflat în „război” cu cealaltă grupare din sud, cea a fraţilor Costică şi Ghiţă Buricea, care acţionează în zona Radu Negru-Viziru-Mogador.

Bătaie în Palatul de Justiţie

Totul a culminat cu incidentul din 15 decembrie 2006, chiar în Palatul de Justiţie, conflict în care au fost implicaţi zeci de interlopi. Scandalul s-a finalizat cu o tentativă de omor şi cu un dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, procesele fiind amânate pentru o oră.

Culmea, în primăvara lui 2008, cele două grupări, care se războiau de data aceasta în sălile de judecată, au făcut pace, dând peste cap munca a zeci de poliţişti şi procurori.

Război în spate, pace la suprafaţă

În Centrul Vechi, gruparea lui Vasile Petcu, zis „Tică Valutistu”, a intrat, din nou, în vizorul anchetatorilor pentru un scandal comis în loc public. În urmă cu zece ani, însuşi Petcu a fost ţinta unui atac de tip mafiot, fiind lovit cu săbiile în plină stradă, de trei indivizi mascaţi, unul dintre ei fiind Giulian Dumitraşcu, zis „Giuliano”, cel căutat acum pentru crima comisă în Italia, nimeni altul decât criminalul pe care – spun poliţiştii bucureşteni - îl vizau atunci când l-au împuşcat pe Sorin Pîrvu.

În zona Obor-Hipodrom acţionează găştile de cartier din care face parte şi Marian Soare. Oamenii lui Soare au fost implicaţi în mai multe scandaluri, cum a fost cel de la Promenada Mall.

În zona cartierelor Brăiliţa-Vidin se află gruparea fraţilor Spiru şi Dumitru Buricea. Nu a fost implicată în scandaluri, însă a ieşit din anonimat după ce, în primăvara acestui an, fiul lui Spiru zis „Haret” a fost acuzat de viol şi lipsire de libertate. Ulterior, victima şi-a retras acuzaţiile. Greu de spus de ce.

„În colaborare cu Serviciul de Investigaţii Criminale – IPJ, facem tot ceea ce este legal posibil ca să stopăm şi să limităm influenţa grupărilor interlope asupra cetăţenilor. Membrii marcanţi ai grupărilor sunt monitorizaţi, pentru a preveni eventualele incidente care ar putea avea loc”, ne-a declarat Marinela Coşniţă.

 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite