Aviz iubitorilor de carte: Un nou volum despre Revoluţie, marca Grigore Cartianu: “Teroriştii printre noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiune de autografe
Sesiune de autografe

Lansarea va avea loc miercuri. Iată-ne ajunşi, aşadar, la volumul 3 al seriei care-şi propune să desluşească iţele încâlcite ale Revoluţiei-contrarevoluţiei din decembrie 1989. După "Sfârşitul Ceauşeştilor" şi "Crimele Revoluţiei" (apărute anul trecut), ne aflăm acum în faţa unei noi provocări: "Teroriştii printre noi", cu subtitlul "Adevărul despre ucigaşii Revoluţiei".

Lucrarea se înscrie în seria gândită de Grigore Cartianu şi pusă în practică graţie contribuţiei a trei reporteri de la "Adevărul": Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun. Şi tot despre evenimentele din decembrie 1989, Grigore Cartianu a publicat, în luna mai 2011, un volum monumental: "Cartea Revoluţiei" - o adevărată "Biblie a Revoluţiei", tipărită în condiţii de lux, într-un format special şi cu imagini memorabile.

Lansare

O parte din bani au fost recuperaţi

Volumul "Teroriştii printre noi" costă 15 lei (la fel ca şi precedentele) şi va fi lansat miercuri, 23 noiembrie, ora 13.00, la standul Editurii Adevărul din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2011 (Bucureşti, Complexul Romexpo). Pe lângă cei patru autori, la festivitate vor vorbi, printre alţii, regizorul Radu Gabrea care se apropie de finalizarea filmului bazat pe cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor", în scenariul lui Grigore Cartianu) şi realizatorul de televiziune Radu Moraru (gazda emisiunii "Naşul", în care au fost făcute dezvăluiri istorice despre Revoluţie).
Titlul noii lucrări este o parafrază după celebra "Ucigaşii printre noi", cartea lui Simon Wiesenthal, "vânătorul de nazişti". Se poate spune, măcar la figurat, că în cărţile lui Cartianu asistăm la o "vânătoare de terorişti", pe care autorul şi echipa sa îi descoperă şi în gaură de şarpe.

Saga a Revoluţiei

Devenită o adevărată saga a Revoluţiei române, seria iniţiată de Grigore Cartianu aduce dovezi zdrobitoare despre acţiunile criminale ale câtorva generali filosovietici care, sub pavăza politică a "emanaţilor" Ion Iliescu şi Silviu Brucan, au declanşat un adevărat război civil, soldat cu aproape 5.000 de victime (morţi şi răniţi).
Volumul ce va fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus 2011 îi dezbracă de minciună atât pe cei care au ticluit masacrul (inventând "terorişti ceauşişti" pentru a avea cu cine "să lupte" şi de cine "să ne salveze"), cât şi pe cei care au apăsat pe trăgaci. De aceea, firul dezvăluirilor merge pe două planuri: cel de comandă, aflat la Bucureşti, şi cel de execuţie, cuprinzând întreaga ţară.


Despre Brăila şi nu numai

Cartea "Teroriştii printre noi", care însumează 528 de pagini, aduce noi mărturii despre acţiunile criminale ale spionului sovietic Nicolae Militaru, împreună cu alţi generali instruiţi la Moscova. Veţi afla cum...


... Brăila a fost transformată într-o baie de sânge prin grija generalului Marin Pancea, vechi client al contraspionajului românesc, în calitatea sa de agent sovietic.


... La Braşov, generalul Ion Florea a luat decizii criminale, împărţind arme unor civili care au făcut măcel.
... La Craiova, bucuria victoriei a fost spulberată de un telefon primit de generalul Roşu de la generalul Militaru.
... Pe aeroportul din Kogălniceanu, judeţul Constanţa, câţiva ofiţeri români, vorbitori de limba rusă, îi aşteptau pe ofiţerii precursori ai desantului militar sovietic. Misiunea le fusese ordonată de însuşi Nicolae Militaru, proaspăt instalat de Ion Iliescu în funcţia de ministru al Apărării.
Sunt dezvăluiri care vă vor cutremura, dar nu lipsesc nici poveştile desprinse parcă din Caragiale. De exemplu, furia cu care, aproape în toate Comitetele Judeţene de Partid, compatrioţi de-ai noştri luptau revoluţionar pentru a-şi însuşi câte ceva. Ocupaţi să fure televizoare, tablouri, carpete şi paltoane, mulţi români n-au băgat de seamă că alţii le fură Revoluţia.
Simpla selecţie a unor titluri de capitol vorbeşte de la sine: "Diversiunile de la Revoluţie, pregătite în vara lui '89"; "Omul lui Militaru, «creierul» măcelului de la Brăila"; "Jocul dublu al lui Virgil Măgureanu la Focşani"; "La luptă cu Mariana Cur-de-Fier!"; Braşov: "Încă un general şcolit în URSS, încă un măcel"; "Diversiunea radio-electronică: «Fabricat în URSS»"; "Alo? Moartea la telefon"; "Teroriştii îşi căutau brad de Crăciun".
De un lucru puteţi fi siguri: că teroriştii, aşa cum îi prezintă cartea, au fost "dintre noi, pentru noi". Şi că unii dintre ei trăiesc şi azi, rânjind, printre noi...

Declaraţii

Grigore Cartianu: "Unii ne-au mitraliat cu minciuni la televizor. Alţii ne-au împuşcat cu gloanţe adevărate. Pe toţi îi găsiţi în această carte. Bine aţi venit la întâlnirea cu teroriştii din decembrie '89!"

„Sfârşitul Ceauşeştilor" a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute. Autorul s-a aflat la dispoziţia publicului timp de cinci zile, acordând peste 2.000 de autografe.
După Bookfest, Grigore Cartianu s-a întâlnit cu publicul din 12 oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Craiova, Târgu-Jiu, Târgovişte, Titu, Tulcea, Constanţa, Iaşi şi Galaţi) şi 6 staţiuni de pe litoralul românesc (Saturn, Venus, Eforie Nord, Neptun, Mamaia şi Mangalia). Bilanţ: peste 1.300 de autografe.
„Sfârşitul Ceauşeştilor" a fost desemnată, de către organizatori (Radio România), cea mai râvnită carte şi la Târgul Gaudeamus de la Mamaia (18-22 august 2010). Aceeaşi distincţie a primit-o, prin votul publicului, şi la Târgul Gaudeamus de la Craiova (8-12 martie 2011).
Cartea reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârşit prin judecarea şi execuţia, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestaţi prin revoluţie şi detronaţi prin lovitură de stat.

„Crimele Revoluţiei" a repetat isprava „surorii" sale mai mari, bătându-i chiar recordul de vânzări la Târgul de carte Gaudeamus 2010 (găzduit, ca de fiecare dată, de Complexul Romexpo): 2.886 de exemplare în cinci zile (18-22 noiembrie 2010).
Cartea dezvăluie cine a dat lovitura de stat, punând capăt brutal Revoluţiei, şi cine a stat în spatele sângeroaselor diversiuni din decembrie 1989. Unor personaje marcante ale acelor zile şi ale puterii postdecembriste, care pozau în salvatori ai naţiunii sau chiar în eroi, le-a fost dată jos masca minciunii, fiind arătate aşa cum erau în realitate: ucigaşi cu sânge rece, capabili de orice ticăloşie pentru a pune mâna pe putere.

Păreri despre volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor"

"Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper ca împreună să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare." (Cristian Mungiu, regizor)

„Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka." (Stelian Tănase, publicist)
"Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat." (Alex Mihai Stoenescu, istoric)
„Grigore Cartianu a avut şi curajul, şi priceperea de a fi dus la capăt o treabă dificilă, de care mulţi s-au împiedicat: adevărul despre Revoluţia română din decembrie 1989. Poate fi sigur că şi-a făcut şi admiratori, dar şi duşmani." (Mihail Montanu, revoluţionar)
„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi." (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)
„Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate şi răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor, în mijlocul deşertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului şi se transform într-un râu, potolindu-i setea. Şi nu doar setea sa, ci a tuturor celor care aveau nevoie de apă." (Iarina Demian, regizor)

„Printr-un efort colosal şi printr-o bună-credinţă rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reuşeşte să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său şi mai plăcut lecturii, şi mai credibil." (Gheorghe Gorun, istoric)

„Grigore Cartianu demontează marea minciună a «revoluţiei spontane» a lui Ion Iliescu." (Ştefan Andrei, fost ministru de Externe)

„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat şi măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este ruşinos că mai sunt oameni care contestă şi astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film." (Radu Gabrea, regizor)

„Meritul autorului este acela de a fi reuşit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greşesc asociind volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor», scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea «Cu sânge rece» a lui Truman Capote." (Gheorghe Grigurcu, critic literar)

"Această carte este povestea dramatică, ridicolă şi grotescă a sfârşitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae şi Elena Ceauşescu." (Grigore Cartianu, ziarist, autorul cărţii)

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite