Olga Condrat este psihologul care luptă cu drogurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Condrat este inspector de specialitate în cadrul Centrului Antidrog Brăila
Olga Condrat este inspector de specialitate în cadrul Centrului Antidrog Brăila

Face campanie antitabacică încă din liceu după ce a descoperit la ora de anatomie, că este alergică la nicotină. A făcut campanie de informare antitabacică în toate locurile unde întâlnea oameni cu acest obicei, fără a se gândi că acesta poate fi obiectul muncii de mai târziu.

Şi-a dorit din copilărie să meargă la Medicina. A urmat Liceul Sanitar din Constanţa şi a făcut stagiu de practică la Spitalul Judeţean Tulcea unde a obţinut calificarea de asistent medical generalist. A lucrat o perioadă în Spitalul de Specialitate Brăila, la secţia Oftalmologie, apoi la Boli Profesionale.

"A fost o perioadă rodnică profesional, un moment ancoră în biografia mea, când am învăţat multe despre profesie şi viaţă", ne povesteşte Olga Condrat.

A apărut apoi o nouă pasiune, Psihologia. După 1990, când a fost reintrodusă în circuitul educaţional această specializare, a urmat Facultatea de Psiho-Sociologie din Bucureşti. Primul post de psiholog a fost în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila la Compartimentul de Readaptare Psihosocială a copilului pentru ca mai apoi să coordoneze Biroul de Integrare/Reintegrare a copilului în familie.

De asemenea, a participat la selecţia şi instruirea primei reţele de asistenţi maternali profesionişti după noile norme cerute în domeniu, alternativa la sistemul rezidenţial clasic de ocrotire a copilului.

A participat la numeroase training-uri organizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi la cele organizate de către ONG-urile abilitate în diverse oraşe ale ţării.

"Am traversat perioada când se reforma sistemul de protecţie al copilului după standardele europene, iar formarea specialiştilor în domeniu a fost o prioritate", explică psihologul clinician.

Pentru o mai bună aprofundare a domeniului în care lucra, a urmat un master la Facultatea de Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, "Formare de experţi în bunăstarea copilului în familie şi societate".

"Mi s-a părut deosebit de incitant să descoperi mecanismele psihologice care guvernează primele perioade ale ontogenezei umane şi care se deosebesc net de cele ale vârstei adulte", spune Olga Condrat.

Împotriva drogurilor

În 2005 a apărut o nouă provocare odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog. S-a înscris la examenul de admitere mai mult din considerentul de a se afla în ipostaza de testat la examenul psihologic care se anunţa deosebit de dur.

"Doream mai mult să mă verific în raport cu alţi candidaţi din ţară, la un concurs naţional. Nu puteam să mă văd în afara sistemului de protecţie al copilului. După ce am susţinut cele patru probe de examinare, am primit răspunsul derutant pentru mine - «Admis»", povesteşte interlocutoarea noastră.

Centrul are două linii de activitate: prevenirea consumului de droguri (licite şi ilicite) în populaţia generală şi asistenţa consumatorului de droguri, prin includerea acestuia într-un program integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială.

"Am trecut prin stresul decizional, dar am găsit soluţia salvatoare - să adaug la norma de baza de la Centrul Antidrog un part-time în domeniul protecţiei copilului, la o Fundaţie care protejează copiii în sistem rezidenţial", spune interlocutoarea noastră.

Imediat după angajarea la noul loc de muncă, au început formările în domeniul adicţiilor cu formatori europeni.

"Este un domeniu provocator, complex, se adresează unei probleme de mare actualitate şi incită foarte mult creativitatea fiecărui angajat, deoarece proiectele de prevenire a consumului de droguri sunt creaţia proprie a fiecăruia".

A urmat apoi masterul "Combaterea consumului şi traficului ilicit de droguri" organizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti şi cursul postuniversitar "Psihologie Judiciară" organizat de Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

Întrebări şi răspunsuri

Vin brăilenii la Centru?

"Vin persoane dependente de nicotină, alcool, adolescenţi care au exeperimentat diverse substanţe psihotrope şi, mai nou, cei care au consumat produse de la magazinele de vise. Avem şi cazuri cu libertate supravegheată referite de Serviciul de Probaţiune pentru a urma un program de asistenţă specializată de obţinere a abstinenţei. Familiile adolescenţilor consumatori se confruntă cu această nouă dimensiune a consumului de droguri, sunt nepregătiţi, depăşiţi de problemă şi atunci ne solicită ajutorul".

Consilierea este gratuită?

"Da. Serviciul este gratuit şi confidenţial pentru toate persoanele care au probleme de adicţie şi se adresează Centrului".

Ce-i place

"Îmi place mult să călătoresc, să cunosc oameni, locuri noi, să mă intersectez cu alte culturi. Admir discernământul şi altruismul la oameni şi consider că două calităţi nu pot fi simulate:bunătatea şi înţelepciunea. Îmi plac florile şi copiii, iar cea mai mare bucurie pentru mine este să ofer bucurie".

Ce nu-i place

"Nu-mi place decadenţa morală şi spirituală a omului, iar toate celelalte tare, derivă de aici".

Profil

Născută. 15 iulie 1971, Tulcea

Studii. Facultatea de Psihologie - Sociologie Bucureşti

Profesie. Psiholog clinician, inspector de specialitate Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite