O programă şcolară mai lejeră şi mai multă stabilitate pentru profesori. Beneficiile Legii Educaţiei au fost discutate la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, procesul de redactare a legislaţiei secundare. Metodologia de aplicare a legii va fi realizată de către cadrele didactice. Noua lege va aduce siguranţa posturilor titularilor, o programă şcolară mai relaxată, în beneficiul elevilor şi stabilitate în sistemul educaţional.

Acestea sunt ideile ce au reieşit din discuţia pe marginea noii Legi a Educaţiei care a avut loc la Sala Mare a Prefecturii Brăila. În opinia secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, noua lege se doreşte un text care să strângă la un loc spusele cadrelor didactice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora.

Totodată, legea va reglementa situaţia profesorilor titulari, oferind mai multă stabilitate. „Referitor la nesiguranţa profesorilor titulari care se întreabă dacă vor rămâne pe post şi peste un an. Răspunsul la această întrebare se află în lege, este scris negru pe alb", a declarat secretarul de stat Oana Badea.

Tot ea a mai spus că la sfârşitul săptămânii trecute Ministerul Educaţiei a lansat procesul de redactare a legislaţiei secundare, adică a metodologiei de aplicare a legii. Peste tot în ţară se vor constitui grupuri de lucru formate în proporţie de peste 50% din cadre didactice care vor redacta metodologia.


Profesorii fac legea


„Noi profesorii suntem cei care vom face Legea Educaţiei să meargă. Începând de azi vom lucra la metodologii, la curriculum, pe echipe. Această lege va veni cu o reformă a sistemului de educaţie care să fie în favoarea acestuia", a declarat prof. Viorel Botea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila.


Mai puţine ore


Prefectul Dumitru Popa şi-a exprimat şi el speranţa că noua lege nu va mai pune atâta presiune pe umerii copiilor. „Am încrederea că dacă un elev de liceu făcea 37 ore pe săptămână, apoi studiu individual acasă plus meditaţii, prin urmare elevul depunea un efort gigantic şi sfârşeam prin a trimite la facultate nişte copii epuizaţi, acum nu se va mai încărca programa şcolară", a declarat Prefectul Popa.


Prea multe schimbări


Prezent şi el la discuţii, primarul Aurel Simionescu a atins un aspect important: stabilitatea legislaţiei în sistemul de educaţie. „Mi-aş dori ca această lege să rămână o perioadă de timp, să nu se mai schimbe la câteva luni pentru că atunci nu ne mai putem da seama ce efecte are legislaţia, dacă este bună sau nu", a declarat Simionescu. „Cred că educaţia este esenţială, iar efectele se vor vedea în timp", a încheiat acesta.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite