O brăileancă de 18 ani a dat bacalaureatul şi a luat 9.15, făcând naveta la Galaţi, la înălţarea digului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluviul cucereşte Brăila, forţează digurile de la Vărsătura, Chiscani şi Insula Mare. Brăilenii se mobilizează: dacă unii donează, alţii dau o lecţie de viaţă la Galaţi. Este şi cazul unei fete care a dat bacalaureatul între două operaţiuni de voluntariat, alături de 10 colegi de la Colegiul "Murgoci".

În timp ce Dunărea vine năvală peste oraş şi dă târcoale stăvilarelor, brăilenii dau exemple de viaţă.

Este cazul bătrânilor de la Căminul de Pensionari care au donat şi câte 200 de lei din pensii, al deţinuţilor care tocmai ridică stăvilar pe Faleză, dar şi al Iuliei Balaban, de 18 ani, elevă la „Murgoci", care a dat BAC-ul, a luat 9.15, între două operaţiuni de salvare pe digul de la Galaţi.

Toate acestea, în contextul în care fluviul a atins la Brăila cea mai ridicată cotă din istoria sa, peste 715 centimetri şi un debit de 15.200 mc/s.

Specialiştii de la SGA Brăila dau noi şi noi avertismente.

„Pe digul Noianu-Chiscani au apărut infiltraţii, în zona Latinu-Vădeni, iar pe digul de la Măxineni-Racoviţa se pun saci cu pământ şi folii pentru întărirea stăvilarului", ne-a spus Adrian Turiac, şeful de la Gospodărirea Apelor din Brăila.

Mii de saci pe diguri

Probleme sunt şi în Insula Mare a Brăilei. În ciuda asigurărilor date de către oamenii arendaşului Culiţă Tărâţă cum că digul face faţă oricărei încercări, locuitorii din IMB, aproape 4.000, sunt în alertă.

„În acest moment în IMB lucrează 48 de militari, 10 de la ISU, iar la Filipoiu, lucrează angajaţii TCE 3 Brazi. Într-o singură zi s-au pus 6.000 de saci. Se consolidează digul. Locuitorii dau şi ei o mână de ajutor. Avem spaţii de cazare, în caz de evacuare, pentru ei la Unirea, Tufeşti, Gropeni, Viziru şi Tichileşti", ne-a declarat maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.

Cu agoniseala în pod

„Eu am rude la Ţăcău, în Insula Mare, şi sunt extrem de speriate. Au doi copii, de 8 şi 10 ani, pe care i-au trimis la Brăila. Sunt învăţaţi să vină apa peste ei, dar ca acum n-a fost niciodată aşa mare. Şi-au urcat lucrurile în pod, au trimis animalele cu bacul la Gropeni, e jale ce-i acolo", ne-a povestit brăileanca Dorina Ciobanu.

Brăilenii au dat o mână de ajutor şi la ridicarea digului de 4,5 km pentru apărarea Văii Oraşului din Galaţi. „Imediat după ce am terminat exemenul, m-am întors aici", a spus Iulia Balaban.

Tinerii sunt o adevărată pată de culoare pe diguri.

„În acest moment, la inundaţii au participat zece elevi de la Murgoci", a mai povestit fata, care vrea să urmeze cursurile facultăţii de Geografie.

VEZI DEZASTRUL PRODUS DE INUNDAŢII LA GALAŢI
Voluntarii ridică diguri, gălăţenii stau în cârciumi

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

Digul de apărare a Galaţiului este aproape finalizat

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite