Nouă milioane de lei vor schimba imaginea Parcului Monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare parc din oraş îşi va schimba înfăţişarea, foto Ciprian Dragomir
Cel mai mare parc din oraş îşi va schimba înfăţişarea, foto Ciprian Dragomir

Cel mai mare parc din oraş va fi înfrumuseţat cu fonduri europene. La proiectul de reabilitare şi modernizare, Primăria Brăila contribuie cu doar 200.000 de lei.

Faţa oraşului poate fi schimbată chiar şi în momente de criză, dacă se apelează la sprijinul financiar european.

Şi cum Brăila este deficitară la capitolul spaţiu verde, având sub 20 mp/cap de locuitor, municipalitatea a atras fonduri anul acesta pentru reabilitarea şi modernizarea celui mai mare parc din oraş, Parcul Monument, care-şi va schimba radical înfăţişarea pe parcursul a 12 luni.

Proiectul este complex şi cuprinde amenajarea peisageră a zonei - toaletarea şi înlocuirea plantelor; reamenajarea sistemului de irigat cu apă brută din Dunăre; modernizarea reţelei de apă şi a celei de canalizare; reabilitarea bazinului cu fântâna arteziană; reabilitarea gardului cu prefabricate din beton; refacerea aleilor pietonale şi stradale; montarea mobilierului stradal în jurul aleilor şi realizarea dotărilor necesare pentru locurile de relaxarea şi de joacă destinate copiilor.

Sprijin european

Valoarea totală a proiectului este de 9 milioane de lei, dintre care valoarea cheltuielilor eligibile este de 7,5 milioane de lei.

„Contribuţia proprie suportată de la bugetul local este de 150.041 lei, reprezentând 2 % din totalul cheltuielilor eligibile. Primăria Brăila are obligaţia de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum şi a celor suplimentare", spune primarul Aurel Simionescu.

Proiectul face parte din Planul integrat de dezvoltare urbană a Municipiului. Brăilenii sunt încântaţi de el, mai ales în condiţiile în care lucrurile se schimbă în bine. „Dacă Parcul Monument va fi mai frumos şi cu mai multă verdeaţă, acest lucru nu poate decât să mă bucure. Este singurul loc unde pot să-mi plimb copilul", spune Valeria Constantin, 36 ani.

Intervenţii necesare în contextul actual

În ultimii ani parcul, care are o suprafaţă de 530.000 mp, nu a mai suportat investiţii majore.

Suprafaţa cuprinsă în actualul proiect este de 290.000 mp. Costurile investiţiei sunt justificate, spun autorităţile, dacă este să ţinem cont că în 2008 s-au cheltuit 2,4 milioane de lei, respectiv 570.000 de euro cu întreţinerea parcului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite