O sută de ani de la promulgarea legii paşapoartelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paşaportul, un act încă esenţial pentru călătoriile afară. FOTO: ARHIVĂ
Paşaportul, un act încă esenţial pentru călătoriile afară. FOTO: ARHIVĂ

Pe 19 martie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la promulgarea " Legii asupra paşapoartelor", primul act prin care statul român a introdus principii procedurale generale în materia paşapoartelor.

Prin "Legea asupra paspoartelor" , promulgată la 19 martie 1912, de către regele Carol I, statul român introducea primele principii generale în privinţa paşapoartelor şi pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni.
Legea prevedea că „Paspoartele se emit în numele regelui şi se eliberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi."

Istoria paşapoartelor continuă cu perioada de dinaintea şi din timpul celui de-al doilea război mondial, când au fost introduse noi tipuri de paşapoarte simple, de serviciu şi diplomatice, unele dintre acestea distingându-se printr-o tehnică specială de prindere (lipire, broşare) a filelor de coperţi, care crea un efect de evantai. Schimbările politice şi sociale survenite odată cu proclamarea, la 30 decembrie 1947, a Republicii Populare Române, au determinat autorităţile de la acea vreme să introducă în circulaţie paşapoarte cu o nouă denumire a statului şi cu un nou însemn heraldic, însemn care se va păstra şi în noile organizări statale ce vor urma acestei perioade. Următoarele tipuri de paşapoarte au fost introduse în circulaţie într-o perioadă caracterizată de 50 de ani în care dreptul la liberă circulaţie a fost sever îngrădit, acestea fiind înlocuite odată cu schimbările politice şi sociale care au avut loc după evenimentele din decembrie 1989.

Imediat după aceste evenimente, societatea românească a intrat într-un amplu şi accelerat proces de transformare generat de deschiderea graniţelor ţării, fapt care a generat un exod al cetăţenilor români care doreau să călătorească în străinătate.

Începând cu luna iunie 1994, a fost introdus în circulaţie un nou model de paşaport simplu românesc, primul document de călătorie românesc emis în conformitate cu prevederile standardelor internaţionale.Începând cu data de 21.01.2002 a fost pus în circulaţie de către autorităţile române un nou tip de paşaport simplu, decizie luată ca urmare a exacerbării fenomenului migraţionist şi a necesităţii de a se asigura o securitate sporită a documentelor, conform celor aflate în uz la nivel european şi internaţional la acea dată. Punerea în circulaţie a paşaportului simplu electronic românesc, eveniment marcat la data de 31 decembrie 2008, a reprezentat o obligaţie asumată de România în urma dobândirii calităţii de stat-membru al Uniunii Europene, la 01.01.2007.

La 14.05.2010, a fost pus în circulație un nou model al paşaportului simplu electronic, care cuprinde mai multe elemente de securitate, în scopul protejării titularilor documentelor, conferind deplină siguranţă în situaţia încercărilor de falsificare de orice gen.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite